Αφορμή για τη δημιουργία αυτών των ταινιών ήταν η ιστορία του 34χρονου σκηνοθέτη Joachim Gatti. Ο Gatti έχασε το μάτι του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο γαλλικό προάστιο Μοντρέιγ, όταν αστυνομικός τον πυροβόλησε με σφαίρα από καουτσούκ.
Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα γενική κινητοποίηση, και ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου, ενάντια στη χρήση αυτών των όπλων, και κατά ένα μεγάλο μέρος, ενάντια στην πολιτική που ασκεί επάνω σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση Sarkozy.
Αμέσως μετά τον τραυματισμό του Gatti, η ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου Nicole Brenez και η μοντέζ Nathalie Hubert εξέδωσαν μια επιστολή-ανακοίνωση, που συνέλεξε 2.500 υπογραφές, στην οποία κατήγγειλαν την αλόγιστη χρήση βίας από την γαλλική αστυνομία.
Στην επιστολή ζητούσαν από σεναριογράφους, σκηνοθέτες, γραφίστες και άλλους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους και να τις διαδώσουν στο διαδίκτυο για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση. Σύνθημα της εν λόγω κίνησης έγινε το «Outrage et Rebellion».
«Η ιδέα, εξηγεί η Nicole Brenez, ήταν να ευαισθητοποιήσουμε ανθρώπους του χώρου ώστε να δημιουργήσουν ταινίες που θα λειτουργήσουν ως φυλλάδια που μοιράζονται στους δρόμους, με στόχο να ψάξουμε όλοι μαζί τις αιτίες αυτής της παράλογης κατάστασης».
Το κεντρικό, λοιπόν, σύνθημα του κινήματος έγινε η πηγή έμπνευσης για 40 ταινίες μικρού μήκους, μερικές από τις οποίες δημιουργήθηκαν από μεγάλα ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου, όπως οι Philippe Garrel, Jean-Marie Straub, Marcel Hanoun, Lionel Soukaz, Lech Kowalski, καθώς και της σύγχρονης τέχνης όπως οι Ange Leccia και Luce Vigo.
Από τις 10 Δεκεμβρίου, προβάλλεται μια ταινία την ημέρα στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα, η οποία είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Επίσης περίπου δέκα από αυτές τις ταινίες θα προβληθούν στο «Institut pour l’image d’Aix» στην Προβηγκία, στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ κινηματογράφου με θέμα την αστυνομική βία.
To πρόγραμμα ξεκίνησε με το «Exercice de double pensée» της νεαρής και πολλά υποσχόμενης σεναριογράφου Caroline Deruas, το οποίο παρουσιάζει το tvxs. Ο τίτλος εμπεριέχει μια αντίφαση μεταξύ του κώδικα δεοντολογίας των δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας και της υπέρμετρης βίας που χρησιμοποιεί.
Η Caroline Deruas πριν από την τελευταία της ταινία έχει δημιουργήσει ακόμα δύο φιλμ μικρού μήκους: Το «L’étoile de mer» (2006) και το «Le feu, le sang, les étoiles» (2008) τα οποία είναι και τα δύο μυθιστορήματα. Στο πρώτο διαπραγματεύεται την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσαν οι εκλογές του 2002 ενώ στο δεύτερο δίνει έμφαση στη μυθολογία, δημιουργώντας θεότητες του ξύλου, της φωτιάς κ.α., τις οποίες και προσαρμόζει στη ζωή και την καθημερινότητα του σημερινού ανθρώπου.
Αναδημοσίευση από tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου