Αναδημοσίευση από TVXS
Αναδημοσιεύουμε το σημερινό άρθρο του Βασίλη Παπαναστούλη στην Ελευθεροτυπία:
ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΗ
Τον έπιασαν με πιτζάμες του φόρτωσαν μολότοφ
Εικόνες καταλυτικές για τη σκευωρία που στήθηκε σε βάρος 23χρονου φοιτητή και κατατέθηκαν στην κύρια ανάκριση υποχρέωσαν τον κατήγορο αστυνομικό να ανακαλέσει «το κατηγορώ» του. Και ο κατηγορούμενος φοιτητής μετά από τρεις μέρες κράτησης με πιτζάμες αφέθηκε ελεύθερος. Ο Γ.Κ., την περασμένη Κυριακή, κατέβηκε από το σπίτι για να πετάξει τα σκουπίδια και βρέθηκε να κατηγορείται για κακούργημα.
Συνελήφθη στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και όπως προκύπτει από ερασιτεχνικά βίντεο που βρίσκονται στην κατοχή της «Ε» οι αστυνομικοί τού φόρτωσαν ένα σακίδιο με μολότοφ.
Με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών υλών οδηγήθηκε χθες στον ανακριτή για να απολογηθεί. Στη δικογραφία συμπεριλήφθηκε και το DVD με τις εικόνες που κατέγραψαν διαδηλωτές και αποδεικνύουν την αθωότητά του. Ο αστυνομικός ανακάλεσε την αρχική του κατάθεση και μίλησε για... λάθος, ενώ ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Στα πλάνα που προέρχονται από λήψεις κινητού τηλεφώνου και κάμερας φαίνεται ξεκάθαρα ότι: Ο φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που κατάγεται από τη Χαλκίδα, παρακολουθεί από μακριά την πορεία στην περιοχή πίσω από την εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περπατάει αμέριμνος με τα χέρια στις τσέπες έχοντας περασμένο στο μέση του ένα μικρό τσαντάκι.
Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στα βίντεο: Τον κυνηγούν αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» και τον συλλαμβάνουν μπροστά στην Αρχαία Αγορά. Ενας αστυνομικός της ίδιας ομάδας μεταφέρει από άλλο σημείο ένα άσπρο σακίδιο και το τοποθετεί δίπλα στον 23χρονο, ο οποίος είναι πεσμένος στα γόνατα και έχει δεμένα πισθάγκωνα τα χέρια με χειροπέδες, ενώ φαίνεται να απορεί με τη σύλληψή του. Ο νεαρός φοράει μια γαλάζια πιτζάμα με κίτρινα πουλάκια. Στο βίντεο ακούγονται φωνές που λένε «γιατί το πιάσατε το παιδί».
«Ο πελάτης μου δεν συμμετείχε στην πορεία. Παρακολουθούσε από μακριά και όταν είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν μία κοπέλα διαμαρτυρήθηκε. Εκείνοι τον κυνήγησαν και τον συνέλαβαν. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Ούτε στη χειρότερη φαντασίωση του δημοκρατικού πολίτη αυτής της χώρας δεν θα μπορούσε να χωρέσει, ότι θα έρθει η αστυνομία να τοποθετήσει ένα σακίδιο με μολότοφ δίπλα στον κρατούμενο για να τον ενοχοποιήσει», επισήμανε ο δικηγόρος του 23χρονου, Θανάσης Τάρτης.
Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, μαζί με άλλους πολίτες, είναι και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παρασκευάς, ο οποίος επισημαίνει ότι «κάποιος άγνωστος που φορούσε κουκούλα και επέβαινε σε μηχανή χτυπάει το χέρι της γυναίκας μου που κατέγραφε το περιστατικό με το κινητό της τηλέφωνο και ρίχνει τη συσκευή στο έδαφος».
Να αντικατασταθούν οι χουντικές διατάξεις για το συνέρχεσθαι
Νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος θα αντικαταστήσει τις εναπομείνασες διατάξεις της νομοθεσίας της δικτατορίας και να ρυθμιστεί με δημοκρατικό τρόπο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ζήτησε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Γ. Καμίνης.
Επανέφερε χθες το ζήτημα ψήφισης νέου νόμου για τις διαδηλώσεις ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Καμίνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουβέλη , με αφορμή με τις αθρόες προσαγωγές πολιτών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από την Αστυνομία.
Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε την ανάγκη για νέο νόμο, ο οποίος «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Και των ανθρώπων οι οποίοι δημόσια διαδηλώνουν τις πεποιθήσεις τους, αλλά και αυτών των υπολοίπωντων οποίων ενδεχομένως να κινδυνεύει η ιδιοκτησία, οι επιχειρήσεις τους». Όπως επισήμανε ο κ. Καμίνης, το δικαίωμα των πολιτών προστατεύεται από το άρθρο 11 του Συντάγματος, αλλά «δυστυχώς η δημοκρατική πολιτεία ακόμα, έπειτα από 35 χρόνια ισχύος του Συντάγματος, δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει έναν νόμο για τις διαδηλώσεις».
Σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του χουντικού Διατάγματος 794/1971 για τις παράνομες συγκεντρώσεις, αλλά και ο κανονισμός διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων του Βασιλικού Διατάγματος 269/1972.
Το ελληνικό Σύνταγμα του 1975, όπως ισχύει μετά τις δύο Αναθεωρήσεις του 1986 και 2001, στο άρθρο 11 ορίζει: «1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. 2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως ο νόμος ορίζει».
Το θέμα των διαδηλώσεων επανέρχεται συχνά – πυκνά στην επικαιρότητα, προκαλώντας αντιδράσεις, όπως το καλοκαίρι του 2006, όταν ο δήμαρχος της Αθήνας κ.Κακλαμάνης τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, με το επιχείρημα ότι προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία της πόλης. Ο δε πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος είχε προτείνει, σε ημερίδα, να ζητείται εγγράφως άδεια της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αρχής πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης και «όλες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται». Λίγους μήνες αργότερα, επί υπουργίας του κ. Β. Πολύδωρα στο Δημόσιας Τάξης, εκδόθηκε εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. που προέβλεπε την οριοθέτηση των ολιγάριθμων πορείες και σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.
Αστυνομικοί δεν θέλουν να φορούν διακριτικά
Έως και την αποχώρησή τους από την υπηρεσία σκέφτονται οι 8 στους 10 αστυνομικούς, εάν υποχρεωθούν να φέρουν πλήρη διακριτικά στις στολές τους, κατά τις διαδηλώσεις, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, η προαναγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη για υποχρεωτική αναγραφή μητρώου και ονοματεπώνυμου στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν στα ΜΑΤ και σε άλλες «μάχιμες» υπηρεσίες, όπως οι ομάδες «Δέλτα» και «Ζήτα», έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» της εφαρμογής της σχετικής εγκυκλίου. Το δημοσίευμα αναφέρει: «Όπως σημείωσαν αστυνομικοί: ‘Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το 70% ή και το 80% των συναδέλφων μας, κυρίως οικογενειάρχες, που καθημερινά βρίσκονται στον δρόμο για υπηρεσία, να υποβάλουν αιτήσεις για μετάθεση ή απόσπαση καθώς υπάρχει φόβος πως θα στοχοποιηθούν’».
Πηγές: Βήμα, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου