Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Κονβόι Βοήθειας στη Γάζα: αποκλεισμός, απεργία πείνας και διαδηλώσεις

Σε απεργία πείνας προχωρούν μέλη του Κονβόι Αλληλεγγύης προς την Γάζα, ενώ παράλληλα οργανώνονται διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές αθέτησαν την αρχική συμφωνία και δεν επιτρέπουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην Ράφα. 500 άνθρωποι, 210 οχήματα, εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για την αποκλεισμένη Γάζα, παραμένουν στο λιμάνι της Άκαμπα.


Παράλληλα, διπλωματικές πιέσεις ασκούνται από την Τουρκία προς την Αίγυπτο. Όπως δηλώνει ο Βρετανός βουλευτής George Galloway, «Είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Έχουμε αξιόλογη διπλωματική προσπάθεια σε εξέλιξη από την τουρκική πλευρά, επειδή ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε προσωπικά στην τηλεόραση, στη Δαμασκό, πριν από τρεις ημέρες και ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να διευκολύνει το κονβόι· έτσι, η παρούσα κατάσταση, μπορείτε να πείτε ότι είναι κατι σαν προσβολή προς την τουρκική κυβέρνηση».

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο Κονβόι Αλληλεγγύης προχωρούν σε απεργία πείνας από σήμερα το πρωΐ, ως διαμαρτυρία προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την αθέτηση της άδειας που τους είχε αρχικά παραχωρήσει, προκειμένου να περάσουν από αιγυπτιακό έδαφος και να φτάσουν στη Ράφα. Παράλληλα, σε διαμαρτυρία που έγινε στο el-Arish, οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν διαδηλωτές. Επίσης, Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Γάζας, ενώ έντονα διαμαρτύρεται και η Gaza Freedom March.

Όσοι θέλουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, μπορούν να διαμαρτυρηθούν με μια σειρά ενεργειών:

  • Να τηλεφωνήσουν στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Ελλάδα:
    Τηλ.: 2103618612
και να διαμαρτυρηθούν λέγοντας ότι ο αποκλεισμός διέλευσης που επιβάλλει η Αίγυπτος στο Κονβόι Αλληλεγγύης στη Γάζα είναι παράλογος, παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου αλλά και ηθικής και ότι αν η Αίγυπτος συνεχίσει να επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε έναν αποκλεισμένο λαό, εμείς, ως πολίτες, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να απομονωθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση διεθνώς και θα υποστηρίξουμε ένα διεθνή τουριστικό αποκλεισμό της χώρας.

  • Να στείλουν (ενυπόγραφο, κατά προτίμηση) email διαμαρτυρίας προς την Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Ελλάδα:
    embassyegypt@yahoo.com


γράφοντας τα εξής:

Κ. Πρέσβη,

Σας γράφω με αφορμή την δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει για τους εθελοντές του κονβόι αλληλεγγύης Viva Palestina, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στην Ιορδανία.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Viva Palestina είναι μια οργάνωση που σχηματίστηκε στην Βρετανία νωρίτερα φέτος, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας. Τα δύο προηγούμενα κονβόι που μπήκαν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο του 2009, παρέδωσαν με επιτυχία τόννους από απολύτως απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω του περάσματοςτης Ράφα.

Τούτο το τρίτο κονβόι, ξεκίνησε από το Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου, και διέσχισε την Ευρώπη, την Τουρκία, την Συρία και την Ιορδανία, με εθελοντές να ακολουθούν από πολλές χώρες, όπως Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαλαισία, Μαυροβούνιο, Ν. Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Συρία, Τουρκία, Ην. Βασίλειο και Η.Π.Α. Το κονβόι αυτή τη στιγμή αριθμεί 210 οχήματα: ασθενοφόρα γεμάτα με ιατρικά εφόδια και φορτηγά με τρόφιμα και εκπαιδευτικό υλικό. Το κονβόι έχει προγραμματιστεί να περάσει στην Αίγυπτο μέσω θαλάσσης από την Άκαμπα και μετά να προωθηθεί στο πέρασμα της Ράφα, στις 27 Δεκεμβρίου.

Δυστυχώς, η αιγυπτιακή κυβέρνηση παρουσίασε μια σειρά από αυθαίρετα εμπόδια στην διαδρομή του κονβόι. Αρνούνται την είσοδό του στην Αίγυπτο μέσω του λιμανιού της Nuweiba, δηλώνοντας ότι η βοήθεια θα πρέπει να μπει στην Αίγυπτο μέσω του λιμανιού Al-Areesh, στη Μεσόγειο! Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, καθώς δεν υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων, αφήνοντας έτσι ως μόνη πραγματική επιλογή το πέρασμα από την Άκαμπα στην Nuweiba. Φυσικά, αυτή η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τους Ευρωπαίους και άλλους πολίτες που έχουν αφιερώσει χρόνο, έχουν συγκεντρώσει βοήθεια και έχουν διασχίσει οδηγώντας τεράστιες αποστάσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Γάζας. Το αισθάνονται όχι μόνον ως προσβολή προς την εντιμότητα και ακεραιότητά τους, αλλά και η προτεινόμενη εναλλακτική διαδρομή μέσω Al-Areesh είναι και ανεφάρμοστη και αδύνατη, για προφανείς λόγους που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε.

Θα αισθανόμουν, λοιπόν, υποχρέωση, αν επικοινωνούσατε με την κυβέρνησή σας και μεταφέρατε την δυσφορία πολλών πολιτών στην χώρα μας και αλλού για την κατάσταση που προέκυψε. Θα ήταν ευχής έργον η Αίγυπτος να αφουγκραστεί την διεθνή κοινή γνώμη και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής αποστολής του Κονβόι Viva Palestina.

Ελπίζω στην παρέμβασή σας,

Φιλικά,

[ΥΠΟΓΡΑΦΗ]

Πηγές πληροφοριών:

Joti2Gaza, PressTV, Twitter:Gaza, Twitter:VivaPalestina, Twitter:GFM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου