Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Κλιμάκωση της βίας, εμπόδια στην ελπίδα: Γάζα, ένα χρόνο μετά την εισβολή


Ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την περσινή εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 1400 Παλαιστινίους και 13 Ισραηλινούς, το φάσμα της κλιμάκωσης, με στόχο την εξόντωση των Παλαιστινίων, καλύπτει για άλλη μια φορά την Παλαιστίνη.

Έξι Παλαιστίνιοι, τρεις εκ των οποίων μαχητές – που ανήκαν στην «Φατάχ» του Μαχμούντ Αμπάς – σκοτώθηκαν, σήμερα Σάββατο, από τον Ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ κλιμακώνει την ένταση κι επιδιώκει νέο κύκλο πολεμικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το Κονβόι Βοήθειας για την αποκλεισμένη Γάζα αντιμετωπίζει σειρά από δυσκολίες. Ενώ οι οργανωτές είχαν διαπραγματευθεί με τις Ιορδανικές και τις Αιγυπτιακές αρχές όλες τις λεπτομέρειες εισόδου τους στην αποκλεισμένη Γάζα προκειμένου να διανεμηθεί η ιατροφαρμακευτική βοήθεια και γάλα σε σκόνη για τα υποσιτιζόμενα παιδιά, χθες, 25 Δεκεμβρίου παρέμειναν αποκλεισμένοι στο Ιορδανο-Αιγυπτιακό σύνορο, στο λιμάνι της Άκαμπα.

Οι Ιορδανικές αρχές τους αφήρεσαν τα διαβατήρια, για να τα επιστρέψουν και πάλι αργότερα χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, ενώ η Αίγυπτος, παραβιάζοντας την αρχική συμφωνία, ενημέρωσε το Κονβόι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει είτε να παραδοθεί στην UNRWA, είτε να περάσει μέσα από το Ισραήλ, αφού πρώτα... εγκριθεί από την κυβέρνησή του!

Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν το Κονβόι Αλληλεγγύης προς την Γάζα καλούν όλους μας να διαμαρτυρηθούμε προς τα Αιγυπτιακά προξενεία και πρεσβείες, να διαδώσουμε την είδηση και να πιέσουμε δημοσιογράφους και ΜΜΕ να την προβάλλουν.

Πηγές: Reuters, Joti2Gaza.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου