Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Παράκαμψη για το Καραβάνι Αλληλεγγύης με την μεσολάβηση της Τουρκίας

Μετά από τριήμερη καθυστέρηση στο λιμάνι της Άκαμπα, στην Ιορδανία, το Καραβάνι Αλληλεγγύης Viva Palestina αναγκάζεται να διανύσει μια τεράστια παράκαμψη, επιστρέφοντας στο λιμάνι Λατάκια της Συρίας.


Από εκεί, οι 500 εθελοντές και τα 210 οχήματα με τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, θα επιβιβαστούν σε πλοία, προκειμένου να μεταβούν στο αιγυπτιακό λιμάνι του Αλ-Αρίς και από εκεί θα τους επιτραπεί η είσοδος στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του περάματος της Ράφα.

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη με την παρέμβαση Τούρκου διαμεσολαβητή, ο οποίος διαπραγματεύθηκε τους όρους με εκπρόσωπο της αιγυπτιακής κυβέρνησης στο λιμάνι της Άκαμπα. Το Καραβάνι Viva Palestina είχε αποκλειστεί εκεί από τις 25 Δεκεμβρίου έως το βράδυ της 28ης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθέτηση της αρχικής συμφωνίας από την Αίγυπτο, μέλη του καραβανιού είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, ενώ, παράλληλα, διοργανώθηκαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Παράλληλα, η Αίγυπτος παρουσιάζει εμπόδια και για την προγραμματισμένη είσοδο στην Γάζα ενός άλλου κονβόι, του Gaza Freedom March, που έχει προγραμματίσει να μεταβεί στην αποκλεισμένη Λωρίδα στις 31 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί η διαμαρτυρία της Χέντυ Έπσταϊν, 85χρονης Εβραίας επιζώσης του Ολοκαυτώματος και αγωνίστριας για την ειρήνη, η οποία ανακοίνωσε χθες, 28 Δεκεμβρίου, ότι ξεκινά απεργία πείνας έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στο Κάιρο, συμπαραστεκόμενη στους «ελεύθερους πολιορκημένους» της Γάζας και απαιτώντας παρέμβαση για να ανοίξει το Ισραήλ τα σύνορα.


Ο Anton Abagama, μέλος του καραβανιού, δήλωσε στο ειδησεογραφικό IMEMC:
«Οι αιγυπτιακές αρχές υποδέχτηκαν πολύ εχθρικά το καραβάνι. Δεν προτίθενται να διαπραγματευτούν, ούτε καν να σκεφτούν μια εναλλακτική. Πολλοί πρωθυπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί και βουλευτές επικοινώνησαν με τις αιγυπτιακές αρχές εκ μέρους του Viva Palestina. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι τώρα, πρέπει να γυρίσουμε στη Συρία και να ελπίζουμε ότι θα περάσουμε από το Αλ-Αρίς... Η Αίγυπτος πιέζεται από δυο πλευρές: από τους Ισραηλινούς και τις ΗΠΑ, ώστε να κρατήσουν αυτή τη στάση».

Πηγές: Twitter:@Viva_Palestina, Twitter:@Joti2Gaza, Twitter:@York2Gaza, VivaPalestina.org, IMEMC.org, Twitter:#GFM, PressTV.ir

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου