Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Καταψήφισαν την αναδάσωση των καμένων οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.



Καταψηφίζοντας, στο σχετικό ψήφισμα για τις πυρκαγιές στη ΝΑ Ευρώπη, που εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σωρεία τροπολογιών, με τις οποίες προβλεπόνταν να μην αξιοποιούνται οι καμένες περιοχές για οιαδήποτε κερδοσκοπικά, πολεοδομικά και τουριστικά σχέδια, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξαν το ενδιαφέρον τους όχι για την αναδάσωση των καμένων περιοχών, αλλά για την αλόγιστη... αξιοποίησή τους.


Καταψηφίζοντας τις συγκεκριμένες τροπολογίες, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στον «κορμό» τού, κατά τα άλλα, ανώδυνου ψηφίσματος για τις πυρκαγιές, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν δέχθηκαν να επιστρέφονται τα ποσά της κοινοτικής βοήθειας από τις χώρες που δεν αναδασώνουν πλήρως τις πληγείσες περιοχές και επιτρέπουν αλλαγή της χρήσης της καμένης γης.
Συγκεκριμένα και με βάση τα αποτελέσματα από την ονομαστική ψηφοφορία:
- Ολοι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. (πλην της κυρίας Γιαννάκου, που δεν ψήφισε καθόλου) καταψήφισαν τροπολογία των Πρασίνων που προέβλεπε ότι «καμία αλλαγή στη χρήση γης δεν θα πρέπει να επιτρέπεται μετά από δασικές πυρκαγιές, και ζητεί ως ποινή την επιστροφή της κοινοτικής βοήθειας από όποιο κράτος μέλος δεν αναδασώνει πλήρως την πληγείσα περιοχή ή επιτρέπει αλλαγή της χρήσης γης για οιαδήποτε κερδοσκοπικά, πολεοδομικά και τουριστικά σχέδια».
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και του ΛΑΟΣ.
- Με εξαίρεση την κυρία Γιαννάκου που υπερψήφισε, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Παπαστάμκος, Κράτσα, Παπανικολάου, Πουπάκης, Σκυλακάκης και Τσουκαλάς, καταψήφισαν τροπολογία των Πρασίνων, με βάση την οποία καταδικάζεται «η πρακτική της νομιμοποίησης παράνομων κτισμάτων σε προστατευόμενες και μη εγκεκριμένες περιοχές».
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε απ' όλους τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγους.
- Με εξαίρεση την κυρία Γιαννάκου, τον κ. Παπαστάμκο και όλους τους άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ, οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές Κράτσα, Παπανικολάου, Πουπάκης, Σκυλακάκης και Τσουκαλά, καταψήφισαν τροπολογία της Ενωτικής Αριστεράς, που προέβλεπε ότι «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν ορισμένα κράτη-μέλη είχαν αναπτύξει και εφαρμόσει πιο αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης και επαρκή νομοθετικά μέτρα για τη διατήρηση και την καταλληλότερη χρήση της γης».
- Σε αντίθεση με όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων, όλοι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν τροπολογία, με βάση την οποία ζητούνταν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «να ενεργήσουν δραστήρια για τη βελτίωση και την εφαρμογή των νομοθετικών πλαισίων τους για την προστασία των δασών και να αποφύγουν δραστηριότητες εμπορευματοποίησης, αποχαρακτηρισμού και ιδιωτικοποίησης, ώστε να περιοριστούν οι καταπατήσεις και η κερδοσκοπία».
Κατά τα άλλα, στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες ζητείται η άμεση κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την ενίσχυση των θυμάτων των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι στη Νότια Ευρώπη, και ειδικά στην Ελλάδα, και ζητείται η ενίσχυση της διασυνοριακής δράσης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

[Από την Ελευθεροτυπία]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου