Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Κομπάρσοι ενημέρωσης



Η αρχή είχε γίνει στα τηλεπαιχνίδια όπου δημιουργήθηκε ένας μικρός στρατός "επαγγελματιών" που συμμετείχαν σε όλα (ειδικά των γνώσεων). Στη συνέχεια η εμφάνιση των reality δημιούργησε μια στρατιά ατόμων που μεταφέρονταν από στούντιο σε στούντιο και από πάνελ σε πάνελ για να λένε και να κάνουν ό,τι πιο πιθανό και απίθανο έναντι ψιχίων αμοιβής και έκθεσης στο γυαλί.

Δυστυχώς η μόδα τελευταία πέρασε και στην ενημέρωση. Βλέπουμε άτομα που έχουν εμφανισθεί σε ψυχαγωγικά προγράμματα όχι απλά να γίνονται μέρος του κοινού σε ενημερωτικές εκπομπές αλλά να εμφανίζονται ως "καταγγέλλοντες" απέναντι σε παρουσιαστές, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντοπίστηκαν αρκετά τέτοια ''κρούσματα'' όπως π.χ. παίκτης του ''Love Bites'' να γίνεται κοινό και καταγγέλλων σε πολιτική εκπομπή λίγες μέρες μετά.

Υπάρχει επίσης και μια δεύτερη κατηγορία κομπάρσων ενημέρωσης που την αποτελούν άτομα τα οποία εμφανίζονται με συγκεκριμένο ρόλο. Για παράδειγμα, σε ενημερωτικό talk show είχε εμφανισθεί νεαρός ο οποίος παρουσιάστηκε ως άτομο που αν και είναι της γενιάς των 700 ευρώ καταφέρνει να ζει πολυτελώς. Παρουσιαζόταν ως παράδειγμα ότι με λίγη καλή θέληση και ορθή διαχείριση όλα γίνονται και ο ίδιος κόμπαζε για τις μαγικές του ικανότητες. Φυσικά η αλήθεια ήταν άλλη. Πράγματι ο νεαρός ήταν χαμηλόμισθος αλλά διέθετε πατέρα μεγαλο-εργολάβο. Το πολυτελές διαμέρισμα, το πανάκριβο αυτοκίνητο, τα ρολόγια και κοστούμια προέρχονταν από κάρτες και δάνεια που είχαν εκδοθεί στο όνομα του πατέρα ο οποίος φυσικά στη συνέχεια όταν υπήρχε πρόβλημα κάλυπτε τις δόσεις. Η παραγωγή το γνώριζε πολύ καλά, αλλά έπρεπε στο σκηνικό που είχε στηθεί να υπάρχει και ένας τέτοιος ρόλος. Το επόμενο κάστρο που μένει να πέσει είναι τα δελτία ειδήσεων και να δούμε κομπάρσους να κάνουν και εκεί την εμφάνιση τους.

[Πηγή: Enimerosi24 via Άνεργοι Δημοσιογράφοι]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου