Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Δικαίωση από το Εφετείο: ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ!

Από την ομάδα ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ+ΠΑΤΗΣΙΩΝ! ΦΥΤΕΨΤΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟ!

Το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε τη πολεοδομική άδεια για το υπόγειο πάρκινγκ στο παρκο Κύπρου και Πατησίων. Οι κάτοικοι περιμένουν τώρα απόφαση επί της αιτήσεώς τους στο ΣτΕ ώστε να χαρακτηριστεί το παρκάκι αποκλειστικά κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.
Ήταν Ιανουάριος 2009 όταν οι μπουλντόζες της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη κατέστρεφαν το παρκάκι, κόβοντας δεκάδες δέντρα...προκειμένου να αποδώσουν το "οικόπεδο" στον ιδιώτη-επιχειρηματία του υπόγειου παρκινγκ.
Το γεγονός κινητοποίησε άμεσα τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που αντέδρασαν δυναμικά και κατέφυγαν στη δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτών των καταστροφικών σχεδίων. Έκτοτε, στη συμβολή Πατησίων και Κύπρου το πάρκο έχει αναγεννηθεί μέσα από το ενδιαφέρον και τη φροντίδα τοπικών κινήσεων.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για τους κατοίκους, τους αλληλέγγυους και τα κοινωνικά κινήματα πόλης καθώς μέχρι πολύ πρόσφατα ο Δήμαρχος της Αθήνας επέμενε ότι όλα είχαν γίνει "νόμιμα"(...) και επέμενε ότι τελικά θα κατασκευαστεί το πάρκιγκ αποκαλώντας "επαγγελματίες οικολόγους" όλους όσοι αντιδρούσαν στο σχέδιο αυτό!
Γίνεται φανερό ότι με όπλο την αλληλεγγύη μπορούν να έρθουν μεγάλες νίκες.
Σε μια εποχή όπου γίνεται όλο και πιο δύσκολο και να εξοικονομηθούν χρήματα ακόμα και για τη βενζίνη των αυτοκινήτων κάποιοι λίγοι ονειρεύονται πολυόροφα πάρκινγκ "προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος" με το αζημίωτο βέβαια για τη τσέπη τους!

Έτσι απειλούνται και άλλοι χώροι πρασίνου όπως η πλατεία στο Α' Νεκροταφείο, 5 πάρκα στου Ζωγράφου, πλατείες στο Γαλάτσι ακόμα και το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης! Με το ήδη υπάρχον νομικό και κινηματικό προηγούμενο του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα!

Ο αγώνας για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων δε τελειώνει με την απόφαση του δικαστηρίου.
Σκοπός είναι το πάρκο να παραμείνει ζωντανό, φιλόξενο σε όλους και ανοιχτός κοινωνικός χώρος.

Ευχαριστούμε όσους συμπαραστέκονται στον αγώνα μας.

Αλληλεγγύη-Αυτοοργάνωση-Αντίσταση παντού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου