Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Bread and Puppet Theater - Η τέχνη δεν είναι επιχείρηση


Αναδημοσίευση από την Ομάδα Αντιπληροφόρησης «Κακά Μαντάτα»

Το Cheap Art Movement ξεκίνησε το 1982 από το Bread and Puppet Theater ως απάντηση στη συνεχώς rotate αυξανόμενη οικειοποίηση της τέχνης από τις εταιρίες και τους χορηγούς. Με δεδομένο αυτό η τέχνη γίνεται πολιτική. Είτε αυτό της αρέσει είτε όχι.

Το κίνημα για την φθηνή τέχνη (cheap art) προσπαθεί έναν επαναπροσδιορισμό της αξίας της καλλιτεχνικής δραστηριότητας κάνοντας την διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Μέσω των διαδικασιών του προσπαθεί να εμπνεύσει, να παροτρύνει και να ενισχύσει την καλλιτεχνική δραστηριότητα ανεξάρτητα από ακαδημαϊκές και θεσμικές αρχές ή αποδοχές.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ

2 σχόλια:

  1. "Η τέχνη δεν είναι επιχείρηση ούτε ιδιοκτησία κάποιων. Σ’ αυτή δε χωράνε αυθεντίες, παρθενογενέσεις, ειδήμονες, στερεότυπα". Από τη στιγμή που αποφασίζει κάποιος να μιλήσει για τέχνη αυτόματα μετατρέπει την ιδέα σε προιόν. Ακόμη και το Bread and Puppet Theater επειδή λειτουργεί έξω από την αγορά δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα αποτέσει μια δυναμική στην αγορά, ακόμη και ως υποκουλτούρα. Το παράδειγμα των Ντανταιστών το έχει δείξει. Αν θέλουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και με συναίσθημα ας το κάνουμε χωρίς να μιλάμε για τέχνη. Ωστόσο, υποστηρίζω τη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα διαφωνήσω, να παρατηρήσω, ωστόσο, ότι σε πολλά σημεία του κειμένου, το «τέχνη» μπαίνει σε εισαγωγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή