Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Η «πράσινη ανάπτυξη» πνίγεται στον Αχελώο

[Από το μπλογκ «Αβίαστα»]


Ο κακός ο χαμός γίνεται από προχθές στην Κυβέρνηση που διακήρυξε προεκλογικά την πράσινη ανάπτυξη! Υπουργοί, βουλευτές, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, περιφερειάρχες μαλλιοτραβιούνται και βουλιάζουν μαζί στα βαθιά νερά του Αχελώου.

Αιτία; Μια «σκανδαλώδης» και πολιτικά πρωτοφανής δήλωση της Υπουργού Περιβάλλοντος ότι θα σεβαστεί τη δικαιοσύνη και την κοινοτική νομοθεσία για τη διαχείριση των νερών! Όλα αυτά με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση αναστολής των έργων εκτροπής του Αχελώου.


Είπε λοιπόν αυτά τα πρωτάκουστα η Υπουργός, συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή και ότι το φράγμα που έχει εδώ και χρόνια ολοκληρωθεί στη Μεσοχώρα θα λειτουργήσει. Είχε προηγηθεί δήλωση του Υπουργού Υποδομών ότι πλέουμε σταθεροί και αταλάντευτοι με τον Αχελώο προς Θεσσαλία και ότι μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να μας σταματήσει. Και… γαία πυρί εμίχθη!

Αμέσως μετά τη δήλωση που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στο ΣτΕ, πήραν φωτιά τα ΜΜΕ. Και ακολούθησαν βουλευτές του ίδιου κόμματος που στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου υποτίθεται συζητιόταν το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής, μόνο για τα δάση δεν μίλησαν. Και λέει λοιπόν ο Κώστας Καρτάλης, που εκτός από βουλευτής Μαγνησίας είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ότι δεν είναι δυνατόν να μην προχωρήσει η εκτροπή και ότι πρέπει η Υπουργός Μπιρμπίλη να προχωρήσει σε δημόσιο διάλογο για το έργο!!!!

Άκου δημόσιο διάλογο! Τώρα θυμήθηκε τον δημόσιο διάλογο ο κ. Καρτάλης; Δημόσιο διάλογο γιατί κ. Καρτάλη; Για το αν πρέπει η Κυβέρνηση να σεβαστεί την όποια απόφαση του ΣτΕ, που έτσι κι’αλλιώς συνταγματικά οφείλει να ακολουθήσει; Διάλογο για ένα έργο που έχει ακυρωθεί έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Ή μήπως μιλάμε για εκείνο τον διάλογο που ποτέ δεν γίνεται στην Ελλάδα για κανένα μεγάλο έργο; Μήπως ως Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων κ. Καρτάλη είχατε ποτέ θέσει οποιοδήποτε από τα έργα του 2004 σε διαβούλευση; Μήπως η Αττική Οδός, ή το αεροδρόμιο των Σπάτων, ή η Εγνατία που ποτέ δεν ακυρώθηκαν σε δικαστήρια, μπήκαν ποτέ σε διαβούλευση; Ή μήπως απλά θέλουμε να στρίβειν εξ’ αριστερών της δικαιοσύνης δι’ ενός υποτιθέμενου διαλόγου;

Φωτο: WWF/Ηλίας Τζηρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου