Οι κάμερες ασφαλείας (CCTV) είναι τόσο διαδεδομένες στο Λονδίνο που παραβάτες έχουν παρακολουθηθεί κάμερα προς κάμερα και έχουν συλληφθεί στο σπίτι τους μετά την διάπραξη αδικήματος. Τώρα μια νέα οnline υπηρεσία με έδρα την Αγγλία επιτρέπει στους χρήστες της -υπό τύπον παιχνιδιού- να χρησιμοποιούν ένα τεράστιο δίκτυο από κάμερες ασφαλείας σε μαγαζιά και δρόμους, για να εντοπίζουν "παραβατικές συμπεριφορές".
Το internetEyes.co.uk ξεκινάει τη λειτουργία του το Νοέμβριο και θα ανταμείβει τους "πιο αποτελεσματικούς παίκτες" κάθε μήνα με χίλιες λίρες (1000GBP), ανάλογα με τους βαθμούς που θα έχουν συγκεντρώσει. Οι "παίκτες" θα κερδίζουν έναν βαθμό αν εντοπίζουν "πιθανές παραβάσεις" και τρεις βαθμούς αν εντοπίζουν κάποιο πραγματικό έγκλημα. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να πάρει μέρος στο "παιχνίδι" ως εντοπιστής παραβάσεων και οποιοσδήποτε (καταστηματάρχης, ιδιοκτήτης κατοικίας ή ακόμα και η αστυνομία) θα μπορεί να εντάξει κάμερες στο internetEyes, προς 20 λίρες το τεμάχιο.
Οι οργανώσεις για την καταπάτηση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων αντιδρούν αλλά ποιος τις ακούει. Ο εμπνευστής της υπηρεσίας επιχειρηματολογεί περίπου ότι προκειμένου οι Άγγλοι να αποβλακώνονται μπροστά στο Big Brother, τουλάχιστον ας συμμετέχουν.
Η χαρά του χαφιέ και του ματάκια, 2 σε 1.
[αναδημοσίευση από: me[n]talmolecule]
[πηγή είδησης: Daily Mail]
Είναι ακόμα ένα παιχνίδι που μας κάνει να συνηθίσουμε στην ιδέα. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν εκπομπές στις ΗΠΑ που on air κυνηγούν κλέφτες και άλλυος υπόπτους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο «1984» είναι ήδη εδώ, λοιπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Αόρατες απειλές», απομακρυσμένα κέντρα εξουσίας, ονομασίες υπουργείων σχεδόν σε Newspeak, χαφιεδισμός ως «συμμετοχή του πολίτη».
Ξάφνου, η «συμμετοχική δημοκρατία» ακούγεται σαν «δημιοκρατία με την συμμετοχή όλων».