Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ο Σ.Ε.Β. με άποψη για όλα!


Το «δε χρωστάω σε κανένα» του Γ.Α.Π. αποδεικνύεται σιγά σιγά περίπου ίσης αξίας με τους λεονταρισμούς Καραμανλή στου Μπαϊρακτάρη περί «νταβατζήδων».

Οι ίδιοι νταβατζήδες λοιπόν, έπειτα από πεντέμισυ χρόνια αλωνίσματος στην πολιτική ζωή, επιστρέφουν δριμύτεροι με δημόσιες, σχεδόν θεσμικές, τοποθετήσεις επί παντός πολιτικού ζητήματος: ακόμα και για τον εκλογικό νόμο και την τοπική αυτοδιοίκηση.


Μετά τα εξόφθαλμα παιχνίδια Βγενόπουλου με την εξωτερική πολιτική (την οποία έτσι κι αλλιώς ασκούν στα Βαλκάνια εξωθεσμικά εδώ και δεκαετίες, είτε με «επενδύσεις», είτε με συμμορίες), ο Σ.Ε.Β. έρχεται να εκφράσει την άποψη ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης βρίσκονται «σε αντιστοιχία με το οικονομικό πλαίσιο αναφοράς του».

Αλλά δεν μένει σ' αυτό. Ο ανώτατος σύνδεσμος των κεφαλαιούχων της χώρας συνεχίζει στην ανακοίνωσή του:
«Ήδη σε βασικούς τομείς διατυπώνονται προτάσεις και γίνονται βήματα που σηματοδοτούν μία αντίληψη ουσιαστικής και ελπιδοφόρας αλλαγής –όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο νέος χάρτης τοπικής αυτοδιοίκησης, η πάταξη της διαφθοράς, η μείωση της κρατικής σπατάλης και της γραφειοκρατίας, η αξιοκρατική και όχι κομματική επιλογή των κρατικών στελεχών.»
Είναι λοιπόν προφανές ότι οι έχοντες τον έλεγχο της οικονομικής εξουσίας περνάνε πλέον σε μια άλλη μορφή παρέμβασης στα κοινά. Διεκδικούν άμεσα την πολιτική κυριαρχία που μπορεί να τους χαρίσει η οικονομική τους δύναμη. Θέλουν να υπαγορεύσουν πολιτικές και οι συνθήκες, με αποδυναμωμένη την όποια διαχειριστική πολιτική εξουσία, φαντάζουν κατάλληλες.

Γι' αυτό έχει δρομολογηθεί ανεπιστρεπτί η ποινικοποίηση κάθε κοινωνικής αντίστασης. Δεν είναι υπερβολή ούτε μεγαλοστομία. Η ΕΛ.ΑΣ. εξοπλίζεται μέχρι τα δόντια, με σκύλους, χημικά, αύρες, κάμερες, DNA και κουκουλονόμους, για να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης της όποιας αντίστασης εκδηλωθεί απέναντι στα «απαραίτητα μέτρα» που θα ληφθούν για την «έξοδο από την κρίση». Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής στην 'λαθρο'-μετανάστευση» ορίζεται μέσα στα ίδια αυτά μέτρα, ως απλή μείωση της «υπερπροσφοράς εργασίας».

Τα μέτρα αυτά, βέβαια,  στόχο έχουν να πετάξουν έξω από την «πίτα της οικονομίας» τον μη κεφαλαιούχο με απολύσεις, κλεισίματα μικρών επιχειρήσεων κ.λ.π. ώστε οι ήδη εδραιωμένοι να περάσουν με αλώβητα κέρδη τον χειμώνα της «κρίσης» - την οποία όμως η ίδια η λειτουργία του υπάρχοντος οικονομικού / παραγωγικού συστήματος δημιουργεί.

Γι' αυτό ο Σ.Ε.Β. ενδιαφέρεται ακόμα και για τον εκλογικό νόμο. Επιθυμούν να έχουν σταθερούς, νομιμοποιημένους στα μάτια των πολλών και αξιόπιστους πολιτικούς υπαλλήλους, που θα κάνουν τη βρωμοδουλειά των αφεντικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου