Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΥΡΙΑΡΧΕ ΛΑΕ…


Δημοκρατίες…για τα μάτια του κόσμου



Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς την συνεχή και αδιάλειπτη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή.


Μπορεί να εκφραστεί η βούληση του λαού μέσα από τούς θεσμούς αυτούς;

Μπορεί να συμμετέχει ο πολίτης μέσα από τους θεσμούς που υπάρχουν και από την δομή του πολιτικού συστήματος που έχουμε ;;;

Οι θεσμοί είναι εκείνοι που εξασφαλίζουν την συμμετοχή του πολίτη στα δρώμενα ή τον αφήνουν απέξω, παρατηρητή της ζωής του, των γεγονότων και των εξελίξεων.
Οι θεσμοί δίνουν την δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει, του κατοχυρώνουν την κυριαρχία του ή του αφαιρούν την δυνατότητα συμμετοχής, αλλοιώνοντας την βούληση του, μεταθέτοντας την λήψη των αποφάσεων σε άλλα κέντρα.

Ο πολίτης πρέπει να έχει την δυνατότητα να εκφράσει την βούληση του, και να την εκφράσει έμπρακτα. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της δημοκρατίας, αποφασίζει ο πολίτης, ο λαός, κανείς άλλος εκτός απ’ αυτόν.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής, μπορεί να εκφραστεί η βούληση του λαού μέσα από τους θεσμούς αυτούς;
Μπορείς δηλαδή να εκφράσεις την βούληση σου σαν πολίτης για ένα ζήτημα;
Γιατί η δημοκρατία δεν είναι αόριστος όρος, δημοκρατία σημαίνει μαζευόμαστε και αποφασίζουμε.
Ένα κόμμα λοιπόν προεκλογικά λέει άσπρο, και μετεκλογικά να κάνει μαύρο, ποιος ελέγχει; Κανείς.

Και που εμπλέκομαι εγώ ο πολίτης μετά, απλώς παρακολουθώ μια ολόκληρη τετραετία;;; παρακολουθώ, τι;

Και πως απεικονίζεται, πως εκφράζεται η βούληση μου όταν μου επιβάλουν νόμους που η αποδοκιμασία μου προς το σύνολο των κομμάτων με την ψήφιση λευκού ή και άκυρου, προσμετράται προς όφελος του πρώτου κόμματος;;;

Και τι δημοκρατία είναι αυτή που όταν ανεξάρτητα του τι ψηφίσει η πλειοψηφία, η μειοψηφία μπορεί να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση με πριμοδοτήσεις εδρών και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Η αλλαγή των θεσμών, θα δώσει την εξουσία στο λαό. Να αποφασίζει εκείνος, και όχι άλλοι για εκείνον, στο όνομα μιας τυπικής και πλαστής, διαδικασίας εκλογών.
Εκλογών που αν απέχει το 90% των πολιτών, και ψηφίσει το 10%, θα βγάλουν και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα νομοθετεί και θα επιβάλει σε όλους τους πολίτες τους νομούς.
Δηλαδή σ’ αυτή την δημοκρατία η μόνη εμπλοκή μου ως πολίτης στα δρώμενα είναι ότι κάθε 4 χρόνια καλούμε να ψηφίσω ένα κόμμα;

Και πάντα με τον εκλογικό εκείνο νόμο που ότι και να ψηφίσω δεν θα κάνει καμιά διαφορά στο τι πραγματικά θέλω να εκφράσω ως πολίτης.
 

6 σχόλια:

  1. για όσους νομίζουν πως υπάρχει δημοκρατία:
    http://blog.autoverse.net/2009/06/09/euroekloges-2009/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοκρατία ; Τι είναι αυτό ; Χρόνια, πολλά χρόνια έχουμε να το δούμε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αιώνες, πολλούς αιώνες έχουμε να το δούμε εδώ HappyHour...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημοκρατία...Πυρ!
    Όπως θα έλεγε και ο μεγάλος Σεφέρης...
    Έχουν πυροβολήσει πολλές τέτοιες λέξεις στο περασμά τους...
    Αλλα κοιτώντας στην μουντή πλευρά του τοίχου μου βλέπω και μια πολυ δυνατή αλήθεια, που μ' ενοχλεί , που με κάνει να είμαι το ίδιο ένοχος όσο κι αυτοί..Όλοι ειμαστε ένοχοι σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό...
    Φταίς εσύ που φοβάσαι για το παιδί σου ( κι έχεις δικιο και σε σέβομαι ) γιατί δεν θες να το δείς να είναι σε κάποια οικοδομή σαν κι εσένα και ψάχνεις τον άνθρωπο που θα το βάλει στο δημόσιο.
    Φταίω εγώ που δέχτηκα το συμβιβασμό να πέσω στα χαμηλά σε κάποιο σώμα του στρατού ξηράς και να περάσω ζωάρα ( τάχα δηλαδή. )
    Φταίμε εμείς που κοιτάμε παθητικά τ αστέρια σαν να είμαστε τ Ανδρείκελα του Καρυωτάκη.
    Φταίτε εσείς που κρύβεστε απο φόβο και υποταγή γιατί συνηθίσατε , σαν κάποιο γονίδιο που γεννήθηκε στη Τουρκοκρατία και σας επηρεάζει, να σας καπελώνουν και με γαλιφιές και ταματα να γλυτώνετε πάντα το κώλο σας...Κι ας καίγεται το σπίτι του διπλανού..Αφου εσείς έχετε σπίτι τι σας νοιάζει του διπλανού.
    Φταίνε αυτοί που μαθήτευσαν δίπλα σε Υπανθρώπους και έμαθαν πως η μεγαλύτερη ηδονή είναι όταν καταπατα΄ς του άλλου τα δικαιώματα.
    Δημοκρατία ;;;
    Θα τη δούμε πιστεύω όταν δηλώσουμε όλοι ένοχοι και μετανοήσουμε γι αυτά.Όταν δούμε στα μάτια τον συνάνθρωπό μας αλλα με καθαρό βλέμμα και υπερηφάνια..Τότε θα τη πετύχουμε τη δημοκρατία και τότε η ζωή τους θα είναι μια ζωή Δεκέμβρης ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Θα τη δούμε πιστεύω όταν δηλώσουμε όλοι ένοχοι και μετανοήσουμε γι αυτά.Όταν δούμε στα μάτια τον συνάνθρωπό μας αλλα με καθαρό βλέμμα και υπερηφάνια..Τότε θα τη πετύχουμε τη δημοκρατία και τότε η ζωή τους θα είναι μια ζωή Δεκέμβρης :)»

    Τά 'πες όλα.

    Μα μήπως τελικά, όλο κι όλο που χρειάζεται είναι λίγη εμπιστοσύνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία τα είπε ο Ζιακας Νίκος.
    Εμπιστοσύνη ναι αλλά σε ποιον πια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή