Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Γονείς φοιτητών της L'Aquila διαμαρτύρονται για την αναλγησία του ελληνικού κράτους

Μετά τον σεισμό της 6/4/2009 στην ιταλική πόλη L'Aquila, η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις μετεγγραφές φοιτητών από το πανεπιστήμιο της κατεστραμμένης πόλης, προφανώς για να αποτρέψει την μαζική αποχώρηση όλων των φοιτητών.

Έτσι, παραμένουν δέσμιες περίπου 250 οικογένειες που είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τα δίδακτρα, χωρίς όμως να υπάρχουν πλέον υποδομές φοίτησης.

Οι οικογένειες έχουν οργανωθεί σε σύνδεσμο και έχουν καταθέσει σχέδιο τροπολογίας στην βουλή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια των σπουδών των παιδιών τους σε ελληνικά ΑΕΙ. Όπως λένε οι ίδιοι, μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπίσει ως επί το πλείστον αδιαφορία από τους βουλευτές που έχουν απευθυνθεί.

Δείτε το βίντεο όπου δύο μητέρες, που βρίσκονται στην 3η ημέρα απεργίας πείνας, στο Σύνταγμα, μπροστά από την βουλή, εκθέτουν το πρόβλημα.

3 σχόλια:

  1. Mε συγχωρείτε αλλά σωστά δεν γίνεται μετεγγραφή σε ΑΕΙ εδώ!
    Τα παιδιά που πήγαν στην l'Aquila, πήγαν επειδή δεν είχαν επιτύχει στις εξετάσεις εισαγωγής εδώ.
    Πάντα μπορεί να δημιουργείται μία προϋπόθεση που να ζητάει κάποιος μετεγγραφή! Σαφώς ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά είναι θέμα του Ιταλικού κράτους πώς θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο,αφού μιλάμε για πανεπιστήμιο της Ιταλίας.Και σίγουρα κάποια μέτρα θα παρθούν για όλους όσους φοιτούν εκεί, δεν είναι μόνο οι έλληνες...
    Όταν ίγινε ο σεισμός πέταξε ένα φιλολαϊκό πυροτέχνημα ο Πάγκαλος και φυσικά οι γονείς γατζώθηκαν για να αρπάξουν την ευκαιρία...Και οι έλληνες για να απολάβουν είναι ικανοί για πολλά!
    Θυμάστε να έγινε καμία μετεγγραφή ή να ακούσατε ελληνίδες μανούλες να μιλάνε για την "ψυχολογία" των καμαριών τους και να ζητάνε να μετεγγραφούν στην επαρχία μετά το σεισμό της Αθήνας...;
    Ξέρετε ότι όχι μόνο δεν υποστηρίζω, το αντίθετο μάλιστα, αυτήν την κυβέρνηση.
    Όμως μην πέφτετε στην παγίδα του πονηρούλη "νεοέλληνα" που μονίμως κλαίγεται για να απολάβει.
    Τα παιδιά τους μπορούν να δώσουν εξετάσεις κανονικά, όπως όλα τα άλλα παιδιά και εφόσον τα καταφέρουν να μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια!
    Έχουμε κάνει που έχουμε κάνει την παιδεία μπάχαλο με τις χαριστικές ρυθμίσεις και την εισαγωγή από το παράθυρο και το "κάθε χωριό και σχολή"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπωσδήποτε, δεν είναι δυνατόν να γίνεται «χαριστική μετεγγραφή» για κανένα.

    Εν προκειμένω, το ιδιάζον της κατάστασης, τουλάχιστον όπως το εκθέτουν οι γονείς, είναι ότι το ιταλικό δημόσιο έχει απαγορεύσει όλες τις μετεγγραφές φοιτητών από την L'Aquila σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο, προκειμένου προφανώς να προλάβουν την διάλυση του πανεπιστημίου της πληγείσας πόλης.

    Προφανώς, μια εναλλακτική λύση θα ήταν μια παρέμβαση από την ελληνική στην ιταλική κυβέρνηση που να λέει «δεν ξέρω τί θα κάνετε με τους δικούς σας, αλλά αποδεσμεύστε τους δικούς μου». Κάτι που οι γονείς με τους οποίους μιλήσαμε δεν απέκλεισαν ως λύση.

    Η σύγκριση με την Αθήνα, νομίζω είναι σχετικά άκαιρη: στην L'Aquila δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές για συνέχιση των μαθημάτων.

    Δεν νομίζω, π.χ. αν αύριο καταστρεφόταν από σεισμό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ότι δεν θα μεταφέρονταν οι φοιτητές σε αντίστοιχες σχολές άλλων ελληνικών πανεπιστημίων. Θα ήταν άραγε απαράδεκτο επειδή «τα παιδιά που πήγαν στα Ιωάννινα, πήγαν επειδή δεν είχαν επιτύχει στις εξετάσεις της Αθήνας»;

    ΥΓ: εξ όσων λένε οι ίδιοι οι γονείς, το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής να τους στηρίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας δοθεί μια λύση στο θέμα των Ελλήνων φοιτητών της l'Aquila.
    Τόσα και τόσα γίνονται στην χώρα μας που λέγεται Ελλάδα και αυτό μας μάρανε!
    Ας δώσει η Ελληνική κυβέρνηση μια λύση σε λενα θέμα που δεν θέλει ή δεν μπορεί η Ιταλική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή