Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Ενδοδημοσιογραφικές τρωκτικομαχίες



Οι τριγμοί στην παράγκα των μήντια συνεχίζονται. Το γνωστό σε όλους μας ελεεινό, δήθεν ενημερωτικό ιστολόγιο «Τρωκτικό», έκλεισε από την υπηρεσία blogger.com σήμερα το πρωΐ, αλλά ήδη έχει ανοίξει το νέο site στο troktika.com

Το κλείσιμο οφείλεται προφανώς σε αγωγή «θιγμένου» γνωστού δηΜοσιογράφου, που ήταν εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο της ομάδας των «τρωκτικών». Κοινώς πρόκειται απλώς για ενδοδημοσιογραφικές διαμάχες που δεν θα έπρεπε να απασχολούν κανένα.

Αλλά ορισμένοι bloggers έχουν παρεξηγήσει κάποια πράγματα:

1) Όλοι, προκειμένου να ανοίξουμε ένα μπλογκ, έχουμε αποδεχθεί κάποιους όρους χρήσης που είναι σαφείς και κατηγορηματικοί. Εγώ προσωπικά τους όρους χρήσης της Google τους βρίσκω ιδιαίτερα κατανοητούς – μη περίπλοκους. Οι όροι αυτοί εφαρμόζονται, δεν είναι απλά guidelines. Σε περίπτωση που σου ασκηθεί δίωξη για κακούργημα, η Google είναι υποχρεωμένη να κατεβάσει το blog. Από εκεί και πέρα ο καθένας λαμβάνει τα μέτρα του, έχοντας και αυτό υπ' όψιν.

2) Η περίπτωση του Τρωκτικού ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. ΔΕΝ επενέβη το κράτος, ΔΕΝ λογοκρίνεται η ελευθερία στην πολιτική ή κοινωνική έκφραση. Το συγκεκριμένο μπλογκ το λειτουργούσαν ανώνυμα επαγγελματίες δημοσιογράφοι, με συγκεκριμένη ατζέντα, που δεν κρυβόταν. Τα περισσότερα θέματα ήταν ελεεινά, τα δε «αποκαλυπτικά» κιτρίνιζαν τόσο, ώστε να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται παρά για δημοσιογραφίσκους που ήθελαν να γίνουν «Μάκηδες στη θέση του Μάκη».

3) Ο πόλεμος Μάκη-Τρωκτικού (δεν θα με εκπλήξει αν ο… «Τρωκτικός» είναι ο Θέμος ή στενός συνεργάτης του) είναι ενδοδημοσιογραφικός βρώμικος πόλεμος μεταξύ λαμογιών. Δεν μας αφορά.

4) Το κλείσιμο του Τρωκτικού είναι καθαρά νομικό θέμα – προφανώς έχουν κατατεθεί αγωγές – και θα συμβεί σε οποιονδήποτε πάροχο (είτε WordPress, είτε οποιονδήποτε).

Επομένως: ΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ. Δεν μας αφορά η περίπτωσή του. Εκτός και αν υπάρχει κρατική παρέμβαση. Αν ό,τι έγινε, έγινε διά της δικαστικής οδού, είναι φυσικό και δεν συνιστά «λογοκρισία» σε καμμία περίπτωση.

Φυσικά θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Αν μη τι άλλο, θα μάθουμε και επισήμως ποιά λαμόγια κρύβονταν πίσω από την ανωνυμία του Τρωκτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου