Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

“Τακτοποίηση” ημί-υπαίθριων…

από Μουνί

Πολλά γέλια έχει αυτός ο νόμος (όχι ότι άλλοι δεν έχουν δηλαδή…) για την λεγόμενη “τακτοποίηση”. Δεν λέει “νομιμοποίηση” γιατί υποτίθεται ότι δεν νομιμοποιεί. Δηλαδή τι κάνει τότε; Κι έρχεται το κράτος(;) να εισπράξει πάλι από την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη δική του αμέλεια και ανικανότητα να ελέγξει την οικοδομική δραστηριότητα των πολιτών.

Το αστείο σ’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι ενώ τακτοποιεί μόνο τους ημί-υπαίθριους που κλείστηκαν, δηλαδή υπόγεια, πυλωτές, γκαράζ, ΔΕΝ περιλαμβάνει εξώστες που κλείστηκαν κι έγιναν δωμάτια, όπως δεν περιλαμβάνει προσθήκες δωματίων και ορόφων. Ο πολίτης που έχει αυθαιρετήσει, συνήθως δεν αρκείται στο να κλείσει μια πυλωτή ή να μετατρέψει ένα γκαράζ σε δωμάτιο, αλλά προσθέτει και αρκετές επιφάνειες που ο συντελεστής του δεν του επιτρέπει. Και ερωτώ εγώ, ο αφελής: Εφόσον προβλέπεται ΑΥΤΟΨΙΑ μηχανικού της πολεοδομίας, τι θα γίνει στην περίπτωση που ο μηχανικός δει (που θα δει) και τις βαρβάτες προσθήκες; Θα κάνει ότι δεν τις είδε και θα αρκεστεί στην επιθεώρηση των ημί-υπαίθριων, ή θα συντάξει πρωτόκολλο αυθαιρέτου με τις αντίστοιχες συνέπειες για τον αυθαιρεσία; Και ποιος αυθαιρεσίας είναι τρελός να φωνάξει τον κρατικό μηχανικό να δει τις παράνομες κατασκευές του;

Εναλλακτικά, οι μηχανικοί της πολεοδομίας, μέσα σ’ ένα μήνα επιθεωρήσεων, θα αγοράσουν πετρελαιοπηγές, θα κάνουν επενδύσεις σε ουρανοξύστες του Ντουμπάι, θα αγοράσουν την Microsoft και την Google, εταιρίες στην Κίνα και Ρωσία και άλλα συγκινητικά!

Αναρωτιέμαι πόσοι τρελοί θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τους ημί-υπαίθριους με αυτές τις συνθήκες! Φυσικά, αν στις τακτοποιήσεις περιελάμβανε ο νόμος και όλες τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες (που έτσι κι αλλιώς θα παραμείνουν) θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τεράστιες εισπράξεις, που οι σοφοί μας που έφτιαξαν τον νόμο αυτόν στο γόνατο, την χάνουν!

Κρίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου