Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η οικολογία είναι πολιτική στάση

Φυσικά, όλα όσα πράττουμε ή παραλείπουμε είναι πράξεις ή παραλείψεις πολιτικές. Με την έννοια ότι «πελάζουμε» με τον περίγυρό μας - ανθρώπινο και φυσικό· «πολιτευόμαστε», ζούμε τη ζωή σε «πόλεις», δηλαδή.

Ιδωμένη κάτω από αυτό το πρίσμα, η οικολογική στάση ζωής δεν μπορεί να είναι κάτι «ξεκάρφωτο», ανεξάρτητο δηλαδή από την υπόλοιπη πολιτική μας στάση. Ένας άνθρωπος που δεν σέβεται τους συνανθρώπους του, που δεν αναγνωρίζει στον διπλανό του τον καθρέφτη του εαυτού του, που εθελοτυφλοί αρνούμενος την ισοτιμία όλων, δεν μπορεί να σέβεται παράλληλα τον φυσικό του περίγυρο. Επομένως η «οικολογία» δεν μπορεί να θεωρείται ένα αυτόνομο ιδεολόγημα που μπορεί να κουμπώνει πάνω σε οποιαδήποτε πολιτική κοσμοθεωρία.

Αυτό αποδεικνύεται σήμερα από την παρέμβαση στο φράγμα της Μεσοχώρας Τρικάλων. Καθεστωτικά ΜΜΕ που «μονοπωλούν» τον «οικολογισμό», όπως ο «ΣΚΑΪ», δεν είχαν τίποτε να πουν για την σημερινή συμβολική κίνηση αποκλεισμού του φράγματος Μεσοχώρας.

Η παρέμβαση διαμαρτυρίας έγινε στα πλαίσια του Οικο-camping που διοργανώθηκε στη Μεσοχώρα Τρικάλων από τις κινήσεις «Αχελώου Ρους», «Πανελλαδική Κίνηση κατά της Εκτροπής Αχελώου», κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Καίρια ήταν η συμμετοχή από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο. Κάτοικοι και κατασκηνωτές βρέθηκαν μαζί πάνω στο φράγμα και διαδήλωσαν, υπό τα άγρυπνα βλέμματα... «6 διμοιριών ΜΑΤ, ΥΜΕΤ και ΟΠΚΕ»!

[IMG_8606.JPG]

[IMG_8702.JPG]

Στη συνέχεια, κατά την καθιερωμένη προσφιλή τακτική των κατασταλτικών σωμάτων, 150 μπάτσοι επιτέθηκαν πανηγυρικά στους 80 διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων χτυπήθηκαν όταν «εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στα ΜΑΤ που επιτίθονταν». Κατόπιν, «οι μπάτσοι έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τον κόσμο».

Ακολούθησε συνέλευση στο κοινοτικό κατάστημα Μεσοχώρας.

(οι πληροφορίες από το Athens Indymedia).



[IMG_8523.JPG]

(Φωτογραφίες από το blog «fotografijaforall.blogspot.com»)

Όπως δηλώνει για τις εκδηλώσεις η κίνηση «Αχελώου Ρους»:

«στο θέατρο της επαπειλούμενης καταστροφής θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της ενέργειας και του νερού, τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων και της καταστροφής των ποταμών. Τα ζητήματα της καταστροφής της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς – Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, Γεφύρια, παλιοί Οικισμοί -. Θα σχεδιάσουμε τα επόμενα κοινά βήματά μας για να σταματήσουμε τελεσίδικα την εκτροπή, αλλά και το φράγμα της Μεσοχώρας. Θα αποπειραθούμε την οικοδόμηση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος, το οποίο κερδίζοντας τη μάχη του Αχελώου και της Μεσοχώρας, να μπορεί μελλοντικά να βάζει φραγμούς στα κάθε είδους σχέδια των συμφερόντων και των κυβερνήσεων πού καταστρέφουν τη φύση και το περιβάλλον, παραδίδοντας τους ελεύθερους χώρους και τους φυσικούς πόρους στην άγρια εκμετάλλευση.

Η μεγαλύτερη αυτή συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινημάτων θα πλαισιωθεί από συζητήσεις για το περιβάλλον, το νερό, την ενέργεια και το μέλλον της γεωργίας.»
Και συμπληρώνεται από συνεισφέροντα στο Athens Indymedia (σ.σ.: τα έντονα δικά μου):
«Αλληλεγγύη στους συντρόφους που στάθηκαν απέναντι στα γουρούνια της εξουσίας, απέναντι στους λάκεδες αυτών που λεηλατούν και μολύνουν τη φύση, τη γη, τα ποτάμια, τα βουνά, τις λίμνες και τις θάλασσες με σκοπό το κέρδος με φράγματα, ορυχεία, χιονοδρομικά κέντρα, τουριστικά θέρετρα και καζίνο. Απέναντι σ' αυτούς που λεηλατούν τη ζωή μας χτίζοντας από τσιμέντο ένα κόσμο απονέκρωσης κάθε τι ζωντανού και ελεύθερου.

Σήμερα, δώσατε μια μάχη για όλους και όλες μας δείχνοντας πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης ενάντια στη λεηλασία και την καταστροφή της, δεν είναι μια υπόθεση ειδικών, υποψήφιων συνδιαχειριστών της εξουσίας για μια «πράσινη» ανάπτυξη ή παραγόντων που θέλουν να περιορίσουν και να διαχωρίσουν τον αγώνα για τη φύση από τον ευρύτερο κοινωνικό αγώνα ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό.

Με αυτοοργανωμένες δράσεις, με ανοιχτές συνελεύσεις, με όπλο μας την αλληλεγγύη, από τον Αχελώο ως την Γκιώνα, την Πάρνηθα, τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, τον Αμβρακικό, και τους ελεύθερους χώρους στις πόλεις

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ - Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ -

ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ! ΠΑΝΤΟΥ - ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου