Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: αντισυνταγματικές οι κάμερες

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία για τις κάμερες που περιλήφθηκε στο «πολυνομοσχέδιο» μαζί με τα καρτοκινητά και το DNA.

Θυμίζουμε ότι με αυτήν την τροπολογία επιτράπηκε στην αστυνομία να εγκαθιστά κάμερες, να βιντεοσκοπεί και να ηχογραφεί κατά βούληση, τηρώντας το υλικό αποθηκευμένο έως και επτά ημέρες, χωρίς έλεγχο από την Αρχή, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία και με μόνη δικαιολογία την... «ασφάλεια του έθνους».

Παραθέτω δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την γνωμοδότηση:

Επειδή η αιτιολογική έκθεση της προτεινόμενης διάταξης αναφέρεται στην αναγκαιότητα εγκατάστασης και λειτουργίας τεχνικών μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου από δημόσιους χώρους για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, απαραίτητη κρίνεται και μία σύντομη αναφορά στην έννοια της «δημόσιας ασφάλειας». Η ασφάλεια συνιστά υποχρέωση του κράτους, το οποίο οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία αλλά και την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων. Ασφάλεια σε πλαίσιο ελευθερίας και όχι ελευθερία σε πλαίσιο ασφάλειας.


Συνεπώς, πέρα από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα έννομα αγαθά, που προαναφέρθηκαν, δεν υπάρχει ένα επιπλέον αυθύπαρκτο αγαθό που να ορίζεται ως «ασφάλεια», αλλά αντίθετα η ασφάλεια αποτελεί μία συμπύκνωση των βασικών εννόμων αγαθών, τα οποία προστατεύονται αυτοτελώς εντός των δικών τους συνταγματικών ορίων. Ο βασικός κίνδυνος που εγκυμονεί η αναγνώριση ενός αυτοτελούς ατομικού δικαιώματος στην ασφάλεια είναι η δημιουργία ενός
«υπερδικαιώματος», το οποίο θα μπορούσε να παραμερίσει τα υπόλοιπα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα αυτό της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ανατρέποντας με τον τρόπο αυτό την ισοτιμία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τον κανόνα της πρακτικής εναρμόνισης αυτών σε περίπτωση σύγκρουσης τους.
[Ολόκληρη την γνωμοδότηση μπορείτε να βρείτε εδώ]

1 σχόλιο:

  1. Kαι δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που επικαλείται.
    Ένας πολύ βασικός λόγος είναι ότι δε μπορεί τροπολογία να θίξει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και πολύ περισσότερο τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με νόμο και μόνο στην ολομέλεια. (Εννοείται ότι κανένας νόμος δεν περνάει όταν αντιβαίνει στο σύνταγμα και στις αρχές του, αλλά ούτε τις τυπικές διαδικασίες δεν τηρούν πια)
    Επίσης η σιωπή της αρχής σχετικά με την αποθήκευση δεδομένων DNA είναι πολύ ύποπτη για μένα και πολύ περισσότερο επειδή δε μπορεί να συλλέγονται τέτοιου είδους δεδομένα.
    Κατά τα άλλα... ποιος υπολογίζει το σύνταγμα; Εδώ ούτε η κοινωνία πια δε θέλει να διαφυλάξει τα δικαιώματά της, θα τα διαφυλάξει η εξουσία;
    Ο κόσμος έχει τα μπάνια του τώρα, δε μπορεί να ασχολείται με τέτοια "μικροπράγματα"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή