Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ελλάδα - Μανωλάδα - Φασ(ιστ)ολάδα

Το πρόσφατο περιστατικό στην Μανωλάδα Ηλείας, με τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υπέστησαν δύο εργάτες που κατηγορούνται για ζωοκλοπή, μας υπενθύμισε κάποια παλιότερα δημοσιευμένα στοιχεία για την κατάσταση απόλυτης εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργάτες των φραουλοκαλλιεργειών της Μανωλάδας:

Από το Περιοδικό «Έψιλον», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30.3.2008

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων μεταναστών ζει γκετοποιημένη σε τέσσερεις παραγκουπόλεις στις παρυφές του χωριού. Στους εν λόγω καταυλισμούς υφίστανται περιορισμοί μετακίνησης, περιφράξεις, φωτισμός με προβολείς. Οι περισσότερες οικογένειες μεταναστών δεν διαθέτουν στα παραπήγματά τους φως και νερό, ενώ όσοι κατορθώνουν να εξασφαλίσουν, τα πληρώνουν στον ιδιοκτήτη του χωραφιού, μαζί με το νοίκι ύψους 100 – 150 ευρώ που του καταβάλλουν για το παράπηγμα. Το μεροκάματο φτάνει τα 22 ευρώ, οκτώ ευρώ κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ τα παιδιά των μεταναστών δεν επισκέπτονται το σχολείο. Οι ιδιοκτήτες φροντίζουν να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος από τους εργάτες, λειτουργώντας εντός των καταυλισμών «μίνι μάρκετ», ώστε οι μετανάστες να υποχρεώνονται να αγοράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης από τις «επιχειρήσεις» τους.

Έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ πριν από ένα χρόνο διαπίστωσε ότι στην εκμετάλλευση των μεταναστών, οι οποίοι στερούνται στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, εμπλέκονται υπάλληλοι του Δήμου, όπως δέχονται τα πορίσματα της έρευνας. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, στη διαδικασία εκμετάλλευσης των εργατών συμμετείχαν ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, πολλοί εκ των οποίων χορηγούσαν έναντι 300 – 500 ευρώ υπεύθυνες δηλώσεις εργασίας για δήθεν μεροκάματα που είχαν κάνει με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν οι εργάτες για την έκδοση αδειών παραμονής.

Κοινώς, «τους» παίρνουμε και τα σώβρακα, αλλ' όταν «αυτοί» τολμήσουν να κλέψουν από τα «δικά μας», εφαρμόζουμε και αυτοδικία, μιας και «εμείς» είμαστε ανώτεροι και χτίζαμε Ακροπόλεις όταν «αυτοί» «κρεμόντουσαν απ' τα δέντρα».

Αλλά ο πολιτισμός «μας» εξαντλείται στα μάρμαρα, τα μουσεία και τα «τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορία». Δεν περιλαμβάνει δίκαιο. Δεν περιλαμβάνει συνείδηση. Δεν περιλαμβάνει ούτε αυτοσεβασμό, ούτε σεβασμό του άλλου. Μπορούμε άνετα να μετατραπούμε σε αγέλη λύκων για να προστατέψουμε το «δικό μας», το οποίο παράγουν... «αυτοί»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου