Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΣτΕ: «ΟΧΙ» στα σκυλιά κατά διαδηλωτών

Απαγορεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας τη χρησιμοποίηση αστυνομικών σκύλων για την επιβολή της τάξης σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που εφοδιάζει την ΕΛ.ΑΣ. με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που θα έχουν αστυνομικά καθήκοντα, κρίθηκε νόμιμο από το ανώτατο δικαστήριο, με εξαίρεση τη διάταξη που προβλέπει τη συμμετοχή των αστυνομικών σκύλων σε επεισόδια κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων. Επικαλούμενοι τη νομοθεσία (ν. 1481/1984) που ρητά απαγορεύει τη χρήση εκπαιδευμένων σκύλων για τη διάλυση συγκεντρώσεων, οι δικαστές του Ε' τμήματος του ΣτΕ τονίζουν ότι εφόσον «διατάσσονται υπηρεσίες περιπολιών, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι συνοδοί αστυνομικών σκύλων να μη μετέχουν σε αστυνομική δύναμη που καλείται για τη διάλυση συγκεντρώσεων, προκειμένου να μην παραβιάζεται η θεσπιζόμενη με το άρθρο 44 του ν. 3731/2008 απαγόρευση».

Το διάταγμα που εγκρίθηκε ορίζει ότι τα σκυλιά θα χρησιμοποιούνται όχι μόνον για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών, αλλά και στα γήπεδα προς αποφυγή επεισοδίων, στις μεταγωγές κρατουμένων αλλά και κατά τις πεζές περιπολίες αστυνομικών οργάνων εντός και εκτός Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου