Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

«Πάυση πληρωμών» προς τον σύλλογο «Αμυμώνη» από το ΥΠ.ΥΓ.

Από τις 31/5/2010, κλειστή παραμένει η «ΑΜΥΜΩΝΗ» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες. Ο σύλλογος που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993 και το 1995, ξεκίνησε μαζί με άλλους φορείς τυφλών, όπως το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Εκπαίδευσης και Φροντίδας για άτομα τυφλά με πρόσθετες αναπηρίες.

Από το 2005, η «ΑΜΥΜΩΝΗ» έχει την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας αυτού του κέντρου, που ονομάζεται «ΙΡΙΔΑ» και καλύπτει τις ανάγκες 37 ατόμων από 5 έως 35 ετών και εξακολουθεί να είναι το μοναδικό στο είδος του στη χώρα.



Εδώ και πέντε χρόνια, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χρηματοδοτούσε τον σύλλογο, κυρίως μέσω προγραμματικών συμβάσεων, με ποσό που κάλυπτε περίπου το 35% του ετήσιου προϋπολογισμού. Οι υπόλοιποι πόροι για τη λειτουργία του κέντρου προέρχονται από τις εισφορές των γονέων, από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τη Νομαρχία Αθηνών και από εκδηλώσεις και δωρεές.

Φέτος, το υπουργείο σταμάτησε την επιχορήγηση των 360.000 ευρώ , με το επιχείρημα ότι οι προγραμματικές συμβάσεις είναι παράνομος τρόπος χρηματοδότησης! Το αποτέλεσμα είναι το Κέντρο «ΙΡΙΔΑ», το μόνο για άτομα με τις προαναφερόμενες αναπηρίες, να είναι εδώ και ένα μήνα κλειστό, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά. «Συνέπεια αυτού είναι», λέει η πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Παρασκευή Μπέλλου, «παιδιά 37 οικογενειών τα οποία αντιμετωπίζουν πολλαπλές αναπηρίες, να μένουν στα σπίτια τους, χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση σε όλη την επικράτεια».

Ακολουθεί το κείμενο που απέστειλε η «ΑΜΥΜΩΝΗ» προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγύης, κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Λόγω της μη καταβολής, εκ μέρους του Υπουργείου σας, της ετήσιας τακτικής χρηματοδοτήσεως με την οποία λειτουργούσε το κέντρο μας τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού δεν υπάρχει άλλη δομή κάλυψης των τυφλών πολυαναπήρων παιδιών μας, το κέντρο μας παραμένει κλειστό.
Η προηγούμενη κινητοποίησή μας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη Τρίτη 18 Μαΐου, αναβλήθηκε καθώς κανονίστηκε συνάντηση με το Υπουργείο, στην οποία όμως δεν δόθηκε λύση στο κρίσιμο πρόβλημά μας.
Σας γνωρίζουμε ότι από αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου:
Τα παιδιά μας, σε καθημερινή βάση και σε ώρες αντίστοιχες της λειτουργίας του κέντρου, θα βρίσκονται στο εξής στους χώρους του Υπουργείου σας έως ότου δώσετε τις αρμόζουσες λύσεις.Θα το εκτιμούσαμε αν με τις ενέργειές σας, τα παιδιά και οι γονείς τους ταλαιπωρηθούν όσο το δυνατόν λιγότερο καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο Υπουργείο.
Για το Δ.Σ του Συλλόγου «ΑΜΥΜΩΝΗ»
Η Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας
Παρασκευή Μπέλλου        Γεώργιος Παπαδάκης

ΥΓ. Και για να έχετε μια ιδέα ποια είναι τα παιδιά για τα οποία αποφασίσατε αυθαιρέτως να τους σταματήσετε το σχολείο και τις θεραπείες, μπορείτε να μπείτε στο Internet στην διεύθυνση:(ακολουθεί το βίντεο)

[Απόσπασμα από άρθρο της Ελευθεροτυπίας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου