Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Το καραβάνι Viva Palestina μπαίνει στην Γάζα μετά από επεισόδια και συγκρούσεις

Ακριβώς ένα μήνα μετά την εκκίνηση του καραβανιού από την Βρετανία, τα 210 οχήματα με την ανθρωπιστική βοήθεια που συλλέχθηκε από Ευρώπη, Τουρκία και Συρία, καθώς και οι 500 εθελοντές μπαίνουν αυτή τη στιγμή στην Λωρίδα της Γάζας, από το πέρασμα της Ράφα.


Προηγήθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία της Αιγύπτου στο Ελ-Αρίς, χθες βράδυ, καθώς οι εθελοντές του Καραβανιού διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την αθέτηση από τις αιγυπτιακές αρχές της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί προ μερικών ημερών. Συγκεκριμένα, η Αίγυπτος αρνούνταν την επιστροφή των διαβατηρίων στους συμμετέχοντες στο καραβάνι, προέβαλε δικαιολογίες για τη μη χορήγηση βίζας, καθώς και επεχείρησε να μην επιτρέψει την είσοδο όλων των εθελοντών στην Γάζα. 15 μέλη του Καραβανιού, που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν από την αστυνομία, αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το μεσημέρι.

Η επίσημη εκδοχή που προβάλλεται από τα αιγυπτιακά ΜΜΕ είναι ότι μεταξύ των εθελοντών βρίσκονται μέλη της Χεζμπολλά και της Χαμάς.

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, περίπου 2000 αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλώνοντες εθελοντές, με αποτέλεσμα συμπλοκές και τραυματισμούς.

Παράλληλα, σήμερα οργανώθηκε διαμαρτυρία από Παλαιστινίους στο πέρασμα της Ράφα, όπου η αιγυπτιακή συνοριοφυλακή άνοιξε πυρ και κάποιοι εκ των Παλαιστινίων ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να να υπάρξουν τραυματίες και ένας Αιγύπτιος στρατιώτης από το φυλάκιο του περάσματος να χάσει τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου