Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Το Καραβάνι Viva Palestina φτάνει στο Ελ-Αρίς χάρις στην επέμβαση της Τουρκίας


Κατόπιν των διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, τα 210 οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εκπαιδευτικό υλικό από την Ευρώπη, την Τουρκία και την Συρία για την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, έφτασαν με πλοίο υπό τουρκική σημαία στο αιγυπτιακό λιμάνι του Ελ-Αρίς, αργά χτες το βράδυ. Σήμερα αναμένεται να μεταβούν εκεί, με τέσσερις πτήσεις τσάρτερ, και οι 500 εθελοντές που συνοδεύουν το Καραβάνι.

Ισραηλινό πολεμικό πλοίο ακολουθούσε - προκλητικά, όπως σχολιάζουν οι ακτιβιστές που μεταδίδουν τις ειδήσεις - κατά πόδας το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια, παρ' όλο που αυτό έπλευσε σε διεθνή και αιγυπτιακά χωρικά ύδατα. Η κίνηση αυτή προφανώς είχε σκοπό να καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να διατηρήσει τον από ξηράς και θαλάσσης αποκλεισμό της Γάζας, παρά την παγκόσμια κατακραυγή. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι υπήρξε εξονυχιστικός «έλεγχος ασφαλείας» από την αιγυπτιακή κυβέρνηση πριν ξεκινήσουν από το Ελ-Αρίς τα αεροπλάνα που θα μεταφέρουν τους ακτιβιστές εκεί.




Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους 1400 συμμετέχοντες στο Gaza Freedom March, την διεθνή πρωτοβουλία εθελοντών, που έχουν φτάσει στο Κάιρο προκειμένου να σπάσουν με πορεία την πολιορκία της Γάζας, παραμένουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα καθώς οι αρχές δεν τους έχουν επιτρέψει να περάσουν μέσω Ράφα. Μόνο μια μικρή αντιπροσωπεία 84 ατόμων έχει μπει στα αποκλεισμένα κατεχόμενα. Όσοι παραμένουν στο Κάιρο προβαίνουν σε συνεχείς διαμαρτυρίες προς την ισραηλινή πρεσβεία εκεί,

Η 85χρονη Εβραία επιζώσα του Ολοκαυτώματος, Χέντυ Έπσταϊν, συνεχίζει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, με αίτημα να σπάσει η πολιορκία της Γάζας. Μαζί της και 30 από τους συμμετέχοντες στο Gaza Freedom March, που ξεκίνησαν απεργία πείνας την 1η Ιανουαρίου.

Πηγές: Viva Palestina, York to Gaza, Zuber Hatia, #GFM, Gaza Freedom March

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου