Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Έκθεση για την αποστολή βοήθειας στην Αϊτή από το Help Center.

Την τρίτη 12/01/2010 χτύπησαν την Αϊτή τουλάχιστον δεκαεπτά σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες, που χτύπησε στις 16.43 τοπική ώρα (23:53 ώρα Ελλάδας), έφθασε τους 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Την Τετάρτη 13/01/2010 η ομάδα Help αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα και έστειλε έκκληση για πληροφορίες. Παράλληλα ξεκίνησε προσπάθεια επικοινωνίας με τους Αρμόδιους φορείς με επίκεντρο το Προξενείο της Αϊτής που μας βοήθησε (παρά τον εξαντλητικό φόρτο εργασίας) στο να συλλέξουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για την πιο αποτελεσματική αποστολή βοήθειας.

Βάσει των πληροφοριών που καταφέραμε να συλλέξουμε σας παρουσιάζουμε αυτή την στιγμή, την δική μας Ενημερωτική έκθεση για την έκκληση βοήθειας προς την σεισμόπληκτη Αϊτή.


Προτού περάσουμε στις πληροφορίες για αποστολή βοήθειας, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στην νηφάλια περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην Αϊτή απο το Tvxs:


Τώρα σχετικά με το τι μάθαμε.

Όπως μας είπαν από το προξενείο της Αϊτής, που βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών η αποστολή εφοδίων είναι δύσκολη έως αδύνατη, και έτσι προτιμήθηκε τα εφόδια να αγοράζονται από γείτονες χώρες και να στέλνονται από εκεί. Παρόλ' αυτά μας είπαν επίσης ότι υπάρχει ενδεχόμενο σε λίγο καιρό να γίνει μια πρωτοβουλία συλλογής και αποστολής φαρμακευτικού υλικού από την Ελλάδα για την Αϊτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανοίξει λογαριασμό για την Αϊτή με τις πληροφορίες (όπως μας τις μετέφεραν):

Αριθμός Λογαριασμού Αϊτή:

Αρ: 2341131478

και iban: Gr 870100023000000-2341131478

και οι 2 λογαριασμοί είναι εν ονόματι της Εθνικής Τράπεζας της Αϊτής και κατάθεση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τράπεζα. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στο Κρατικό μηχανισμό της Αϊτής που αυτή την στιγμή είναι σε πολύ δυσχερή κατάσταση.

Επίσης μας τόνισαν ότι απαραίτητη είναι και η παρουσία των ΜΚΟ που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην πληγείσα περιοχή. Αφού, με τον κρατικό μηχανισμό γονατισμένο και με την εμπειρία τους σε αντιμετώπιση κρίσεων, η παρουσία τους και η βοήθειά τους είναι πολύτιμη.

Σας παραθέτουμε κάποιες κεντρικές ΜΚΟ που είναι στην περιοχή, τις ανακοινωσεις τους και τους τρόπους για να τις βοηθήσετε:

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Δελτίο Τύπου - Οι πρώτες πληροφορίες έρχονται από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που εργάζονταν ήδη σε ιατρικά προγράμματα της οργάνωσης στην Αϊτή. Περιθάλπουν εκατοντάδες τραυματίες από το σεισμό και στήνουν κλινικές μέσα σε σκηνές για να αντικαταστήσουν τις δομές υγείας της οργάνωσης που έχουν υποστεί ζημίες.
 
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε από την πρώτη στιγμή επείγουσα ιατρική βοήθεια στα θύματα του ισχυρού σεισμού που έπληξε στις 12 Ιανουαρίου την Αϊτή.
Για να υποστηρίξετε τη δράση μας στην Αϊτή κάντε μια δωρεά σήμερα. Η δική σας υποστήριξη, μικρή ή μεγάλη, μπορεί να σώσει ζωές.
ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 080/480865-76
ALPHA BANK: Αρ. Λογ/μού: 104-00-2320001125
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 041-01-022035-49
ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK: Αρ. Λογ/μού: 0026.0215.45.0100065123
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 83773707

Μετά την κατάθεση μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ.: 210 5 200 500 για να σας στείλουμε την απόδειξή σας.
ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
(Visa, Mastercard, Diners)
Κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 5 200 500


UNICEF:
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ UNICEF
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

Ο μισός σχεδόν πληθυσμός είναι κάτω των 18 ετών
 


Φωτογραφία: © REUTERS
Eduardo Munoz

Παρά τις βαριές ζημιές που υπέστησαν ακόμα και τα κεντρικά γραφεία της UNICEF στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής που επλήγη από τον ισχυρότατο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, η οργάνωση σπεύδει να προσφέρει άμεση βοήθεια στα παιδιά και τις μητέρες που επλήγησαν από αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από το σεισμό.

Επί του παρόντος η UNICEF παρέχει βοήθεια στο Ζακμέλ και το Πορτ-ο-πρενς που συνίσταται σε νερό και είδη υγιεινής, θεραπευτικές τροφές, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό καθώς και προσωρινά καταλύματα.

Η UNICEF θα προσφέρει επίσης υλικοτεχνική βοήθεια και προσωπικό ώστε να προστατευθούν τα παιδιά, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους και μπορεί να πέσουν εύκολα θύματα εκμετάλλευσης.

Η κατάσταση των παιδιών και των γυναικών στην Αϊτή ήταν ήδη εξαιρετικά δυσχερής και πριν το πλήγμα του φονικού σεισμού. Η Αϊτή είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες στον πλανήτη και αγωνίζεται να ανακάμψει από πολλά χρόνια βίας, ανασφάλειας, κακοδιοίκησης, αλλά και αλλεπάλληλων μεγάλων φυσικών καταστροφών. Μόνο ο ένας στους 50 κατοίκους της Αϊτής έχει σταθερή εργασία. Τα τέσσερα στα δέκα παιδιά ζουν σε σπίτια με χωμάτινο δάπεδο ή σε συνθήκες συνωστισμού με πάνω από πέντε άτομα σε κάθε δωμάτιο και το 46% του πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών.

Μεταξύ των πρώτων εφοδίων που παραδόθηκαν συμπεριλαμβάνονται 2.500 σετ μαγειρικής και 5.000 λίτρα πόσιμο νερό, άλατα ενυδάτωσης για την αποτροπή θανατηφόρων επεισοδίων διάρροιας, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, μουσαμάδες και τέντες ενώ από τα γραφεία της UNICEF στον Παναμά φθάνει ακόμα ένα φορτίο με 10.000 μουσαμάδες, 4.600 δοχεία νερού, 5,5 εκατομμύρια ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, 556.000 φάκελους αλάτων ενυδάτωσης και άλλα χρειώδη εφόδια για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 10.000 οικογενειών, ενώ ετοιμάζονται εφόδια για ακόμα 20.000 οικογένειες για αποστολή τις επόμενες ημέρες.

Οι επιπτώσεις από αυτήν την τελευταία φυσική καταστροφή, αμέσως μετά τα βαρύτατα πλήγματα διαδοχικών τυφώνων το 2008 από τα οποία η χώρα ακόμα αγωνίζεται να ανακάμψει, αναμένεται να είναι καταστροφικές και όπως είναι φυσικό ο ευάλωτος παιδικός πληθυσμός θα υποφέρει το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών. Η UNICEF έχει αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής ποσό ύψους 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων από πηγές έκτακτης χρηματοδότησης και θεωρεί βέβαιο πως απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για την παροχή άμεσης βοήθειας στα παιδιά στην Αϊτή. Για το σκοπό αυτό όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέτει τη βοήθειά τους στο λογαριασμό 169/480021-48 της Εθνικής Τράπεζας ή και μέσα από το www.unicef.gr


Να σημειώθει ότι και οι 2 ΜΚΟ δεν έχουν δυνατότητα feed και για να ενημερώνεστε θα πρέπει να μπαίνετε στις σελίδες αυτές.

Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε. Το θετικό είναι ότι η αποστολή ερευνητικής και τεχνικής βοήθειας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναχωρήσει σήμερα για τις πληγείσες περιοχές και υποσχέθηκαν να μας κρατήσουν ενήμερους για την κατάσταση στην περιοχή.

Την μελέτη και σύνταξη της Έκθεσης
επιμελήθηκε ο Χρήστος Άλμ.
Για το Help Center
Παρασκευή 15/01/2010-17:00

Επιμελήθηκε την δημοσίευση ο Χρήστος Άλμ.
Τηλέφωνο: 6989208466
Για προτάσεις και σχόλια: paladinheart83@hotmail.com
image
'http://enomenoiblogers.blogspot.com'/

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου