Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 7 απολυμένες του Ευόσμου

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης στις απολυμένες του Ευόσμου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. & Δ.Ε.  καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης, την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι παρά τα μεγάλα λόγια, τις «εξαγγελίες» και τις «καλές προθέσεις», οι συμβασιούχοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παραμένουν όμηροι των διαθέσεων της εκάστοτε διοίκησης.

Επτά γυναίκες υπέστησαν εκδικητική «απόλυση» από τον Δήμο Ευόσμου το καλοκαίρι, ως συνέπεια της συνδικαλιστικής τους δράσης, παρ' όλο που όλες κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα, στην καταγγελία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων καταγγέλλεται ότι οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΟΥ Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Από τον Ιούλιο αγωνιζόμαστε με τις 7 συναδέλφισσες που απολύθηκαν τον Ιούνιο από τον Δήμο και την Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου, μετά από επτά χρόνια δουλειάς. Όλον αυτό τον καιρό φωνάζουμε μαζί με τους αλληλέγγυους συλλόγους ότι οι απολύσεις είναι παράνομες. Αποδείχτηκε για τις τέσσερις που είχαν δικαιωθεί σε δικαστικό αγώνα, με απόφαση Αρείου Πάγου και αυτές τις μέρες δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.

Οι άλλες τρεις απολυμένες Παγώνα Μακρή, Δέσποινα Λαγίδου, Κεραμιδά Μαρία και άλλες δυο συνάδελφοι που η μια συνεχίζει να εργάζεται και η μια προσλήφθηκε στο κέντρο θερινής απασχόλησης, προσέφυγαν στο ΑΣΕΠ με αίτηση θεραπείας της απόφασης, με την οποία κρινόταν ότι δεν συντρέχουν προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεών τους. Στις 9 Οκτώβρη βγήκε η απορριπτική απόφαση από το ΑΣΕΠ για τις τέσσερις, ενώ πριν λίγες μέρες βγήκε η απόφαση για την μια συνάδελφο και κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις μονιμοποίησης.

Πού είναι το παράξενο, θα αναρωτηθεί κάποιος.

Εδώ ακριβώς είναι η ουσία της καταγγελίας μας. Οι τρεις απολυμένες και η δικαιωμένη προσλήφθηκαν την ίδια μέρα και με ίδιες συμβάσεις εργαζόταν στην δημοτική επιχείρηση, ίδια χρόνια. Το ίδιο και η τέταρτη μόνο που εργαζόταν αλλού. Όλες πήραν απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!

Πως κρίνει το ΑΣΕΠ συνάδελφοι; Πως το ΑΣΕΠ που εξετάζει τις προϋποθέσεις έκρινε διαφορετικά; Οι προϋποθέσεις προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που στέλνονται από τους δήμους. Ποιος εγγυάται ότι έστειλαν τα ίδια για όλες; Ξέρουν να ετοιμάζουν δικαιολογητικά που θα απορρίψουν το αίτημα όταν θέλουν να ξεμπερδεύουν με κάποιους. Αυτή είναι η αξιοκρατία του ΑΣΕΠ, αυτήν τάζουν στους νέους!

Ήταν ενοχλητικές οι εργαζόμενες που διεκδικούσαν το δίκιο τους πριν και μετά την απόλυση, συλλογικά. Δεν είχε καταφέρει ο Πρόεδρος της ΔΕ να τις χειραγωγήσει με την πολυπόθητη ανανέωση της σύμβασης, με τις απειλές μέσα στην επιθεώρηση εργασίας, ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθώντας να τις πείσει να μην αγωνίζονται με τον σύλλογο και ήταν πολύ σίγουρος για την απορριπτική απόφαση του ΑΣΕΠ, πριν το ΑΣΕΠ αποφασίσει!

Και οι τρεις εργαζόμενες έκαναν επίσχεση εργασίας με απόφαση συνέλευσης. Έκαναν και άλλοι επίσχεση εργασίας αλλά δεν μπορούσε να τους απολύσει όλους, αφού συνεχιζόταν τα προγράμματα, τον δέσμευαν οι εγκύκλιοι και επειδή έτσι δρα κάθε εργοδότης. Δεν τους απολύει όλους, απολύει κάποιους για να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Με τον σύλλογο προσέφυγαν, οι απορριφθείσες, κατά της απόφασης του ΑΣΕΠ στα δικαστήρια και οι απολυμένες προσέφυγαν στα δικαστήρια για παράνομη και εκδικητική απόλυση εξ αιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, όπως την διεκδίκηση δεδουλευμένων και της μόνιμης δουλειάς.
Οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο. Ενώ έχουν γίνει καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και κινητοποιήσεις δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα.
Ο σύλλογος θα αναδείξει το θέμα στους εργαζόμενους και στους αλληλέγγυους φορείς, θα αγωνιστεί μαζί τους για την δικαίωσή τους και θα παλέψει με κάθε τρόπο για την ακύρωση της απόφασης του ΑΣΕΠ, την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή δεδουλευμένων.

Δεν θεωρούμε δικαίωση την οκτάμηνη σύμβαση με μειωμένο ωράριο.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6 ΜΜ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου