Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Σφοδρή επίθεση με εκρηκτικά σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο στη Θεσσαλονίκη


Σφοδρή επίθεση με εκρηκτικά σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε από άγνωστους δράστες στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Buena Ventura» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Άγγελος Ασλανίδης, μέλος της Αλληλεγγύης Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που συμμετέχει στο χώρο «Buena Ventura» περιγράφει στο tvxs τα γεγονότα.

Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα στην οδό Διαλέττη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα ήταν τόσο βίαιη, που έσπασαν τα εξωτερικά τζάμια όλων των πολυκατοικιών επί της οδού, σε απόσταση 15 μέτρων, ενώ το σύνολο σχεδόν των παρκαρισμένων αυτοκινήτων υπέστησαν καταστροφές. Παράλληλα, θραύσματα από μέταλλο και γυαλί εκτοξεύθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ κάποια από αυτά βρέθηκαν σφηνωμένα σε απέναντι τοίχο, σε απόσταση μόλις μερικών εκατοστών από το παράθυρο δωματίου όπου κοιμόταν βρέφος.

«Στις 02.30 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο ‘Buena Ventura’ και όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν. Λίγο αργότερα, στις 03.55 τα χαράματα έλαβε χώρα βίαιη έκρηξη από μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν στη τζαμαρία του χώρου, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν γυαλιά και θραύσματα από μέταλλο προς όλες τις κατευθύνσεις», σχολιάζει στο tvxs ο κ.Ασλανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο χώρος «Buena Ventura» βρίσκεται επί της πολύ στενής οδού Διαλέττη – στην περιοχή ΧΑΝΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – με αποτέλεσμα η ισχυρή έκρηξη να προκαλέσει καταστροφές στο σύνολο των κτιρίων της οδού, ενώ από καθαρή τύχη δεν θρηνήθηκαν ανθρώπινες ζωές, καθώς η οδός ήταν άδεια τη στιγμή της έκρηξης. Οι δράστες εξαφανίσθηκαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, ενώ σύντομα έφτασαν στο σημείο οι άντρες της Ασφάλειας, καθώς και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

«Πολιτική στόχευση, με σκοπό τον εκφοβισμό»

Στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φωτίζουν ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης. «Πληροφορηθήκαμε ότι η σημερινή επίθεση έγινε με ίδιου τύπου μηχανισμό με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε σε άλλη επίθεση που έλαβε χώρα πριν μερικούς μήνες στο στέκι των Αγωνιστικών Κινήσεων στη Θεσσαλονίκη», σχολιάζει ο κ.Ασλανίδης. Συγκεκριμένα, το ιδιόμορφο στοιχείο της ως άνω επίθεσης ήταν το γεγονός ότι στο στέκι των Αγωνιστικών Κινήσεων μόλις ένα μήνα πριν από την επίθεση στεγαζόταν ακόμα η Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Ως αποτέλεσμα αντλήθηκε το συμπέρασμα ότι η επίθεση είχε ως ουσιαστικό στόχο την Αντιεξουσιαστική Κίνηση και θεωρήθηκε ότι πιθανότατα οι δράστες δεν είχαν πληροφορηθεί για την αλλαγή της οργάνωσης που στεγαζόταν στο χώρο.

«Σήμερα βλέπουμε ότι ίδιου τύπου μηχανισμός – αυτή τη φορά πολύ ισχυρότερος – χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο χώρο «Buena Ventura», στον οποίο στεγάζεται η συνέλευση της Αλληλεγγύης στην Αντιεξουσιαστική Κίνηση», σημειώνει ο κ.Ασλανίδης, προσθέτοντας ότι διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχο των επιθέσεων αποτελεί και εδώ η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ως προσπάθεια πολιτικού εκφοβισμού εκ μέρους των δραστών.

«Πρόκειται για καθαρό δολοφονικό χτύπημα και θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε οδηγήσει σε θανάτους, αν περνούσε άνθρωπος από το στενό δρομάκι», σχολιάζει ο κ.Ασλανίδης. «Διαφαίνεται ξεκάθαρα μια ‘στρατηγική της έντασης’ που στοχεύει στο να χτυπήσει το κοινωνικό κίνημα και κυρίως το κίνημα που αναπτύχθηκε το Δεκέμβρη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Είναι σαφές ότι η πολιτική ευθύνη για τις συνθήκες τρομοκράτησης και στοχοποίησης του αναρχικού χώρου που διαμορφώνονται τελευταία ανήκει στον κ.Χρυσοχοΐδη», καταλήγει ο κ.Ασλανίδης.

[από το tvxs]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου