Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Κροκοδείλια δάκρυα για την Κωνσταντίνα Κούνεβα


Επειδή πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, πολλά γίνονται και πολλοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους την υπόθεση «Κούνεβα», είναι σημαντικό να λεχθούν ορισμένα πράγματα με το όνομά τους.

  1. Ο υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας εναντίον της Κ. Κούνεβα, «εργατικό ατύχημα». Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό είναι απλά μια προσπάθεια να ενταχθεί η περίπτωση σε κάποιο νομικό πλαίσιο προκειμένου να λυθούν νομικά θέματα που σχετίζονται με την απόδοση στην Κωνσταντίνα και την οικογένειά της του σπιτιού που έχει υποσχεθεί το υπουργείο, ήδη από τις αρχές του 2009. Από την άλλη, ως διατύπωση είναι κάκιστη· προβληματίζει δε το ότι μέχρι τώρα, επίσημα χείλη δεν έχουν τολμήσει να μιλήσουν γι' αυτό το συμβάν χωρίς περιστροφές.
  2. Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε άλλη μια μεγαλόστομη δήλωση και γι' αυτό το θέμα (μεταξύ άλλων): «Θα την αναλάβω προσωπικά την υπόθεση», είπε. Βασικό βέβαια ζήτημα δικαιοσύνης σ' αυτήν την ιστορία δεν είναι απλώς να βρεθούν οι ένοχοι της συγκεκριμένης απόπειρας δολοφονίας, αλλά να καταργηθεί το καθεστώς δουλεμπορίας μέσω των εργολαβικών εταιριών που υπενοικιάζουν εργαζομένους. Τέτοιες εταιρείες, όπως εν προκειμένω η ΟΙΚΟΜΕΤ (του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Οικονομάκη), οι οποίες νομιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Σημίτη, είναι οι ηθικοί - αν όχι και φυσικοί - αυτουργοί αυτής της απόπειρας δολοφονίας. Χωρίς μεταφορική έννοια και χωρίς διάθεση υπερβολής.
  3. Το ζητούμενο στην υπόθεση της Κων/νας Κούνεβα είναι το πώς νομιμοποιούνται διάφοροι καιροσκόποι επιχειρηματίες να εκμεταλλεύονται με καθαρά μαφιόζικο τρόπο την ίδια την εργασία χιλιάδων ανθρώπων. Κι επίσης, πώς μπορεί ατιμώρητα ένας εργοδότης να προσπαθεί να φιμώσει, ακόμα και με φόνο, οποιονδήποτε αγωνίζεται για να εξασφαλίσει για όλους τα δικαιώματα που θά 'πρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου