Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Εργατικά ατυχήματα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου

[Από την Ομάδα Αντιπληροφόρησης «Κακά Μαντάτα»]


Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ο λόγος που έγινε αυτή η δουλειά δεν είναι για μια απλή “λύπηση” για τους θανάτους. Στους εργασιακούς χώρους μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος, με θύματα από την πλευρά των εργατών. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, κάθε τρεις μέρες πεθαίνει ένας εργαζόμενος. Η λίστα σε καμία περίπτωση δεν είναι συνολική. Γνωρίζουμε πως δημοσιοποιούνται παρά μόνο λίγα από τα “ατυχήματα ” που πραγματοποιούνται. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες για το τι πραγματικά συμβαίνει: Κράτος και αφεντικά δολοφονούν.

5 Σεπτεμβρίου: Ο 33χρονος Αντζίμ Λάσκου, αλβανικής καταγωγής, που δούλευε στην εταιρεία μεταλλικών κατασκευών «Μιχαήλος ΑΕΤΕ» τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε από ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος αρκετών μέτρων. Το "ατύχημα" σημειώθηκε στην περιοχή Γούρνες του Δήμου Γουβών στο έργο επέκτασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου. Αν και η κατάστασή του είναι σοβαρή, σύμφωνα με τους γιατρούς, δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

7 Σεπτεμβρίου: Την τελευταία του πνοή άφησε ο εργάτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, ύστερα από το βαρύ τραυματισμό του, στις 26 Αυγούστου, στο εργατικό "ατύχημα" που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

-Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο υπό κατασκευή Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης.Ο 52 χρονών οικοδόμος, Κύρου Ιωάννης, κατέπεσε από καλουπωμένη πλάκα, από ύψος 3 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Θεσ/νίκης.

14 Σεπτεμβρίου: Δύο εργάτες, μετανάστες από το Νεπάλ και την Ινδία, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών σύνδεσης του δικτύου αποχέτευσης του Β' Παιδικού Σταθμού Κ. Κηφισιάς με τον κεντρικό αγωγό (υπόνομο) της ΕΥΔΑΠ. Ο εργάτης από το Νεπάλ, Μαντόρ (αγνώστων λοιπών στοιχείων), δίχως κανένα προστατευτικό μέτρο, κατέβηκε στο φρεάτιο του κεντρικού αγωγού, για να ελέγξει αν είναι βουλωμένο και λιποθύμησε από ισχυρές αναθυμιάσεις. Ο Κοντίρ Σικ, από την Ινδία, που δούλευε μαζί του και είδε το γεγονός, κατέβηκε να βοηθήσει το συνάδελφό του και έπεσε, επίσης, αναίσθητος, χωρίς να έχει και αυτός κανένα μέτρο προστασίας (μάσκα, γάντια κλπ.). Λίγη ώρα αργότερα, οι δύο εργάτες μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Το έργο της σύνδεσης είχε αναθέσει ο Δήμος Κηφισιάς στην εταιρεία ΑΚΜΩΝ ΑΤΕ, με εργολαβία.

15 Σεπτεμβρίου:Νεκρός είναι ένας 51χρονος, υπήκοος Βουλγαρίας και τραυματίας ένας 50χρονος από τη Γεωργία, που καταπλακώθηκαν κατά την διάρκεια αποσυναρμολόγησης περιπτέρου της ΔΕΘ. Το περίπτερο ανήκε στην εταιρία κουφωμάτων Athos, ιδιοκτησία της οικογένειας Κολυμπά.Βούλγαρος οικοδόμος που εργαζόταν στα έργα της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Ρωμανού, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε από σκαλοπάτι με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο πόδι του.Εργαζόμενος σε εργολάβο της ΔΕΗ στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας τραυματίστηκε όταν καταπλακώθηκε το πόδι του από χώματα κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών.

17 Σεπτεμβρίου: Ο 42χρονος Αλεξέι Καλνίς, ρωσικής υπηκοότητας, κεραυνοβολήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών από ρεύμα χαμηλής τάσης χωρίς ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα να έχουν εντοπιστεί τα ακριβή αίτια. Το «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές Πέμπτη, στις 12 π.μ., κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών τοποθέτησης του κεντρικού αγωγού, στην Νεάπολη Λαθισίου που θα συνδέσει τις βόρειες περιοχές Ηρακλείου και Λασιθίου με το φράγμα Αποσελέμη. Στο έργο τις εργασίες εκτελούσε η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ.

19 Σεπτεμβρίου : Τραγικό θάνατο βρήκε ο 46χρονος Γιάννης Παπαστεργίου, χθες όταν έπεσε από την ταράτσα οικοδομής στο Μαυροβούνι Λάρισας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Πέμπτη 24/9: «Ατύχημα» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή μιας αποθήκης στα Οινόφυτα, όταν μία δοκός καταπλάκωσε το πόδι του οικοδόμου Μουσκάζ Ερβίν. Η δοκός μεταφερόταν με κλαρκ το οποίο όμως δεν είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει το βάρος και το μέγεθος της δοκού, με αποτέλεσμα - και αφού το κλαρκ προσέκρουσε σε ένα άλλο αντικείμενο στο έδαφος - αυτή να «φύγει» και να πέσει πάνω στο πόδι του άτυχου οικοδόμου.

25 Σεπτεμβρίου: Από τύχη δεν τραυματίστηκε σοβαρά χτες ένας βοηθός χειριστή κλαρκ στο εργοστάσιο της εταιρείας «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», όταν δύο ώρες μετά την έναρξη της πρωινής βάρδιας εξερράγη η μπαταρία του κλαρκ που χειριζόταν. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εταιρεία, στην έντονη διαμαρτυρία του σωματείου και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, απάντησε προκλητικά, «μην ανησυχείτε, όλα είναι υπό έλεγχο» και αρνήθηκε επίσης συνάντηση με το σωματείο λέγοντας ότι «δεν έχω τίποτα να σας πω».

27 Σεπτεμβρίου: Στο Μαρμάρι Εύβοιας, ένας 25χρονος εργάτης αλβανικής καταγωγής, που εργαζόταν σε εργοτάξιο διάνοιξης δρόμου, καταπλακώθηκε από τοίχο αντιστήριξης. Ο νεαρός εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρύστου.29 Σεπτεμβρίου : Τραγικό θάνατο βρήκε ένας μετανάστης εργάτης στην Καστροσυκιά Πρέβεζας , όταν καταπλακώθηκε από τμήμα ορύγματος αποστράγγισης υδάτων ιδιωτικού οικισμού, κατά τη διάρκεια εργασιών αποστράγγισης υδάτων ενώ από τύχη σώθηκε συνάδελφος του. Το ατύχημα προκλήθηκε λόγω έλλειψης υποστηριγμάτων. Κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Πρέβεζας ο υπεύθυνος μηχανικός και εργολάβος του έργου δεν συνελήφθησαν .Την εργολαβία είχε αναλάβει η “ΖΙΩΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ" για λογαριασμό της τεχνικής κατασκευαστικής “Τζουμάκας και ΣΙΑ” .

-Τη ζωή του έχασε 43χρονος ψυκτικός, στη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε επαγγελματικό ψυγείο, στο βρεφονηπιακό σταθμό που λειτουργεί μέσα στην Εργατική Εστία Αγρινίου.Ο Χρήστος Καρτσακάλης σκοτώθηκε όταν εκσφενδονίστηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κομμάτι από τον κινητήρα - μοτέρ του ψυγείου που τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο εργαζόμενος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Στο χώρο του «ατυχήματος» κατέφθασε η Επιθεώρηση Εργασίας που ειδοποιήθηκε δυο ώρες μετά

.2 Οκτωβρίου: Την ζωή του έχασε εργάτης 54 ετών όταν ανατράπηκε ο εκσκαφέας που χειριζόταν κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης οδοστρώματος στην Καρίτσα στην Λάρισα. Ο υπεύθυνος του έργου συνελήφθη, ενώ αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

-Φορτηγό, που εκινείτο στο ρεύμα προς Μεσογείων, για άγνωστους λόγους ξέφυγε από την πορεία του και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, ξηλώνοντας κολώνες της ΔΕΗ και κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, ο οδηγός του φορτηγού.

4 Οκτωβρίου: Νεκρός ανασύρθηκε από την θάλασσα, λίγο μετά τις 07:00, ο 78χρονος Νίκος Δρόσος, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας στο πλοίο «Καπετάν Μιχάλης», το οποίο συγκρούσθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα με το φορτηγό πλοίο «Santana» (σημαίας Μάλτας) στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Αμοργού. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος. Τα δύο πλοία συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα το «Καπετάν Μιχάλης» να βυθιστεί.

-Ο 30χρονος Δημήτρης Μεταλληνός, που δουλεύει στη ΔΕΗ στην Κέρκυρα με 8μηνη σύμβαση, εργαζόταν σε συνεργείο αποκατάστασης βλάβης υπογείου καλωδίου μέσης τάσης. Κατά τον έλεγχο διαδοχής φάσεων των δυο καλωδίων, που προέρχονταν από διαφορετικούς υποσταθμούς, το ένα από αυτά εξερράγη (έσκασε) με αποτέλεσμα να αναφλεγεί. Όταν σταμάτησαν οι κρότοι, ο εργάτης πήρε νερό να σβήσει τη φωτιά. Στην προσπάθειά του αυτή ήρθε σε επαφή με το άλλο καλώδιο το οποίο ήταν ακόμη σε λειτουργία και δημιουργήθηκε βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα εγκαύματα 3ου Βαθμού.

5 Οκτωβρίου: Μπουλντόζα που οδηγούσε εργαζόμενος του Δήμου Θηβαίου ανατράπηκε, την στιγμή που προσπάθησε να περάσει κάτω από γέφυρα τραίνου. Ο οδηγός βγεί από το παρμπρίζ χωρίς να έχει τραυματιστεί.

6 Οκτωβρίου: Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 49χρονος οικοδόμος από τα Τρίκαλα, όταν, προχτές το μεσημέρι, έπεσε από σκαλωσιά, ύψους 2,5 μέτρων, την ώρα που εκτελούσε εργασίες ανακαίνισης στη σκεπή κεντρικού καταστήματος της πόλης. Πρόκειται για τον Βάιο Μπασαγιάννη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρίκαλων, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

8 Οκτωβρίου: Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην βιομηχανία στρωμάτων Χατζηεφραιμίδη στην Λάρισα, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα ο 46χρόνος εργαζόμενος Γρηγόρης Παλεντζάς που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ελαφρότερα τραύματα ένας συνάδελφος του. 9 Οκτωβρίου: Ο οδηγός ενός βυτιοφόρου στην περιοχή Ράχη πριν τον Τυμφρηστό, έχασε τον έλεγχο του βαρύ οχήματος, με αποτέλεσμα να καταλήξει 10 μέτρα εκτός του δρόμου και να αναποδογυρίσει, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί.13 Οκτωβρίου: Στο χέρι τραυματίστηκε ο Γεωργιανός εργάτης Πέσιο Απτσιαούρι, που εργάζεται στο τυπογραφείο της “Ελευθεροτυπίας”, όταν προσπάθησε να καθαρίσει μηχανή που βρισκόταν σε λειτουργία.

14 Οκτωβρίου: Θανάσιμα τραυματίστηκε 45χρόνος εργάτης και τραυματίστηκε ένας ακόμα 49χρόνος συνάδελφος του στα μεταλλεία της Στρατονίκης στην Χαλκιδική, όταν αποκολλήθηκε μεγάλος όγκος μεταλλεύματος από την οροφή του ορυχείου κατά την διάρκεια εργασιών υποστύλωσης. Οι δύο υπεύθυνοι εργοδηγοί και η υπεύθυνη ασφαλείας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» , ιδιοκτησίας της καναδικής European Goldfields και της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, δεν συνελήφθησαν κατόπιν προφορικής εντολής του Αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

-Στη περιοχή Ρέστη της Σαλαμίνας, ο 43χρονος Αναστάσιος Βραχάμης, οδηγός και χειριστής μπετονιέρας στην εταιρεία σκυροδέματος «ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΕΒΕ», σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, όταν η πρέσα, που έριχνε μπετό σε ανεγειρόμενη οικοδομή, ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ.16 Οκτωβρίου: Από ύψος έξι μέτρων, έπεσε 40χρονος οικοδόμος Γιάννης Κορρές από σκαλωσιά. Ο εργάτης ξεκαλούπωνε σε οικοδομή που προορίζεται για εγκαταστάσεις ΚΤΕΟ στη Χώρα της Νάξου. Από την πτώση τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, καθώς η κατάστασή του κρίθηκε από τους γιατρούς ιδιαίτερα σοβαρή.

18 Οκτωβρίου:Σοβαρά τραυματίστηκε εργάτης κατά τη διάρκεια εργασιών στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο. Ο 56χρονος Ανδρέας Κίτσης, ο οποίος εδώ και 17 χρόνια δούλευε ως κηπουρός στο νοσοκομείο. Ο άτυχος εργάτης τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να καθαρίσει λούκι, όταν έπεσε από ύψος 3,5 - 4 μέτρων.

17 Οκτωβρίου: Ένας οδηγός που εργάζεται στο τμήμα της οδικής βοήθειας της INTERAMERICAN στην προσπάθειά του να φορτώσει στον γερανό ένα ακινητοποιημένο όχημα, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, χτυπήθηκε από διερχόμενο Ι.Χ. SEAT IBIZA μαύρου χρώματος το οποίο στην συνέχεια εξαφανίστηκε. Το Ι.Χ. χτύπησε με σφοδρότητα τον οδηγό με αποτέλεσμα τον διαμελίσει, σκοτώνοντας τον επί τόπου. Το συμβάν έγινε περίπου στις στις 22:30.

21 Οκτωβρίου:Σε μπετόβεργα καρφώθηκε ο σβέρκος οικοδόμου, σε οικοδομή σπιτιού στο Διόνυσο τραυματίζοντάς τον αρκετά σοβαρά. Ο 30χρονος Αουρέλ, οικοδόμος αλβανικής καταγωγής, έπεσε χτες από περίπου δύο μέτρα ύψος την ώρα που περπατούσε σε μαδέρι, το οποίο δεν ήταν καρφωμένο, όπως έπρεπε. Το μαδέρι κουνήθηκε και ο άτυχος εργάτης έπεσε και καρφώθηκε με τον σβέρκο σε μπετόβεργα. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, έκοψαν την μπετόβεργα και μετέφεραν τον εργάτη στο νοσοκομείο Γενικό Κρατικό Αθήνας, όπου εκεί του αφαιρέθηκε το σίδερο από το λαιμό. Ο νεαρός οικοδόμος έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

26 Οκτωβρίου: Άλλο ένα εργατικό "ατύχημα" με έναν νεκρό εργάτη, στον βωμό της ανάπτυξης, στον υπο κατασκευή προβλήτα στην Σκάλα Καληράχης στην Θάσο. Ο Αλβανός μετανάστης , 60 χρονών, καταπλακώθηκε κατά την μεταφορά τσιμεντένιων όγκων..

Ομάδα Αντιπληροφόρησης Κακά Μαντάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου