Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

NoBorder Lesvos 2009: «Ψέμματα, περισσότερα ψέμματα και κάποιες επιτυχίες»


Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της κίνησης «NoBorder Lesvos 2009» περιγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με το κέντρο κράτησης προσφύγων στην Παγανή Μυτιλήνης, αλλά και γενικότερα με το καθεστώς ασύλου για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Μεταφέρουμε εδώ τα κεντρικά σημεία.

Μετά την εξέγερση των κρατουμένων προσφύγων στο κέντρο κράτησης της Παγανής, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αλληλέγγυων και αρχών, κατέληξαν στις ακόλουθες υποσχέσεις:

  • Όλοι οι ανήλικοι θα απελευθερώνονταιν μέχρι την Παρασκευή 25/9
  • Πρόσφυγες που κρατούνταν πάνω από δύο μήνες θα επελευθερώνονταν επίσης.
  • Ο ανοιχτός χώρος υποδοχής του ΠΙΚΠΑ στο αεροδρόμιο θα άνοιγε και όσες οικογένειες θα έφταναν από 'δώ και πέρα, θα στέλνονταν εκεί, χωρίς κράτηση.
Προβλήθηκαν διάφορες δικαιολογίες (απεργία στο λιμάνι του Πειραιά κ.λ.π.), αλλά τελικά οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν κατάφωρα ψέμματα. Ο ανοιχτός χώρος υποδοχής του ΠΙΚΠΑ δεν άνοιξε, δεν απελευθερώθηκαν ούτε ανήλικοι, ούτε οικογένειες και η μόνη αλλαγή είναι ότι περίπου 20 αστυνομικοί των ΜΑΤ σταθμεύουν στην φυλακή της Παγανής, προκειμένου να καταστείλουν μελλοντικές εξεγέρσεις.

Παρ' όλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι η στάση των ανθρώπων στην Μυτιλήνη φαίνεται θετικότερη προς τους πρόσφυγες, καθώς παρατηρούνται διάφορες ενέργειες έμπρακτης αλληλεγγύης και το κιόσκι του NoBorder λειτουργεί ακόμα ως σημείο πληροφόρησης.

Στην Γερμανία, το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, εξαιτίας της κατακραυγής για την εδώ κατάσταση, σταμάτησε την απέλαση ενός Ιρακινού πρόσφυγα πίσω στην Ελλάδα και θέτει υπό εξέταση όλο το πλαίσιο «Δουβλίνο-ΙΙ», ως πιθανώς ασύμβατο με το γερμανικό Σύνταγμα.

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ έκανε μια πληρη στροφή στην μέχρι τώρα στάση του, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα «στην πράξη υπονομεύει όλο το πλαίσιο της συνθήκης «Δουβλίνο-ΙΙ».

Επίσης, απευθύνεται κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες του Καλαί, το οποίο εκκενώνεται και κάποιοι από τους πρόσφυγες απελαύνονται πίσω στην Ελλάδα, πάλι βάσει του «Δουβλίνο-ΙΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου