Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Από την Συγκέντρωση στην Πλατεία Εξαρχείων


Μετά την συγκέντρωση με μικροφωνική, ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση όπου συζητήθηκε το θέμα των δράσεων που θα ακολουθήσουν.

Η συμμετοχή στην συνέλευση μεγάλωνε συνεχώς. Αναρχικοί, θαμώνες, αριστεροί, κάτοικοι, από νεαρά παιδιά μέχρι μεγάλοι σε ηλικία. Στην ατμόσφαιρα επικρατούσε εκείνη η αίσθηση συνεννόησης και σύμπνοιας που νιώθουν οι άνθρωποι ανάμεσά τους όταν τους επιτίθεται ένας εξωτερικός εχθρός.

Και, βέβαια, η εικόνα των Εξαρχείων είναι, χωρίς υπερβολή, η εικόνα μιας κατεχόμενης ζώνης: «checkpoints» στις «εισόδους» της συνοικίας, που μου θύμισαν άμεσα τις εικόνες που είχα από την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ του 1998.


Στην συνέλευση εκτέθηκε συνοπτικά η κατάσταση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν πρόκειται για μια ολιγοήμερη «επίδειξη ισχύος» αλλά πρόκειται για μια επανάληψη των επιχειρήσεων «Αρετή» του Αρκουδέα. Η απάντηση είναι «μαζικά, συντροφικά, δεν τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί και μαζευόμαστε συνεχώς πάνω στην πλατεία».

Η επόμενη συνέλευση θα γίνει την Παρασκευή, 23/10 στις 7:00 μμ. Μέχρι τότε αποφασίστηκε να στηριχτούν όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις στα Εξάρχεια. Να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι κάθε μέρα στην πλατεία. Να υποστηρίζονται με συμμετοχή περισσότερων δράσεις όπως οι αφισοκολλήσεις, οι οποίες πλέον έχουν γίνει επικίνδυνες. Το καθεστώς τρομοκρατίας σπάει με την μαζική συμμετοχή.

Όπως και αποδείχτηκε αμέσως με το τέλος της συνέλευσης. Περίπου στις 8:00 ξεκίνησε αυθόρμητη, απρογραμμάτιστη πορεία από την Πλατεία. Προχώρησε στην Στουρνάρη φωνάζοντας με μια φωνή απ' όλους «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «Ελλάς, Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών». Οι μπάτσοι που στάθμευαν στο σημείο που είχε δολοφονηθεί ο Μιχάλης Καλτεζάς, έσπασαν στα γύρω στενά, η κλούβα έφυγε άρον άρον. Η πορεία γύρισε και συνέχισε για να καταλήξει στο Πάρκο Ναυαρίνου & Ζωοδ. Πηγής, όπου δινόταν συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για τους 6 Σέρβους αναρχοσυνδικαλιστές.

Ο αυθορμητισμός, η σύμπνοια, η αδερφικότητα και η σοβαρότητα που επικράτησε· η υπευθυνότητα που δείχνει το κίνημα όλες αυτές τις ημέρες απέναντι στην πραγματικά εξοργιστική στάση Υπ. Προ. Πο. και Μ.Μ.Ε. είναι μαθήματα. Μαθήματα ελευθερίας απέναντι στους τυραννίσκους «αντιεξουσιαστές της εξουσίας».

Όλα τώρα αρχίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου