Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Κινήματα πόλης για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους: τα ανοιχτά μέτωπα στην Αττική

Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, σε πείσμα των στερεοτύπων που θέλουν τους κατοίκους αυτής της χώρας μοιρολάτρες υπηκόους ενός δυτικοφανούς μεν, οθωμανοπρεπούς δε κράτους, έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από κατά τόπους κινήματα για την υπεράσπιση του πιό πολύτιμου αγαθού, μαζί με την ζωή και την ελευθερία: του περιβάλλοντος.



Στον αγώνα αυτόν υπάρχουν σήμερα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι «αιρετοί» τοπικοί κομματικοί σουλτανίσκοι επενδύουν στον «καλλωπισμό» των ελεύθερων χώρων με τσιμεντοποίηση και καγκέλωμα· αλλού ο αγώνας είναι πιό μεγάλος, ενάντια στο ίδιο το κεντρικό κράτος που σχεδιάζει αμφίβολης αποτελεσματικότητας «έργα» με σκοπό τις μίζες και παράπλευρη απώλεια το περιβάλλον· αλλού η σύγκρουση είναι απευθείας με την λογική της εκμετάλλευσης και «κερδοποίησης» κάθε ελεύθερου χώρου ή οικοσυστήματος.

Η «πράσινη ανάπτυξη» πέφτει σαν λαίλαπα πάνω σε ό,τι έχει απομείνει ελεύθερο και φυσικό, προκειμένου να δημιουργήσει νέες εστίες κερδοσκοπικής δραστηριότητας.


Τα ανοιχτά, μέχρι στιγμής, μέτωπα:

Ο αγώνας των κατοίκων της – πνιγμένης στο τσιμέντο – περιοχής των Πατησίων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης κατέστρεψε εισβάλλοντας ξημερώματα και αιφνιδιαστικά στο πάρκο πάνω από 40 μεγάλα δέντρα. Σκοπός της καταστροφής ήταν η τσιμεντοποίηση του πάρκου για να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ – πράγμα που η περιοχή δεν είχε ανάγκη. Κατά των αντιδρώντων επιστρατεύτηκαν ΜΑΤ, τραμπούκοι του υποκόσμου και διασυνδέσεις δημοτικών συμβούλων με ακροδεξιές παρακρατικές ομάδες.

Με τον αγώνα των κατοίκων το πάρκο παρέμεινε ελεύθερο, δενδροφυτεύτηκε και σήμερα είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος ελεύθερος χώρος, ενώ η προσφυγή κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου είναι σε εξέλιξη.

Για το τριήμερο από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δραστηριότητες με την ευκαιρία των 9 μηνών αυτοδιαχείρισης του πάρκου.



Η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος δίνει ένα πολυμέτωπο αγώνα για την ανάδειξη της περιοχής που πιέζεται από την «ανάπτυξη»: οι χαρακτηρισμένοι δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον. Παράλληλα, χάνεται και υποβαθμίζεται η πολιτισμική αξία του Αρχαιολογικού Χώρου.

Πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε νέα αυθαίρετη κίνηση προσχηματικού «διαλόγου» (διάρκειας... ενός μήνα!) γύρω από τη Μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς.

Αττική: Καρέας

Οι κάτοικοι του Καρέα, με αφορμή τις φιέστες εγκαινίων των νέων «έργων» που παραδίδει η δημοτική αρχή, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους και την επαγρύπνησή τους σε κάθε προσπάθεια αποδασοποίησης της περιοχής τους και του Υμηττού ευρύτερα.

Από κοινού και σε παράλληλη δράση με τους κατοίκους Καισαριανής, Βύρωνα και Γλυφάδας αντιστέκονται στα σχέδια που έχουν καταστρωθεί για την δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας πάνω στον Υμηττό και την μετατροπή του από γνήσια δασική έκταση σε «περιαστικό πάρκο».


Η επέλαση της «ανάπτυξης» και της κερδοφόρας εκμετάλλευσης κάθε ελεύθερου χώρου είναι πιό άγρια στην Ανατολική Αττική από κάθε άλλη περιοχή του νομού. Λόγω της κατασκευής του αεροδρομίου, του προαστιακού και της αττικής οδού, η εμπορευματική αξία της γης ανέβηκε κατακόρυφα.

Συνακόλουθα, οι καρχαρίες των κατασκευαστικών, με πρόσφορο όχημα την απληστία των τοπικών «αρχόντων» σχεδιάζουν την κατασκευή υπερ-μεγαθηρίων: στην Κάντζα, στο κτήμα Καμπά, η κατασκευαστική κοινοπραξία REDS κατάφερε να προχωρήσει, μαζί με την δημοτική αρχή την διαδικασία ανέγερσης γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου – μαμούθ.

Οι κάτοικοι της Παλλήνης αντιστέκονται, επιθυμώντας ο χώρος του κτήματος Καμπά να γίνει πράσινο και χώρος άθλησης. Πρόσφατα προέβησαν σε διαμαρτυρία με συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου κοντά στο κτήμα, ενώ συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της εμπορευματοποίησης του ελεύθερου χώρου.

2 σχόλια:

  1. Όλα νύχτα γίνονται σ' αυτή τη χώρα. Νύχτα ξυλώνονται τα πάρκα, νύχτα σηκώνονται τα αυθαίρετα, νύχτα φεύγουν οι κυβερνήσεις. Άντε να δούμε τουλάχιστον αν και πότε θα κάνει ξαστεριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιθέτως... η Νυχτα βοηθάει σε πολλά πράγματα. Μερικές φορές και η οικολογία χρειάζεται το σκοτάδι της. Μην ξεχνάτε ότι τα φυτά τα ποτίζουμε νύχτα, και η ξαστεριά φέρνει ψύχρα την άλλη μέρα.
    Τα Σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή