Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ζήτησαν δωρεάν παιδεία και έκλεισαν το δρόμο οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου


Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν χθες το πρωί οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου, καθώς οι μαθητές της Α’ τάξης κλήθηκαν να πληρώσουν 30 ευρώ για τα βιβλία των Αγγλικών. Γι’ αυτό το λόγο όλοι μαθητές απέκλεισαν για μισή ώρα περίπου την οδό Γιάννη Δήμου μπροστά από το σχολείο τους, ενώ έκαναν αποχή μιας ώρας από τα μαθήματά τους.


Λίγο μετά τις 10.30 χθες το πρωί οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου βγήκαν με πανό και φωνάζοντας συνθήματα στον δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τους συμμαθητές τους της Α’ τάξης που φέτος αναγκάστηκαν να πληρώσουν 30 ευρώ για τα βιβλία των Αγγλικών.
«Η ανέχεια δεν θα περάσει άλλο, δεν θα ανεχτούμε να πληρώνουμε λεφτά σε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που για να ανταπεξέλθουμε πληρώνουμε φροντιστήρια, δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο κι αντίθετα έχουμε ένα αβέβαιο μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος του 15μελούς Δημήτρης Ρούσας.
Οι μαθητές σχολίαζαν σε πηγαδάκια τα χρήματα που ξοδεύουν οι γονείς τους κάθε μήνα για να μπορέσουν οι ίδιοι να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια, ενώ κάλεσαν γονείς, καθηγητές και μαθητές από τα υπόλοιπα λύκεια της πόλης να συντονιστούν και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Σχολιάζοντας την κατάσταση ο μαθητής της Γ’ τάξης Μανώλης Καραγιάννης, επεσήμανε πως ένας μαθητής της τελευταίας τάξης του λυκείου χρειάζεται από 600 μέχρι και 650 ευρώ το μήνα για τα φροντιστήριά του, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις πανελλαδικές.
Οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές, αν και έμειναν στο δρόμο μισή ώρα, κατάφεραν να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των οδηγών, καθώς δεν τους επιτράπηκε να περάσουν το δρόμο.
Τέλος, οι μαθητές με ψήφισμά τους ζητούν να επιστραφούν στους μαθητές τα χρήματα που έδωσαν για τα βιβλία και να καλύψει το κράτος όλα τα έξοδα, να δοθεί το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, η οποία πρέπει να είναι στην ουσία δημόσια και δωρεάν, ενώ τέλος διεκδικούν ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο που θα καλλιεργεί όλες τις πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος μέσω ΜΑΓΝΗΤΗΣ

2 σχόλια:

  1. Η απαξίωση της παιδείας, από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο, δεν αντιμετωπίζεται με ξεκάρφωτα, προεκλογικά λάπτοπ.

    Το αίσχος της -υποχρεωτικής- αγοράς βιβλίων (και άλλου εποπτικού υλικού) από τους μαθητές το έχουμε ζήσει όλοι μας. Προσωπικά, στο Γυμνάσιο, είχα αντιμετωπίσει μια αυταρχική καθηγήτρια που μας είχε βάλει διαγώνισμα ενώ ακόμα δεν είχαν έρθει τα βιβλία για το μάθημά της. Η απαίτησή της ήταν «να είχαμε αγοράσει τα βιβλία». Δώσαμε όλοι (διαβασμένοι και μη) λευκή κόλλα, απείχαμε από το μάθημά της και την στείλαμε τελικά σπίτι της.

    Οι μαθητές δε μασάνε κουτόχορτο και καλά κάνουν. Τα βιβλία έπρεπε να είναι όλα ηλεκτρονικά. Οι καθηγητές να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι επάγγελμα αυτό που κάνουν. Αν το κάνουν για να βγάλουν το μεροκάματο, καλύτερα μη το κάνουν καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλήρωσα και εγώ φέτος και έχω να πω ότι η άποψη των καθηγητών για αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη.
    Συγκεκριμένα μας είπαν με ειρωνικό ύφος : Δεν πιστεύουμε να διαμαρτυρηθεί κανένας για τα βιβλία τι είναι 20 ευρώ,τίποτα.Απλώς έχετε συνήθεια να διαμαρτύρεστε συνέχεια.
    Επειδή είναι στο δημόσιο και έχουν έναν καλό μισθό θεωρούν πως όλες οι οικογένειες έχουν περίσσια χρήματα.
    Εξάλλου η αγορά των βιβλίων των αγγλικών θα μπορούσε κάλλιστα να σηματοδοτήσει μια μελλοντική παιδεία πλήρως ιδιωτικοποιημένη.
    Πρόσφατο περιστατικό η κατάργηση των δωρεάν φροντιστηρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή