Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Πεντέλη SOS: Εθελοντική ομάδα δράσης


Μεταφέρουμε από το www.pentelisos.org:

Είμαστε μια ομάδα εθελοντών και μας δημιουργήθηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Πεντελικού βουνού στην πυρκαγιά του Αυγούστου 2009. Κάποιοι από εμάς συμμετείχαν ενεργά στην πυρόσβεση με εθελοντικά κλιμάκια,κάποιοι άλλοι πραγματοποιούν συστηματικά ορεινή ποδηλασία σε όλο το μήκος και το πλάτος της Πεντέλης, κάποιοι άλλοι είναι κάτοικοι της περιοχής, κάποιοι άλλοι είναι συνειδητοποιημένοι-ενεργοί πολίτες.


Μάθετε τους στόχους της εθελοντικής ομάδας ΠΕΝΤΕΛΗ SOS και την προσπάθεια ενίσχυσης της φυσικής αναδάσωσης στο Πεντελικό βουνό, την επόμενη μέρα της φωτιάς και της οικολογικής καταστροφής.

Η διαφορά από τις πολλές άλλες πυρκαγιές που συνέβησαν στο βουνό της Πεντέλης τα τελευταία 30 χρόνια, είναι ότι τώρα κάηκαν τα πάντα και παντού.



Τα ερωτηματικά και τα γιατί της καταστροφής είναι τόσα πολλά, η απελπισία και η απογοήτευση κυριαρχούν όταν αντικρίσει κανείς τα χιλιάδες στρέμματα της καμμένης γης, η οργή ξεχειλίζει , τα μάτια βουρκώνουν... Όμως δεν θα κάτσουμε να σκεφτούμε πλέον σε τι είδους κράτος ζούμε,ποιος φταίει, που είναι οι "αρμόδιοι", και να μπούμε για άλλη μία φορά στη λογική του νεοελληνικού αδιέξοδου. Απλά δεν αποδεχόμαστε να βλέπουμε παθητικά τα αποτελέσματα της καταστροφής. Το βουνό χρειάζεται βοήθεια και τη χρειάζεται τώρα. Κοιτάμε την επόμενη μέρα. Κοιτάμε αυτό το λίγο που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς αλλά πολλοί μαζί μπορούν να κάνουν κάτι μεγάλο.


Πως μπορείτε να βοηθήσετε


Είμαστε εθελοντές, και επιδιώκουμε να κάνουμε σπορές σβόλων από μίγμα ντόπιων δασικών φυτών για την ενίσχυση της φυσικής αναδάσωσης στο ολοκληρωτικά κατεστραμένο Πεντελικό βουνό (μέθοδος fukuoka). Πως μπορείτε να βοηθήσετε;
  • Αν είστε ειδικός, π.χ. γεωπόνος ,δασοπόνος, δασολόγος, ή έχετε εμπειρία από τη μέθοδο fukuoka, δώστε μας συμβουλές, τεχνικές, γνώμες ή άρθρα για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και υλικό του δικτυακού μας χώρου.
  • Αναζητούμε ικανές ποσότητες σπόρων δασικών φυτών και δένδρων (π.χ. πεύκου, βελανιδιάς, κυπαρισσόδεντρου, σπάρτων, κ.λ.π.) έτσι ώστε να ταιριάζουν στην ενδημική χλωρίδα του Πεντελικού βουνού.
  • Αν ζείτε στους Δήμους γύρω από την Πεντέλη, μπορείτε να μαζέψετε σπόρους από τα δένδρα των πεζοδρομίων ή και των αυλών σας. Περισσότερα δένδρα έχουν απομείνει σε αυτές τις περιοχές παρά σε ολόκληρο το βουνό...
  • Είμαστε στην αρχή μιας προσπάθειας που σκοπεύουμε να γίνει σε βάθος χρόνου. Σταδιακά οι δράσεις μας θα εμπλουτίζονται και θα οργανώνονται καλύτερα. Σκοπεύουμε να οργανώσουμε ένα κάλεσμα εθελοντών, μόλις θα έχουμε φτιάξει μια ικανή ποσότητα σβόλων για τη διασπορά. Θα θέλαμε τη στήριξή σας και τη διάθεσή σας για κάτι τέτοιο.
  • Αν είστε Δήμος, ζητάμε επίσης τη στήριξή σας σε οργανωτικά,πρακτικά και γραφειοκρατικά θέματα.
  • Δεν ζητάμε χρήματα ! Είμαστε εθελοντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου