Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Μαθητοδικείο στα Γιάννενα


Την αντίδραση νεολαιών και συνδικαλιστικών φορέων προκαλεί το «μαθητοδικείο» που στήνεται στα Γιάννενα στις 25 Σεπτεμβρίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν τρεις νεαροί, φοιτητές σήμερα, επειδή συμμετείχαν ως μαθητές σε κατάληψη του σχολείου τους, που έγινε πριν από δύο χρόνια.

Τις δικαστικές τους περιπέτειες προκάλεσε η μήνυση που κατέθεσε «αγανακτισμένος γονέας», καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα παιδιά του οποίου φοιτούσαν στο υπό κατάληψη σχολείο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις μαθητές προχώρησαν στην κατάληψη «ενεργώντας από κοινού και κατόπιν κοινής συναπόφασης με άγνωστο αριθμό συμμαθητών τους».

Η κατηγορία αφορά την παρακώλυση λειτουργίας του σχολείου τους, μέσω του κλεισίματος με λουκέτο της κεντρικής εισόδου και της παρεμπόδισης εισόδου του διευθυντή που τους ζήτησε να την ανοίξουν και να αποχωρήσουν.

Σημειώνεται πως η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου του 2007, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων, σε περίοδο που βρίσκονταν υπό κατάληψη εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, και μάλιστα χωρίς να καταγραφεί η παραμικρή ζημιά και φθορά ή το παραμικρό επεισόδιο.

Λίγες μέρες πριν από τη δίκη άρχισαν να εκδηλώνονται οι αντιδράσεις από διάφορους φορείς, που ζητούν την απόσυρση των κατηγοριών και δηλώνουν πως θα παραστούν στο δικαστικό μέγαρο την ημέρα της εκδίκασης για συμπαράσταση στους τρεις μαθητές.

Συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν φαινόμενα τρομοκράτησης των παιδιών.

Με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ ζήτησε να σταματήσουν οι κατηγορίες στους μαθητές που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους σε μια καλύτερη μόρφωση, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η τοπική ΕΛΜΕ η οποία συνεδριάζει σήμερα.

[Αναδημοσίευση από το «Επίκαιρο» - μέσω του «Ανεξάρτητη Μαθητική Δράση»]

2 σχόλια:

  1. Το απόλυτα θλιβερό και εξοργιστικό είναι ότι ο "αγανακτισμένος γονέας" είναι καθηγητλης πανεπιστημίου.
    Κάτι τέτοιοι πάνε την παιδεία κατά διαόλου, γιατί όταν είσαι καθηγητής πρέπει πρώτα από όλα να είσαι πολύ νέος στη νοοτροπία και στο μυαλό και πολύ ανοιχτόμυαλος...
    Πολλές φορές οι σωστοί καθηγητές αποδεικνύονται πιο "νέοι" και πιο "προχωρημένοι" και από τους μαθητές τους!
    Στην Ελλάδα του "νοικοκυραίου" ατομικιστή μικροαστού, αυτά είναι ψιλά γράμματα... το πώς γίνονται δε κάτι τύποι καθηγητές και ιδίως καθηγητές πανεπιστημίου, είναι μία τραγική ιστορία...
    Ψάξτε αυτόν τον κύριο και το βιογραφικό του (το πραγματικό, όχι πιθανόν το πλαστό που παρουσιάζει όπως πάρα πολλοί).Ίσως κρύβονται πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα. Είναι ανατριχιαστικές αυτές οι περιπτώσεις. Κι ακόμα πιο ανατριχιαστικό είναι το ότι τείνει να εμπεδωθεί στην «κοινή γνώμη» η ιδέα ότι οι καταλήψεις - το μόνο μέσο κινητοποίησης των μαθητών - είναι φασιστικές!

    Έτσι ενεργοποιείται ο «κοινωνικός αυτοματισμός». Και αυτοί συνεχίζουν να κυβερνούν τους υπηκόους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή