Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα άλλο μοντέλο καλλιτεχνικής δημιουργίας


Ο σκηνοθέτης Κώστας Πιλάβιος (ίσως γνωρίζετε το πολύ καλό ταινιάκι του «Τί είναι αυτό;» που έχει κάνει τον γύρο του internet) προχωρά σε μια κίνηση πολύ ιδιαίτερη για τα δεδομένα που επικρατούν στον χώρο της χρηματοδότησης της τέχνης.

Συνήθως, σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς κ.ά. προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, πρέπει να προσφύγουν σε χορηγούς, παραγωγούς και εκδότες, πολλές φορές συμβιβάζοντας την αρχική τους ιδέα με τις απαιτήσεις του επιχειρηματία-χρηματοδότη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρηματοδότης «επενδύει» με την προσδοκία να «πουλήσει» το «προϊόν» - όπως θεωρεί το όποιο καλλιτέχνημα - και να εξάγει κάποιο κέρδος από αυτό. Ο δε καλλιτέχνης αρκείται συνήθως σε ένα ισχνό ποσοστό επί των «πνευματικών δικαιωμάτων».

Υπάρχει ήδη μια γενικότερη αμφισβήτηση των πνευματικών δικαιωμάτων ως κάτι που
περιορίζει την ανάπτυξη και διάδοση της κουλτούρας και του πολιτισμού. Ο αντίλογος που συνήθως προβάλλεται υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων είναι «πώς θα διασφαλιστεί η αμοιβή και η επιβίωση του καλλιτέχνη».

Ο κ. Πιλάβιος κάνει μια πολύ καλή κίνηση - πρόταση πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο ιστοχώρος www.fundable.com έχει σκοπό να συγκεντρώνονται κεφάλαια από συνεισφορές, προκειμένου να χρηματοδοτούνται ιδέες προς υλοποίηση. Προκειμένου λοιπόν να συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται για το γύρισμα μιας νέας μικρού μήκους ταινίας, με τίτλο «Fatherly Love», ο σκηνοθέτης έχει ανοίξει εκεί μία σελίδα.

Ο δημιουργός έχει ορίσει ως συνολικό κεφάλαιο που απαιτείται το ποσόν των 35.000 δολαρίων (περίπου 24.000 ευρώ). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα αλλά και οι συνολικές αμοιβές του σκηνοθέτη και των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν. Κατόπιν, η ταινία θα διατεθεί ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς στην αντιγραφή και αναπαραγωγή της (εκτός εμπορικής χρήσης) με άδεια Creative Commons.

Έτσι δημιουργείται ένα μοντέλο αμοιβής του καλλιτέχνη, το οποίο εξασφαλίζει και την ανεξαρτησία του από οικονομικούς παράγοντες, αλλά και την ελευθερία του παραγόμενου έργου από πνευματικά δικαιώματα.

(Σημείωση: Το www.fundable.com δεν χρεώνει αμέσως τους συνεισφέροντες· αν δεν συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό που απαιτείται για ένα έργο, μέσα στην προθεσμία, τα ποσά επιστρέφονται και διαγράφονται οι προσφορές.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου