Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

3η Σεπτεμβρίου σήμερα...

Την 3η Σεπτεμβρίου του 1843 έγινε η λεγόμενη «Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου» η οποία κατέληξε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στην μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.
Υπάρχουν τρομακτικές ομοιότητες στην κατάσταση που επικρατούσε τότε, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, στην Ελλάδα του 2009.

Η κατάσταση τότε:
Οκτώ χρόνια μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο ήταν δραματική. Μεγάλα προβλήματα όπως η αγροτική γη, οι εθνικές γαίες, η εκπαίδευση κ.ά. συνέχισαν να ταλανίζουν την χώρα, με αποτέλεσμα την δικαιολογημένη δυσφορία του λαού. Ο απολυταρχικός τρόπος άσκησης της εξουσίας του παλατιού πολλές φορές οδηγούσε σε μικροεξεγέρσεις, οι οποίες καταστέλλονταν αμέσως από τον κυβερνητικό στρατό. Το παλάτι συγκέντρωνε το γενικό μίσος και αποτελούσε τον στόχο της πολιτικής πάλης.

Η κατάσταση σήμερα:
Εξηνταδύο χρόνια μετά την κατοχή, η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο ήταν δραματική. Μεγάλα προβλήματα όπως η φτώχια, η ανισότητα, η εκπαίδευση κ.ά. συνέχισαν να ταλανίζουν την χώρα, με αποτέλεσμα την δικαιολογημένη δυσφορία του λαού. Ο απολυταρχικός τρόπος άσκησης της εξουσίας των κυβερνήσεων πολλές φορές οδηγούσε σε μικροεξεγέρσεις, οι οποίες καταστέλλονταν αμέσως από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι κυβερνήσεις συγκέντρωναν το γενικό μίσος και αποτελούσαν τον στόχο της πολιτικής πάλης.

Σήμερα σχεδόν κανείς δεν θυμάται την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου