Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Βόμβα: σε απόλυτο χάος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

[από το StopCartel]

Το STOPCARTEL αναδημοσιεύει άρθρο από την εφημερίδα «ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ» στο οποίο αποκαλύπτεται ότι μετά από πρόσφατες συγκεκριμένες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού βιώνει και επίσημα το απολυτο χάος:

Μετά την αποκαλυφθείσα παράνομη παρουσία του τέως προέδρου της, για την οποία έχουν υποβληθεί μηνύσεις, τις παράνομες λειτουργίες της ολομέλειας που βρίσκονται επίσης στην ποινική δικαιοσύνη, οι παρακάτω αποφάσεις τινάζουν στον αέρα όλες τις αποφάσεις που πήρε η Αρχή αυτή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι οποίες τώρα ακυρώνονται.

Μία επιπλέον εξήγηση για σημαντική απόφαση που πάρθηκε πριν από ένα μήνα, όταν έγινε φανερό ότι οι απεργοί πείνας κατά των καρτέλ είχαν απέναντί τους μία «Αρχή-φάντασμα», χωρίς καμμία νομική υπόσταση. Και τα χειρότερα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα για την παρέα της οδού Πατησίων...

Αναδημοσίευση άρθρου του Νώντα Χαλδούπη στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑ-ΤΡΙΤΗ

'Στον αέρα οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού!

Κρίθηκαν παράνομες οι τοποθετήσεις διευθυντών και τμηματαρχών, με τέσσερις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Με παράνομη απόσπαση παρέμενε από το 2005 κορυφαίο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης «Πάτημα» στις εταιρείες για αμφισβήτηση αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή για το καρτέλ στο γάλα!

Σε απόλυτο διοικητικό χάος βύθισαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι παράνομες μεθοδεύσεις επιλογής διευθυντών και τμηματαρχών, αλλά και η παράνομη απόσπαση κορυφαίου στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης, που θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στη θέση της στο υπουργείο Εμπορίου από το 2005! Οι σχετικές αποφάσεις-ραπίσματα του Διοικητικού Εφετείου, που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ , δίνουν σε πολλές εταιρείες που έχουν τιμωρηθεί με σοβαρά πρόστιμα, ακόμη και στις εταιρείες του διαβόητου καρτέλ γαλακτοβιομηχανιών, νέα επιχειρήματα για να διεκδικήσουν την ακύρωση των αποφάσεων.

Η κοινοποίηση των αποφάσεων του Εφετείου έχει προκαλέσει πανικό στον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Σπ. Ζησιμόπουλος ήθελε, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, να τηρήσει εμπιστευτική την κοινοποίηση στην Επιτροπή των τεσσάρων αποφάσεων και έφθασε στο σημείο να ζητήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για να τιμωρηθούν υπάλληλοι ως υπεύθυνοι για εσωτερική «διαρροή»! Ξεχνά, ίσως, μέσα στη γενική σύγχυση, ότι είναι αδιανόητο να τηρείται εμπιστευτικότητα για δικαστικές αποφάσεις, που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει να δημοσιεύονται.

Οι εν λόγω αποφάσεις του Ανώτερου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (338/26.02.2009, 339/26.02.2009, 1734/21.07.2009 και 1735/21.07.2009) «φωτίζουν» όλες τις παρανομίες που ήταν από χρόνια γνωστές στους παροικούντες την Οδό Κότσικα και είχαν σημειωθεί αμέσως μετά την αναστολή καθηκόντων του Γενικού Διευθυντή Ανταγωνισμού κ. Π. Αδαμόπουλου, λόγω της γνωστής υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ:

  • Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έμεινε «ακέφαλη» από τον Σεπτέμβριο του 2006. Αντί να φροντίσει να αναπληρωθεί με νόμιμο τρόπο ο γενικός διευθυντής, μέχρι τη λήξη της θητείας του και την τοποθέτηση νέου, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο κ. Ζησιμόπουλος αυθαίρετα τοποθέτησε εαυτόν ως εισηγητή, στη θέση του γενικού διευθυντή, ενώ βέβαια είχε ταυτόχρονα και την ιδιότητα του προέδρου της Ολομέλειας, η έλαβε τις αποφάσεις επιλογής διευθυντών Ζησιμόπουλος κερνάει, Ζησιμόπουλος πίνει! Κατόπιν προσφυγής υπαλλήλου, το Διοικητικό Εφετείο εξαφάνισε τις αποφάσεις επιλογής διευθυντών που ελήφθησαν με αυτή την παράνομη διαδικασία και ανέπεμψε το θέμα στη Διοίκηση για νέα κρίση, αφού συγκροτηθούν πρώτα τα νόμιμα όργανα.

  • Το Εφετείο ακύρωσε και την επιλογή της Σ. Καμπερίδου σε θέση διευθύντριας με τριετή θητεία, για τους ίδιους λόγους που ακυρώθηκαν όλες οι επιλογές διευθυντών. Επιπλέον, κρίθηκε παράνομη η παραμονή της στην Επιτροπή από τις 5-3-2005, αφού είχε λήξει η απόσπασή της και θα έπρεπε να επιστρέψει στην οργανική της θέση στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η κυρία Καμπερίδου είναι και σήμερα κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής, αν και θα όφειλε να έχει αποχωρήσει προ πολλού. Μάλιστα, παράνομα αναπλήρωσε το γενικό διευθυντή ως εισηγήτρια στο υπηρεσιακό συμβούλιο κατά τις κρίσεις των τμηματαρχών, με αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν από το Εφετείο όλες οι αποφάσεις επιλογής τμηματαρχών που ελήφθησαν με την παράνομη συμμετοχή της κυρίας Καμπερίδου!

Οι δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν τεράστιες «τρύπες» στη νομιμότητα των περισσότερων αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού των τελευταίων ετών. Η παράνομη παρουσία της κυρίας Καμπερίδου στη Γενική Διεύθυνση, με καθήκοντα Γενικής Εισηγήτριας σε πολλές υποθέσεις, με πρώτη και σημαντικότερη αυτή για το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, αλλά και η δυνατότητα εταιρειών να αμφισβητήσουν τις πράξεις των παράνομα τοποθετημένων διευθυντών και τμηματαρχών εκτιμάται ότι ανοίγουν το δρόμο για την αμφισβήτηση της νομιμότητας πολλών αποφάσεων, αν οι θιγόμενες εταιρείες αξιοποιήσουν το πάτημα που προσφέρεται από τα τραγικά σφάλματα της Επιτροπής.

Η Επιτροπή, όμως, έχασε και την ευκαιρία να επιλέξει νέο γενικό διευθυντή τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έληξε η θητεία Αδαμόπουλου και, κατά συνέπεια, ούτε σήμερα είναι σε θέση να λάβει νόμιμες αποφάσεις επιλογής διευθυντών και τμηματαρχών. Και θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αποκατάστασης της νομιμότητας, ενώ στο μεταξύ η Επιτροπή συνεχίζει να εκδίδει αποφάσεις!

Πάντως, ο κ. Ζησιμόπουλος συνεχίζει ακάθεκτος το ρεσιτάλ των παρανομιών: πρόσφατα προσλήφθηκε υπάλληλος, παρότι διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρά κωλύματα πρόσληψης. Είχε απολυθεί από άλλη δημόσια υπηρεσία, ενώ είχε στην «πλάτη της» και ποινικές καταδίκες! Αντί να ανακαλέσει την πράξη της πρόσληψης, όταν του γνωστοποιήθηκαν από αρμόδιο υπάλληλο τα κωλύματα, ο κ. Ζησιμόπουλος διέταξε την πειθαρχική δίωξη υπαλλήλου που έλεγξε το φάκελο της υποψήφιας για πρόσληψη, για δήθεν παραβίαση προσωπικών της δεδομένων. Και η υπάλληλος με τις ποινικές καταδίκες στην πλάτη παραμένει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού!

Μ' αυτά και άλλα πολλά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά τις πομφόλυγες περί θεαματικής βελτίωσης των επιδόσεών της, παρέμεινε προτελευταία και φέτος, στη διεθνή κατάταξη της έγκυρης διεθνούς επιθεώρησης «Global Competition Review». Ξεπέρασε σε βαθμολογία μόνο την αντίστοιχη Αρχή της Αργεντινής, παρότι τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου περιοδικού δείχνουν ότι έχει στη διάθεσή της κονδύλια και προσωπικό που άνετα συναγωνίζονται τα αντίστοιχα της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου