Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Συγγνώμη... από το 2004 δεν είμαστε σε «ήπια προσαρμογή»;

Λέει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη:

H Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης εάν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.


Και συνεχίζει παραθέτοντας αριθμούς:

Για το 2009 το ΑΕΠ θα μειωθεί, για πρώτη φορά από το 1993, κατά 1,7%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,5%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5,9% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 108,5% του ΑΕΠ.
Για το 2010, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, έλλειμμα 6,7% και ανεργία 10,5%.


Τί σημαίνουν αυτά; Ότι κάπου έχει μαζευτεί το χρήμα της ανάπτυξης της περιόδου μέχρι το 2006 και τώρα είναι εγκλωβισμένο. Άρα ο πολύς κόσμος, η «αγορά» δεν διαθέτει πόρους.

Γιατί; Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι επί μια δεκαετία τα πάντα ακριβαίνουν, ενώ οι μισθοί δεν πήραν ούτε την... στρογγυλοποίηση του ευρώ. Έτσι τα νοικοκυριά παραδόθηκαν στην ραστώνη της «απλόχερης» (με το αζημίωτο) οικονομικής βοήθειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία κάλυπταν το κενό ανάμεσα στην αύξηση της τιμής προϊόντων και υπηρεσιών και την στασιμότητα των εισοδημάτων.

Οι ελληνικές τράπεζες έτσι, ρουφούσαν σταδιακά τους όποιους επιπλέον πόρους διέθετε ο κόσμος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυτά τα εξωφρενικά «αύξηση κερδών 500% ετησίως», π.χ.

Αν ψάχνει η όποια κυβέρνηση να βρει λεφτά, θα τα βρει καταχωνιασμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Εκεί δεσμεύτηκε η ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι της ύφεσης. Και μη ξεχνάμε ότι η ύφεση στην Ελλάδα έχει πολύ μικρή σχέση με την παγκόσμια κρίση. Ήταν αναμενόμενη, πολύ πριν σκάσει το θέμα με την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ ή την διεθνή κρίση των «τοξικών ομολόγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου