Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ο Γολγοθάς της Χριστίνας Κυριμοπούλου συνεχίζεται.

Εξακολουθούν να κωφεύουν οι αρμόδιοι.

Στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών κρατείται από τα 15 της χρόνια, καταδικασμένη σε ποινή 8 ετών για κλοπές που διέπραξε σε ηλικία 14 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Χριστίνα, που μοναδικός συγγενής της είναι η ηλικιωμένη γιαγιά της, δεν αντιμετωπίστηκε με τη στοιχειώδη ανθρωπιά κι ευαισθησία, ούτε από την ποινική δικαιοσύνη, ούτε βέβαια από τους μηχανισμούς του - κατ’ ευφημισμόν - σωφρονιστικού συστήματος, καθώς ποτέ δεν της παρασχέθηκε βοήθεια για την τοξικοεξάρτηση που την οδήγησε στη φυλακή, ούτε κάποιου είδους ψυχολογική υποστήριξη. Αντίθετα, της χορηγήθηκαν απλόχερα προσβολές, ψυχοφάρμακα και πειθαρχικές ποινές, ενώ στερήθηκε ακόμα και την ευκαιρία να παρακολουθήσει το σχολείο της φυλακής. Η βαρβαρότητα αυτή, σε συνδυασμό με τον τραυματισμένο από τον εγκλεισμό και τη μοναξιά ψυχισμό της, την έχουν οδηγήσει σε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Έχει επανειλημμένα καταπιεί αιχμηρά αντικείμενα, ενώ προσπάθησε ακόμα και να κόψει το λαιμό της.

Η απάντηση του κράτους σε αυτές τις πράξεις απόγνωσης ήταν η εξής: μια σειρά από πειθαρχικές τιμωρίες για τους αυτοτραυματισμούς της, που προστίθενται στην ποινή που εκτίει και της στερούν την υφ' όρων απόλυση, την οποία εδώ και μεγάλο διάστημα δικαιούνταν.

Στις 29/5 ήταν θετική η έκβαση του δικαστηρίου ανηλίκων για την Χριστίνα. Καμμιά επιπλέον ποινή δεν της επιβλήθηκε, εκτός της εποπτείας από την επιμελήτρια ανηλίκων. Αντιθέτως, διαγράφηκαν τα πειθαρχικά παραπτώματα. Στις 2/6, η συγχώνευση ποινών είχε θετική έκβαση. Ουσιαστικά η Χριστίνα είχε εκτίσει πια την ποινή της και απέμεναν διαδικαστικά θέματα μόνο, ώστε να αποφυλακιστεί.

Όταν όμως οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού, για μεταγωγή, επιχειρήθηκε να της κάνουν κολπική εξέταση. Η Χριστίνα, όπως δικαιούνταν, αρνήθηκε να υποστεί αυτή την ταπείνωση, καθώς δεν είχε καμμιά επαφή με τρίτο πρόσωπο, που να δικαιολογεί έστω και στο ελάχιστο αυτή τη βάρβαρη κι άκρως ταπεινωτική εξέταση. Αποτέλεσμα: να οδηγηθεί στην απομόνωση, με ό,τι συνεπήγετο αυτό στην βεβαρημένη ψυχολογία της.

Ακολούθησαν κι άλλα περιστατικά, μετά την επιστροφή της στον Ελαιώνα,
με κακομεταχείριση από την πλευρά των δεσμοφυλάκων. Το Σαββατοκύριακο 27-28/6 έκοψε της φλέβες της και πλήρωσε τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις με μιαν ακόμα πειθαρχική ποινή.

Η εισαγγελέας των φυλακών αποφάσισε στις 3/7 να μην επιτρέψει την υφ’ όρων απόλυσή της και διέταξε τη μεταγωγή της στις φυλακές Διαβατών. Η απόφαση αυτή είναι εγκληματική αφού η ψυχολογία της Χριστίνας είναι κλονισμένη και η περαιτέρω φυλάκισή της και απομάκρυνση από τους ανθρώπους που την επισκέπτονται, αποτελεί για αυτό το κορίτσι θανατική ποινή.

Συλλέγουμε υπογραφές για την Χριστίνα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να παρέμβει:

Στέλνουμε email στο christina_kyrimopoulou@yahoo.gr με ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, περιοχή.


Η δικηγόρος κα. Χρύσα Πετσιμέρη μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου