Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ο ύποπτος ρόλος των δημοσιογραφο-blogs...

Ένα εύστοχο άρθρο από ένα ιστολόγιο «της προκοπής» όσον αφορά στο τί εστί blogger και τί... επαγγελματίας σκουπιδολόγος / παπαγαλάκι-μεταμφιεσμένο-σε-κίσσα / το-πρωΐ-δημοσιογράφος-και-το-βράδυ-"blogger".

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα τί ρόλο βαράνε κάτι «δημοσιογραφικά» ιστολόγια τύπου Τρωκτικού, Press ΜΜΕ, Press-GR, κ.ο.κ. Δεν είναι παρά εργαλεία προπαγάνδας επαγγελματιών ταπαιρνατζήδων που διοχετεύουν μέσω internet τους οχετούς που δεν μπορούν στα επίσημα μαγαζιά τους. Δεν είναι παρά χώροι ύποπτων και αδιαφανών πολιτικών παιχνιδιών. Δεν είναι παρά ένας τρόπος να απλωθεί η απόχη της παραπληροφόρησης και της κιτρινίλας και στην μερίδα των ανθρώπων που επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη στα παραδοσιακά Μέσα.

Αναδημοσιεύουμε λοιπόν το άρθρο από το blog «Ροΐδη Εμμονές»

O Ύποπτος ρόλος των blogs… ή μερικών δημοσιογράφων;

(Για την τιμή του blogger, ρε γαμώτο)

Ένας αθώος, αντικειμενικός τίτλος

Ένας γνήσια, αντικειμενικός τίτλος

Η δεύτερη σελίδα στο «Βήμα της Κυριακής» 14.06.09 κάτω από τον γενικό τίτλο “Το Βήμα εν τάχει…” διαβάζουμε τον τίτλο “Ο (ύποπτος) ρόλος των blogs στις ευρωεκλογές” παραπέμποντάς μας στη σελίδα Α69 – πηγαίνοντας εκεί κυριαρχεί πράγματι ο εν λόγω τίτλος. Έως εδώ όλα καλά.

Το ρεπορτάζ το υπογράφει ο δημοσιογράφος κ. Δ. Γαλάνης.

Πριν όμως διαβάσουμε το κυρίως κείμενο, διαβάζουμε την περίληψη στην οποία γράφονται τα εξής:
«ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ που μετήλθαν ορισμένα ελληνικά blogs σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των exit polls, αλλά και γενικότερα των ευρωεκλογών της περασμένης… κλπ. κλπ. »

Ώπα, για μια στιγμή...
Στη περίληψη το άρθρο αναφέρει ορισμένα ελληνικά blogs και όχι (γενικά κι αόριστα) Τα blogs. Επομένως, ο τίτλος “Ο (ύποπτος) ρόλος των blogs…” τώρα βλέπουμε ότι μετατρέπεται σε… ορισμένα blogs Ας συνεχίσουμε.

Συνεχίζουμε…
Στο κυρίως κείμενο διαβάζουμε: «Αψηφώντας τη νομοθετική διάταξη που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls πριν από τις 19.00 την ημέρα των εκλογών, διάφορα blogs άρχισαν να αναρτούν στο Διαδίκτυο τα αποτελέσματα αυτά και μάλιστα…κλπ. κλπ.»
Ο τίτλος “Ο (ύποπτος) ρόλος των blogs…” τώρα μετατρέπετε σε… διάφορα blogs

Συνεχίζουμε…
Παρακάτω διαβάζουμε: «Μπορεί, όμως, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση να μην υπήρξαν κρούσματα διαρροών, αλλά στα ελληνικά blogs επικρατούσε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση…κλπ΄. κλπ »
Aποφασίστε, μιλάτε για τα ελληνικά blogs, για ορισμένα ελληνικά blogs ή για διάφορα ελληνικά blogsΓια να ξέρουμε δηλαδή!

Συνεχίζουμε…
Αμέσως παρακάτω διαβάζουμε: «...Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, σε μερίδα ελληνικών ιστολογίων, τα οποία αυτοαποκαλούνται “δημοσιογραφικά“… κλπ. κλπ.»
Εντάξει, πλησιάσαμε κάπως, αφού δηλώνεται η έντιμη πρόθεση της… ακρίβειας από την πλευρά του δημοσιογράφου. Πάντως καλού κακού προσθέστε στα ελληνικά blogs, στα ορισμένα ελληνικά blogs, στα διάφορα ελληνικά blogs, τώρα και τα…”Αυτοαποκαλούμενα δημοσιογραφικά” blogs.

Συνεχίζουμε…
«Αν είναι να παίξετε στοίχημα τις εκλογές, βάλτε στο ΠαΣοΚ +5%. Δεδομένο είναι πια. Μετά τις απανωτές γκάφες δεν κλείνει η ψαλίδα. Και παίξτε πτώση των Οικολόγων, που δεν έχει σχέση με απoσυσπειρώσεις που λένε, αλλά με το γεγονός ότι ο κόσμος ψυλλιάστηκε τη δουλειά με τα εθνικά θέματα και δεν ξεπουλάει εύκολα τη Μακεδονία… » έγραφε ένα blog λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. (troktiko. blogspot. com, στις 00.38.) »
Εδώ πελάτες μου ο δημοσιογράφος έγινε συγκεκριμένος και με ονοματεπώνυμο: troktiko.blogspot.com

Συνεχίζουμε…
Την Κυριακή, ώρα 13.26, διαβάζαμε: «Πριν από λίγο έφθασε το δεύτερο κύμα των exit polls μέσω υπολογιστών και τερματικών που έχουν εγκαταστήσει σε όλη την Ελλάδα.Η διαφορά εκτινάσσεται ακόμα περισσότερο! Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα υπέρ του ΠαΣοΚ. Ο μέσος όρος τώρα δίνει πάνω από 6%! Η ΜRΒ ανοίγει την ψαλίδα από το 6% στο 7%. Η GΡΟ δίνει μέχρι και 7%!Η Κάπα Research από τα πρωινά exit polls βγάζει τώρα μέχρι και 6,5%!» (pressmme. blogspot. com)
Και εδώ ο καλός δημοσιογράφος λέει τα πράγματα με το όνομά τους: pressmme.blogspot.com

Συνεχίζουμε…
Ακόμα παρακάτω: «Τα παραδείγματα αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά που μπορεί κανείς να ανασύρει από το Διαδίκτυο και υπήρχαν κι άλλα blogs με σχετικά δημοσιεύματα, όπως υπήρξαν και blogs που διέγραψαν αρκετά από τα δημοσιεύματα που είχαν αναρτήσει την Κυριακή… »
Εδώ ο δημοσιογράφος δηλώνει κουρασμένος, δεν είναι εύκολο ξέρετε να αναφερθούν τόοοοσα blogs, πιστέψτε με, τον κατανοώ, όμως κάπου κιτρίνισε λίγο το τοπίο, δεν νομίζετε. Κύριε Γαλάνη, ξέρετε υπάρχουν πάνω από 43.ooo blogs, και ονομάσατε… 2 (!). Καλό και έγκυρο το ρεπορτάζ σας, δε λέω.

Συμπέρασμα: Ο τίτλος στο Βήμα της Κυριακής(«Ο (ύποπτος) ρόλος των blogs στις ευρωεκλογές»), είναι ο Ύποπτος, και όχι τα blogs, έτσι κύριε Γαλάνη;

Tο συμπέρασμα του δημοσιογράφου
Στο τέλος του κειμένου…«Ανεξαρτήτως πού βρίσκεται η αλήθεια, όπως έχει εξελιχθεί το φαινόμενο στη χώρα μας αυτή η μικρή μερίδα των blogs επιτελεί χρέη κάδου απορριμμάτων των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι διαχειριστές τους μεταφέρουν τις πιο ζοφερές πρακτικές του «κίτρινου» Τύπου στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν μικρό, παράλληλο κόσμο, όπου κυριαρχούν η παραπληροφόρηση και ο λαϊκισμός και όπου οι ονειροφαντασίες των διαχειριστών αποκαλούνται «αποκλειστικές πληροφορίες».

Συμφωνούμε κύριε Γαλάνη, βεβαίως. Όχι όμως μερικά αλλά συγκεκριμένα blogs … επιτελούν χρέη κάδου απορριμμάτων των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι διαχειριστές τους μεταφέρουν τις πιο ζοφερές πρακτικές του «κίτρινου» Τύπου στο Διαδίκτυο.

Κύριε Γαλάνη, στα παραπάνω θα προτιμούσα να προσθέτατε και το αντίστροφο, όσο και αν αυτό δεν συμφέρει στην επίσημη δημοσιογραφία σας/μας, ότι και…: Μία μερίδα του Τύπου επιτελεί χρέη κάδου απορριμμάτων των μέσων ενημέρωσης, ενώ μερικοί συντάκτες και δημοσιογράφοι μεταφέρουν τις πιο ζοφερές πρακτικές των «κίτρινων» Διαδικτυακών ιστοσελίδων στις εφημερίδες τους.

Αυτά για να πατσίσουμε, έστω και μερικώς.

Για την τιμή του blogger ρε γαμώτο!

.

ρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου