Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Δημοκρατία: ψάξε, ψάξε, δεν θα την βρεις

Την απειλή που δέχεται η Δημοκρατία, όχι μόνο από τα απολυταρχικά καθεστώτα, αλλά και από τη συγκέντρωση στα χέρια λίγων μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και «μιντιακής» δύναμης, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
[Από την Ελευθεροτυπία]

Ενώ ο λαός ετοιμάζεται για τα μπάνια του, οι κυβερνώντες (και μ' αυτόν τον όρο αναφερόμαστε σε όλους τους μετόχους της κοπρολαγνικής φαρσοκωμωδίας «Ελληνική Δημοκρατία») ετοιμάζουν το αύριο που θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων απέναντι σε όσους έχουν ακόμα το θράσος να μη πειθαρχούν στον άνομο νόμο και την άτακτη τάξη. Απέναντι σε όλους εμάς που έχουμε την αναίδεια να μην ανεχόμαστε την δήθεν νομιμότητα των κυβερνήσεων του 30%, την δήθεν νομιμότητα των κομμάτων - παραρτημάτων των μεγαλοκεφαλαιούχων, την δήθεν νομιμότητα μιας αστυνομίας - στρατού κατοχής.

Με πρωτοπαλλήκαρα σε καίρια πόστα δυο χουντικούς εισαγγελείς, τους κ.κ. Σανιδά και Μαρκογιαννάκη, το ξεκρέμαστο από πλευράς δημοκρατικής νομιμοποίησης μαγαζάκι ονόματι «Ν.Δ.» επιχειρεί να εκτελέσει τις εντολές των αφεντικών του: απόλυτη - ηθική και φυσική - καταστολή των κινημάτων ελευθερίας που γεννήθηκαν στην μεγάλη συνάντηση των πολιτών στους δρόμους, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ηθική καταστολή συνίσταται στο να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι η εξέγερση δεν ήταν μια ευρεία πολιτική κινητοποίηση στην οποία συναντήθηκαν πλήθος ανθρώπων από διάφορα στρώματα και ομάδες, αλλά ένα απλό πανηγύρι οργής με μπόλικα σπασίματα. Τον ρόλο του κύριου καταστολέα σ' αυτήν την φάση ανέλαβαν δημοσιογράφοι τύπου Πρετεντέρη, που ο ίδιος δεν δίσταζε παλιότερα να καμαρώνει για τους χουλιγκανισμούς του σε γήπεδο. Αντίθετα, σε μια πολιτική διαμαρτυρία, κατά την οποία το αναίτιο ξύλο και τα χημικά από την αστυνομία - ενάντια σε δωδεκάχρονα - έδιναν κι έπαιρναν, ο εν λόγω κύριος δεν δίσταζε να μιλάει για «παθητική στάση της αστυνομίας» και άλλα φαιδρά. Και, πάνω απ' όλα, ενώ η εν ψυχρώ δολοφονία του Γρηγορόπουλου που διενεργήθηκε σαφέστατα μέσα σε πλαίσια καταστολής, βαφτίστηκε γρήγορα-γρήγορα «μεμονωμένο περιστατικό», τα όντως μεμονωμένα περιστατικά σπασιμάτων ανήχθησαν αμέσως σε χαρακτηριστικό των διαδηλωτών.

Η φυσική καταστολή εντάθηκε μετά τα (στημένα;) περιστατικά δολοφονικών επιθέσεων εναντίον της «στοχοποιημένης», όπως την χαρακτήριζαν οι προστάτες της, αστυνομίας. Ομάδες - δήθεν γεννήματα του Δεκέμβρη - εμφανίστηκαν επιθετικά στο προσκήνιο και έδωσαν ένα καλό όπλο στα χέρια των εντολέων της αστυνομίας. Πλέον στήθηκαν μπλόκα «εξακριβώσεων» και «προσαγωγών» με κρυφούς ασφαλίτες ντυμένους... αριστερούς σε κάθε γωνιά γύρω από τα Εξάρχεια, το πάρκο Κύπρου & Πατησίων, όπου υπάρχει κινητοποίηση, κατάληψη, πορεία ή συγκέντρωση. Οι «προσαγόμενοι» περνούν ολόκληρες νύχτες στα κρατητήρια, έτσι, «για να μάθουν να μη κατεβαίνουν σε πορείες».

Επίσης ακολουθείται μια δοκιμασμένη συνταγή προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η δυνατότητα πιό άνετης φυσικής καταστολής: βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ με ειδήσεις για την... «λαθρομετανάστευση». Ένα νέο θέμα που ανακύπτει από το πουθενά και, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο κανείς δεν ησχολείτο μαζί του, ξαφνικά όλοι έχουν εμπεδώσει την άποψη ενός (ασήμαντου μέχρι πρότινος) κόμματος: «έχουμε περισσότερους απ' όσους χωράμε / ποσόστωση τώρα / οι περίσσειοι να πάνε σπίτια τους». Αφού τα μέσα μαζικής χειραγώγησης έχουν πείσει τον «μέσο πολίτη» ότι οι μετανάστες φταίνε περίπου για όλα τα κακά του νεοελληνικού κράτους, η Δημόσια Τάξη έχει πλέον ελεύθερο πεδίο να σπάει ατιμωρητί αστραγάλους σε κρατούμενους και, φυσικά, κανείς πλέον να μη δίνει σημασία σε μια γυναίκα που - μέσα στην αναμπουμπούλα του Δεκέμβρη - έχασε το μισό της σώμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων (Ελλήνων και μη) στις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας: την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η αστυνομία, πλήρως απασχολημένη με την προετοιμασία για τις μεγάλες σκούπες και το πογκρόμ σε ελεύθερους / αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, στέκια ελευθεριακών και Εξάρχεια, βάζει την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας της Κωνσταντίνας στο αρχείο. Βολικό, καθώς ο ιδιοκτήτης και η διευθύντρια προσωπικού της εταιρείας που είχε απειλήσει κατ' επανάληψιν την (ανεξάρτητη) συνδικαλίστρια, είναι και οι δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚικου χώρου.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, κάτω από τις τσιρίδες του γνωστού ακροδεξιού κόμματος, οι άλλοι δύο νεμόμενοι την εξουσία, πράσινοι και μπλε, έχουν πλήρως εναρμονιστεί στις επιταγές των υψηλά ισταμένων, που φαίνεται ότι θέλουν να διασφαλίσουν μια κοινωνική και πολιτική αποχαύνωση του «λαού» προκειμένου να επαναφέρουν μια πιό ελεγχόμενη κατάσταση. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι απολύτως εναρμονισμένες οι τελευταίες κινήσεις του συνταξιοδοτούμενου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: έλεγχος, κοσκίνισμα και αξιοποίηση κάθε κομματιού πολιτικής σκέψης που διακινείται από τα «νέα μέσα». Καθώς για να πετύχει η επιβολή μιας απόλυτης κοινωνικής ειρήνης και πειθαρχίας στο γνωστό σύστημα «εσύ δουλεύεις - εγώ κερδίζω» χρειάζεται απόλυτος έλεγχος. Τα μέσα είναι ήδη υπό έλεγχο. Όλα. Τα κόμματα επίσης. Τί μας μένει;

Και ο Γιωργάκης ψάχνει ακόμα τους «κινδύνους» για την «δημοκρατία» του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου