Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης...

Απλά, με ευκαιρία την αποψινή φιέστα, να θυμίσουμε ωρισμένα πράγματα... όμορφα, σαν το Νέο Μουσείο το ίδιο...



«Ιός» - 21/07/2003

Ιδιωτικοποίηση του παρακράτους;


Την ίδια μέρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας διέτασσε την αναστολή εργασιών ανέγερσης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στο χώρο Μακρυγιάννη (16/7) τα ΜΑΤ έσπαγαν το διαμέρισμα της κυρίας Γκίκα, στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Χατζηχρήστου 7, η οποία απαλλοτριώνεται για τον ίδιο σκοπό.

Και χθες, νωρίς το απόγευμα, αντιμετωπίσαμε σκηνές πραγματικού παρακράτους, με θύμα την ίδια κάτοικο της περιοχής. Η κυρία Γκίκα είχε σκαρφαλώσει στην πρόχειρη σκαλωσιά που στήθηκε άρον άρον μπροστά στο σπίτι της και διαμαρτυρόταν για τη βίαιη έξωσή της και ζητούσε το αυτονόητο: να της επιστραφούν τα δημόσια έγγραφά της (ταυτότητα, διαβατήριο) καθώς και τα προσωπικά της είδη και να της επιδοθούν, επιτέλους, κάποια δημόσια έγγραφα που νομιμοποιούν τη βίαιη αποβολή της.

Η κυρία Γκίκα δεν είναι ο Μπιν Λάντεν ούτε καν ο Πάσσαρης. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία της, συμφώνησε να περάσει -για λόγους δικής της ασφαλείας- από τη σκαλωσιά στο διαμέρισμά της και να περιμένει μέχρι την επομένη (σήμερα) το πρωί, να της φέρουν τα έγγραφα που της υποσχέθηκαν. Με τη μεσολάβηση των ανδρών της Πυροσβεστικής, οι παρόντες αστυνομικοί (διοικητής και υποδιοικητής του τμήματος Νέου Κόσμου) συμφώνησαν να ανέβουν μόνο δύο πυροσβέστες και να τη βοηθήσουν.

Ολα φαίνονταν να λήγουν σε πνεύμα συνεννόησης και νομιμότητας. Ομως, οι δαιμόνιοι αστυνομικοί είχαν συλλάβει άλλο «σχέδιο». Ανέθεσαν σε κάποιους τρίτους -μη αστυνομικούς- τη βρωμοδουλειά. Μόλις κατέβηκαν οι πυροσβέστες και η κυρία Γκίκα έκατσε να ξαποστάσει στο διαμέρισμά της, μπήκαν δυο-τρεις μπράβοι αγνώστων λοιπών στοιχείων από την πίσω πόρτα, οι οποίοι την κατέβασαν με βία και την παρέδωσαν στους αστυνομικούς που την αντιμετώπισαν με την ίδια βία, δηλώνοντας ότι «δεν τη συλλαμβάνουν».

Τα ερωτήματα για τον κ. Φλωρίδη είναι δύο:

**Νομιμοποιείται η χρήση ανώνυμων παρακρατικών για άσκηση αστυνομικών καθηκόντων, με εντολή και παρακολούθηση των ίδιων των εντεταλμένων οργάνων;

**Ποιος ευθύνεται για το διασυρμό που υπέστη χθες το απόγευμα το πυροσβεστικό σώμα, στο πρόσωπο της ομάδας πυροσβεστών που καλόπιστα θέλησαν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, έδωσαν ακόμα και το λόγο της τιμής τους και στο τέλος διαπίστωσαν ότι κι αυτοί είναι απλώς αναλώσιμοι;

Ελευθεροτυπία, 21/7/2003

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

"Το νέο Τάμα του Εθνους" ("Ιός", 10/3/2002)

"Πριν χτιστεί" ("Ιός", 7/4/2002)

"Κομπρεσέρ στην ανασκαφή Μακρυγιάννη" (29/3/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου