Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να ακυρώσει το 2ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών

(Από το «Δίκτυο για τα πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα»)

Ο Δήμος Αθηναίων θέτει σε εφαρμογή την (ακρο) δεξιά στροφή της κυβέρνησης, επιχειρώντας να ακυρώσει το 2ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών. Μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ο Δήμος Αθηναίων αποσύρει την υποστήριξη του (παροχή εξέδρας και μικροφωνικής) με την πραγματικά απίστευτη δικαιολογία ότι «είναι τεταμένη η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα», καθώς και ότι «υπάρχει απειλή επίθεσης ακροδεξιών». Αντί δηλαδή ο Δήμος να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα των μεταναστριών στην πολιτική-πολιτιστική δράση, επιχειρεί να τους το αφαιρέσει, σαμποτάροντας την εκδήλωση τους την τελευταία στιγμή. Η λογική του «μη μιλάτε για να μην σας επιτεθούν» δείχνει ότι οι κοινωνία που διαμορφώνουν οι ακροδεξιοί και οι εμποράκοι της κοινωνικής ανασφάλειας, είναι μια εφιαλτική κοινωνία χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες.

Σε πείσμα, όμως, του Δήμου Αθηναίων και των τραμπούκων, το Φεστιβάλ θα γίνει! Καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη να πλαισιώσει (Παρασκευή και Σάββατο στις 6:00 μμ, πλατεία Αμερικής) το Φεστιβάλ που οργανώνεται από τις ίδιες τις μετανάστριες, καλούμε τις οργανώσεις της Αριστεράς να δημιουργήσουν ασπίδα δημοκρατικής προστασίας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. • Να μη γίνουν οι μετανάστες οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης.
 • Να αντιπαρατεθούμε με το ρατσισμό και το νεοφασισμό σε κάθε γειτονιά.
Αθήνα 11/6/09


Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

3 σχόλια:

 1. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μιά γειτονιά της Αθήνας,τον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.  Στις δεκαετίες του 70 και του 80 ζούσαν εκεί άνθρωποι του μόχθου,της εργασίας,του μεροκάματου.Φτωχή συνοικία,αλλά ανθρώπινη.  Οι πόρτες μας ήταν ανοιχτές και τα γλέντια με τους γείτονες ήταν καθημερινή υπόθεση.  Γνωριζόμασταν μεταξύ μας και συμπαραστεκόμασταν ο ένας τον άλλον.  Ημασταν μαζί και στις χαρές και στις λύπες.  Υπήρχαν και περιστατικά βίας,μικροκλοπές,διαρρήξεις,αλλά σε πολύ περιορισμένη κλίμακα.  Εφυγα από εκεί την δεκαετία του 90 για να πάω λίγο παραπάνω στην Κυψέλη.  Πολλοί φίλοι μου όμως έχουν παραμείνει εκεί,στην γειτονιά που πλέον θεωρείται ως μία από τις πιο επικίνδυνες της Αθήνας.  Και μου διηγούνται με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί πλέον στην αγαπημένη μας γειτονιά.  Σε διάστημα ενός μηνός έχουν γίνει τέσσερεις (4) φόνοι και αμέτρητες κλοπές και διαρρήξεις.  Η ευρύτερη περιοχή έχει καταντήσει ένα σκληρό γκέτο αλλοδαπών,όπου η εγκληματικότητα καλπάζει.  Θα ήθελα λοιπόν να απευθύνω μιά ερώτηση σε κάθε υπεύθυνο γι'αυτά τα χάλια της γειτονιάς που μεγάλωσα.  Αυτά είναι κύριοι τα αποτελέσματα της "πολυπολιτισμικότητας";  Αυτές είναι οι γειτονιές που θέλετε να ζούμε;  Αυτές είναι οι επιδιώξεις σας για την Αθήνα και γενικότερα για την Ελλάδα;  Ξυπνήστε όλοι σας πρίν να είναι πολύ αργά.  Οι μπουρδολογίες και οι αερολογίες είναι καλές όταν λέγονται από την ασφάλεια των Βορείων προαστίων ή του Κολωνακίου.  Πόσοι από εσάς που κόπτεστε τόσο για τα δικαιώματα των μεταναστών,μπορείτε να διασχίσετε νύχτα την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα;  Πόσοι από εσάς κύριοι γνωρίζετε έστω, που βρίσκεται αυτή η γειτονιά της Αθήνας;  Ανοίχτε τα αυτιά σας κι ακούστε τις απεγνωσμένες κραυγές των ελάχιστων Ελλήνων που παραμένουν εκεί,μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν κάπου αλλού.  Κάντε κάτι επιτέλους.Βγείτε από τις πολυτελείς βίλες σας και κάντε μιά βόλτα στην Κυψέλη,τον Αγιο Παντελεήμονα,τα Σεπόλια,τον Κολωνό,τα Πατήσια.  Η Αθήνα καταστρέφεται και εξελίσσεται ραγδαία σε τριτοκοσμική πόλη,με υποβαθμισμένες γειτονιές και γκέτο.  Και γι'αυτό είστε όλοι υπεύθυνοι κύριοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «Πόσοι από εσάς που κόπτεστε τόσο για τα δικαιώματα των μεταναστών,μπορείτε να διασχίσετε νύχτα την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα;»

  Εγώ. Προ ολίγου. Αλλά τέτοιες ερωτήσεις, όπως και όλο το υπόλοιπο σχόλιο, άλλωστε, δεν είναι παρά απόπειρες συναισθηματικού εντυπωσιασμού άνευ ουσιωδών επιχειρημάτων.

  Τα επιχειρήματα ουσίας είναι τα εξής:

  1) Ο κάθε άνθρωπος είναι άνθρωπος, ανεξάρτητα του ποιά είναι η γνώμη των υπολοίπων περί τούτου.

  2) Τίποτε δεν θα σταματήσει έναν άνθρωπο από το να παλαίψει για να ζήσει.

  3) Εδώ (θέλουμε να) είμαστε Δημοκρατία, και ως τέτοια, (υποχρεούμαστε να) εγγυώμαστε ίσα έννομα δικαιώματα σε κάθε εισερχόμενο άνθρωπο στην χώρα (βλ. Σύνταγμα της Επιδαύρου).

  4) Η μόνη αιτία που προκαλεί όλα τα προβλήματα, είναι το ότι δεν αναγνωρίζουμε στους ανθρώπους αυτούς τα έννομα δικαιώματα που έχουν εκ φύσεως: δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην παιδεία.

  Αν όλοι οι εισερχόμενοι στην χώρα υπήγοντο άμεσα σε καθεστώς νομιμότητας, δεν θα εκτρέπονταν στην παραοικονομία ή το έγκλημα. Κι ακόμα, θα είχαν την δυνατότητα μετάβασης σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, χωρίς να παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ.

  Κοινώς, αν ψάχνετε για ενόχους, κοιτάξτε σ' αυτούς που λένε «όχι στην νομιμοποίηση των μεταναστών».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι να σου πω φιλαράκι... Εγώ Σεπόλια μένω, δεν ξέρω γιατί πράγμα μιλάς... Λόγω του ότι συμπαρίσταμαι στην απεργία πείνης του κ. Θεόδωρου Τενέζου, έχει χρειαστεί πολλές φορές βράδυ να πάω σπίτι μου και να περάσω από την πλ. Αγ. Παντελεήμονως. Δεν έχω λάβει κάποια ενόχληση και βλέπω πολλά βράδια παιδάκια να παίζουν...

  Επίσης με έχουν ληστέψει τρις στον δρόμο, και μου έχουν ανοίξει το διαμέρισμα 2 φορές... Και τις πέντε φορές ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν...

  Τώρα εσύ θέλεις να βλέπεις ότι φαντάζεσαι... Συνέχισε να διαβάζεις "Τα Νέα", αντί να αγκαλίαζεις τους ανθρώπους...

  Το μυαλό σας καταστρέφεται και υποβαθμίζεται, όχι η Αθήνα.
  Γιαυτό είστε υπεύθυνοι εσείς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή