Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Ομοβροντία#4-Βρώμικες υποθέσεις... και ένα νέο.

Το σημερινό μας ταξίδι στην φωλιά του Κούκου περνάει ίσος από την ποιο δύσοσμη γωνιά αυτής της τρώγλης. Φυσικά λόγω κάνω για την ΟΙΚΟΜΕΤ που με περισσή μαεστρία έχει καταφέρει να καθιερώσει ένα πρώτης τάξεως σκλαβοπάζαρο, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της τσέπης του κου Οικονομάκη. Ζούμε σε έναν κόσμο συμπτώσεων, οπότε και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε, μερικές συμπτώσεις που γεμίσανε την πολυαγαπημένη τσέπη του κου Οικονομομάκη, και σακάτεψαν τους εχθρούς του. Θα μιλήσουμε επίσης και για υπερασπιστές οι οποίοι αναλαμβάνουν την ερήμην υπεράσπιση της κυρίας Κούνεβας, με την αιτιολόγηση ότι “σιγά μην τα έχει 400” έχοντας την βοήθεια του τηλεπαθητικού ψυχιάτρου τους. Θα μιλήσουμε και για πολιτικάντηδες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα επειδή μυρίστηκαν ψήφους.

Περιττό να πω ότι όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα, και θα πρέπει να ξυπνήσουμε προτού η φωτιά φτάσει και στην πόρτα μας....


(1)Κωνσταντίνα Κούνεβα: Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου 2008, η 44χρονη κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα επέστρεφε στο σπίτι της, στα Άνω Πετράλωνα, από τη δουλειά, όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν με βιτριόλι, ενώ της άνοιξαν με την βία το στόμα, ποτίζοντάς την με το καυστικό υγρό, προκαλώντας της σοβαρότατες ζημιές σε ζωτικά όργανα.

Έχει χάσει ήδη το ένα της μάτι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Επικοινωνεί με χαρτάκια, καθώς έχουν υποστεί βλάβη και οι φωνητικές της χορδές.

Ποια είναι η Κωνσταντίνα; Και γιατί χτυπήθηκε;
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήρθε στην Ελλάδα από την πατρίδα της τη Βουλγαρία το 2001, μαζί με τη μητέρα της και τον μοναχογιό της. Εκεί ήταν ιστορικός επιστήμονας.
Εδώ έπιασε δουλειά στην αποθήκη ενός σουπερμάρκετ. Ύστερα από ενάμιση χρόνο, όμως, απολύθηκε και βρέθηκε άνεργη. Η μόνη ανοιχτή πόρτα που βρήκε ήταν σ’ ένα συνεργείο καθαρισμού, στο οποίο ήδη δούλευε η μητέρα της.
Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σε καθεστώς υπενοικίασης και σύμφωνα με πληροφορίες ήλθε στην Ελλάδα λόγο ιατρικών προβλημάτων του ανήλικου παιδιού της.
Πεντέμισι το απόγευμα με 11:30 το βράδυ το ωράριό της, ένα τέταρτο διάλειμμα για να φάει ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα και γύρω στα μεσάνυχτα έφτανε στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Και ο μισθός της; Γύρω στα 560 ευρώ.

Είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-στριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γι’ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/09 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα – ίσα.
Η ίδια είχε μιλήσει σε ξένο δημοσιογράφο, έναν μήνα πριν το τραγικό περιστατικό, όπου έκανε αναφορές για απειλές. Το ηχητικό απόσπασμα μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

http://www.enet.gr/resources/enet-applications/podcast.htm


Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας.

Ειδικά στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαπούς (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.

Τι σχέση έχει όμως η ΟΙΚΟΜΕΤ με τον ΗΣΑΠ και την ΕΛΒΟ;
Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ και της ΕΛΒΟ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ είναι συνένοχος στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου.

Η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν.

Το σωματείο έκανε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς αρμόδιος φορέας δεν προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία. Αντίθετα, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Β.Τσούνη, κάνει λόγο για επανειλλημένες τηλεφωνικές απειλές και στην ίδια αλλά και σε άλλες συναδέλφους της.

Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να σχολιάσει κανείς, ξεκινώντας από την γενικευμένη πλέον πρακτική ακόμη και μεγάλων δημοσίων εταιρείων να μην προσλαμβάνουν καθαρίστριες με κανονικές συμβάσεις εργασίας αλλα να χρησιμοποιούν εργολάβους. Συνήθως πρόκειται για «κολλητούς» του κυβερνώντος κόμματος ή των διοικήσεων που παίρνουν την δουλειά δίνοντας «ανταλλάγματα» και γι’αυτό το λόγο αισθάνονται προστατευμένοι. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξεταστεί π.χ., αν η εταιρεία είχε αναλάβει τις δύο κρατικές εταιρείες με απευθείας ανάθεση ή μετά από διαγωνισμό.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όπως συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας, οι παραβιάσεις του νόμου παραμένουν ατιμώρητες και τα παράπονα - καταγγελίες εργαζόμενων ή πολιτών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει εδώ για το Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ που πρέπει να επανορθώσουν ζητώντας την εξιχνίαση της υπόθεσης. Διαφορετικά, αυτοί που κατέλαβαν το κτίριο της ΓΣΕΕ τη προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουν κάπου δίκιο…

Τρίτο και ίσως σημαντικότερο: τέτοιου είδους δολοφονικές επιθέσεις θυμίζουν αντίστοιχες πρακτικές της ιταλικής ή της αμερικανικής Μαφίας στη μάχη που είχαν δώσει για να ελέγξουν ή να συντρίψουν τα εργατικά σωματεία. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά με την κοινωνική και οικονομική κρίση να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μπορεί να έχουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Σε μια χώρα που όλα τείνουν να “λύνονται” με τη βία, η κυβέρνηση θα έχει μεγάλες ευθύνες αν, ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματα της, επιτρέψει την καθιέρωση μαφιόζικων μεθόδων στον συνδικαλισμό και την επιβολή του νόμου της Μαφίας. Θα πρέπει επομένως η αστυνομία να ερευνήσει σοβαρά την υπόθεση και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόκειται άλλωστε για τρομοκρατική επίθεση και θα πρέπει να εξεταστεί με την ίδια ευαισθησία που ερευνώνται άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο λογαριασμός ενίσχυσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα:
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA


πηγή: http://www.pare-dose.net/blog/?p=1829


Μετά από αυτό το κείμενο του πάρε δώσε, (εγώ δεν θα μπορούσα να τα έλεγα καλύτερα), ας μου επιτραπεί να πω και εγώ μερικά πραγματάκια. Η πρώτη φορά που άκουσα για την κα Κούνεβα ήταν από μια γριά που με είχε πρήξει περί εθνική καθαρότητος, και μου έλεγε για το πόσο θυμωμένη ήταν που την ενοχλήσανε για το πρόβλημα κάποιας που δεν είναι Ελληνίδα. Εκείνη την περίοδο δυστυχώς είχα τα δικά μου, και δεν μπόρεσα να ασχοληθώ εκτενώς με το θέμα (ξέρω... ντροπή μου), την δεύτερη φορά που άκουσα για την κα Κούνεβα, ήταν από ένα φίλο μου, και αυτά που θα μάθαινα στην πορεία, θα γυρίζανε το στομάχι μου κόμπους.

Υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις οι οποίες πρέπει να υπογραμμισθούν, και θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω και την γνώμη του κυρίου Οικονομάκη για όλα αυτά:


1) 2-3 ημέρες πριν το μοιραίο συμβάν η κα. Κούνεβα είχε μιλήσει για αυτό το θέμα σε έναν Γάλλο δημοσιογράφο, (επειδή η δικοί μας ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, το είχαν αποσιωπήσει και αυτό... όπως πολλά άλλα για τα οποία θα μιλήσουμε εν καιρό) και 3 ημέρες μετά... ουπς... κάποιοι εγκληματίες εντελώς τυχαία αποφάσισαν να τις κάνουν επίθεση (έξω από το σπίτι της) με καυστικό υγρό (την ώρα που θα έφτανε σπίτι της). Εντύπωση μου κάνει αυτή η σύμπτωση.

Ή η κα Κούνεβα είναι πολύ άτυχη ή κάτι βρωμάει εδώ πέρα... (και δεν εννοώ ότι κάποια καθαρίστρια της ΟΙΚΟΜΕΤ δεν καθάρισε καλά, σε αυτή την περίπτωση κάτι άλλο βρωμάει...)


2) Ακόμα μια φορά που ένας πολιτικός κλείνει σοβαρές δουλειές με κρατικούς φορείς. Τελικά αυτοι οι πολιτικοί ξοδεύουν το ταλέντο τους στο να περνούν τους διαγωνισμούς του δημοσίου για τα δημόσια έργα, μάλλον για αυτό δεν έχουν αποδόσεις για το καλό του τόπου. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί κάποιος να μου πει; κατά πόσο έγινε διαγωνισμός για αυτές τις εργολαβίες;


3) Εδώ κολλάει η αστυνομία... η κα Κούνεβα στην καταγγελία της ανέφερε ότι πολύ κοντά της (στο σπίτι που έμενε) υπήρχαν 3 περιπολικά που την προστατεύανε μάλλον από τον εαυτό της (αυτό που ονομάζω ψυχοθεραπεία με γκλόπ), αλλά το βράδυ της επίθεσης η αστυνομία έφτασε μια ώρα μετά (με τρόμο αναρωτιέμαι για τους χρόνους του ασθενοφόρου), δεν είναι λίγο περίεργη σύμπτωση αυτή;


4) Τελικά η καταγγελία της κυρίας Κούνεβα μελετήθηκε καθόλου από της αρμόδιες αρχές; Αν ναι... τότε ποιες είναι οι απαντήσεις;


5) Και ένα μυστικό. Για ποιο λόγο δίνει ένα αφεντικό διάλειμμα σε ένα εργαζόμενο που δουλεύει 6 ώρες; Με το ένα τέταρτο (υποχρεωτικό) διάλειμμα ο εργοδότης εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοί του δεν θα κλείσουν τις 30 ώρες ώστε να μην πληρώσει... ρε παιδιά... τωρα αυτό είναι τίμιο;


Σε αυτό το σημείο υποσχέθηκα να μιλήσω και για τηλεπαθητικούς ψυχολόγους, όπως και για ερήμην υπεράσπιση της κυρίας Κούνεβα. Καταρχήν δείτε αυτό που διάβασα και εγώ, προτού μάθω περισσότερα μέσω συζήτησης:


Επίθεση με μπογιές δέχτηκε το βράδυ της Κυριακής το «Από Μηχανής Θέατρο» και η εμπνευσμένη από την επίθεση στην Κ. Κούνεβα θεατρική παράσταση, «Το κίτρινο σκυλί», ενώ η ίδια είχε δώσει την έγκρισή της για το έργο.ο συγγραφέας του έργου χαρακτήρισε «αδιανόητο» ό,τι συνέβη και επισήμανε ότι: «τα χθεσινοβραδινά έσοδα προορίζονταν για την Κ. Κούνεβα, η οποία έχει ενημερωθεί και έχει δεχθεί με θέρμη την παράσταση και μάλιστα θέλει να την παρακολουθήσει και η μητέρα της και οι γιατροί που τη φροντίζουν».
ΑΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ
Κι από πότε το θέατρο (και η τέχνη γενικότερα) είναι "αστικό θέμα"; Μήπως να το καταργήσουμε;
Μήπως αναλάβατε εργολαβικά την υπεράσπιση της Κούνεβα, κάνοντας αυτό ακριβώς που κατηγορούσατε ότι κάνουν κάποια κόμματα;

Πηγή: www.anemos5.blogspot.com


Τα άτομα που το κάνανε αυτό (εάν δεν ήταν και προβοκάτσια βέβαια... που είναι και της μόδας τελευταία, δεν θα τους θεωρούσα κακούς, αφού ο σκοπός τους κατα βάθος ήταν καλός. Αλλά σίγουρα ήταν πολύ αφελής αφού υπολογίσανε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού η κυρία Κούνεβα την επιθυμούσε την παράσταση και τα έσοδα θα πηγαίνανε στον λογαριασμό της. Θα πρότεινα λοιπόν τα παιδιά... να ζητήσουν συγνώμη, να διορθώσουν τις ζημιές, και άλλη φορά να μην είναι τόσο θερμόαιμοι.


(2)Μια που μιλάμε για σήμερα, επιτρέψτε μου να μεταφέρω και ένα ευχάριστό νέο, αφού το ενδιαφέρον μας σήμερα το μονοπώλησε η υπόθεση της κας. Κούνεβα απολαύστε το παρακαλώ:



«Ακέφαλη» η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σοβαρές παρενέργειες προκαλεί η αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών της Βουλής και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία κινδυνεύει να μείνει «ακέφαλη».

"Η" 14/5



Σοβαρές παρενέργειες προκαλεί η αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών της Βουλής και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία κινδυνεύει να μείνει «ακέφαλη». Ο πρόεδρός της, Σπύρος Ζησιμόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ζητώντας την αντικατάστασή του το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου έχει λήξει από τις 19 Ιανουαρίου, αλλά δέχθηκε να παραμείνει στη θέση του για λίγο, έως να ψηφιστεί ο νέος νόμος για την Επιτροπή. Ομως, το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή και μετά το κλείσιμό της θα καθυστερήσει.

Προβλήματα
Η παράταση της νομοθετικής εκκρεμότητας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της Επιτροπής, καθώς, όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ζησιμόπουλος, «από τα τέλη του 2008 δεν εισάγονται στην Ολομέλεια προς συζήτηση υποθέσεις που πιστεύεται ότι η διάρκεια της εξέτασής τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια της παρούσας Επιτροπής».

Αναφέρει χαρακτηριστικά την υπόθεση της ακτοπλοΐας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αναβληθεί δύο φορές (για τις 2 Απριλίου και στη συνέχεια για τις 18 Ιουνίου).

Αν μέχρι τις 18 Ιουνίου δεν έχει οριστεί η σύνθεση της νέας Επιτροπής, νέα ενδεχόμενη αναβολή θα προκαλούσε ερμηνείες και σχόλια επιζήμια για το κύρος της Επιτροπής.

Επιπλέον, ο κ. Ζησιμόπουλος ζητά την αποδέσμευσή του, προκειμένου «να διεκδικήσω ικανοποίηση από όσους κατά καιρούς έπληξαν την τιμή και την υπόληψή μου, θεωρώντας ως 'αδυναμία τη θεσμική μου ευπρέπεια».

Οπως, μάλιστα, επισημαίνει, ζητά να αποδεσμευτεί τώρα από τα καθήκοντά του, διότι «οι σχετικές νομικές διαδικασίες υπόκεινται σε προθεσμίες παραγραφής»

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=9435184


ΚΥΡΙΕ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ....

Με Εκτίμηση.

Χρήστος.

1 σχόλιο:

  1. Βέβαια, τρομοκρατική θεωρείται μια επίθεση μόνο αν έχει στόχο αφεντικό-μεγαλοκαρχαρία.

    Όπως κι από το άλλο άκρο αγώνας δεν νοείται να υπάρχει από κάποιον «εργοδότη» όπως ο Τενέζος. Το ίδιο άκρο που πιστεύει ότι πρέπει να «προστατέψει» διά της βίας την Κωνσταντίνα από την «εμπορευματοποίηση» μιας θεατρικής παράστασης που η ίδια ενέκρινε. Άσχετα αν οι ίδιοι ουδέποτε προφανώς μπήκαν στον κόπο να την επισκεφθούν και να της πουν ένα «κουράγιο, σ' ευχαριστούμε» για να διαπιστώσουν αν «τά 'χει τετρακόσια» ή όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή