Η oδηγία αυτή ήταν αποτέλεσμα βρετανικών πιέσεων μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.
Αρκετοί πάροχοι και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες είχαν εκφράσει τις σχετικές τους αντιρρήσεις, ενώ ακόμα και σήμερα κράτη-μέλη της Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Σουηδία αντιδρούν στην εφαρμογή της. Ο Jill Killock, εκτελεστικός διευθυντής του Open Rights Group χαρακτήρισε την οδηγία "τρελή" με ενδεχόμενο επικίνδυνο αντίκτυπο για τους πολίτες.
Σύμφωνα με την οδηγία όλοι οι ISP της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να διατηρούν αρχεία σχετικά με την κίνηση email και voιp κλήσεων για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται πως είναι ήδη σε ισχύ οδηγία σύμφωνα με την οποία όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε. υποχρεούνται να κρατούν αρχείο για 12 μήνες σχετικά με την διενέργεια κλήσεων των συνδρομητών τους. Οι αρχές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, κατόπιν σχετικής άδειας.
Η διατήρηση του αρχείου αυτού δεν αφορά το περιεχόμενο των email ούτε την ηχογράφηση των κλήσεων μέσω διαδικτύου αλλά στοχεύει στην καταγραφή των συνδέσεων μεταξύ των συνδρομητών (ώρα,ip, κτλ)
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών έχουν μόλις αρχίσει την συμμόρφωση της εθνικής τους νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία. Οι πάροχοι από την μεριά τους διαμαρτύρονται για το επιπλέον κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν για την διατήρηση του αρχείου. Η βρετανική κυβέρνηση μάλιστα προθυμοποιήθηκε να αποζημιώσει τους παρόχους στην χώρα.
Ο Jim Killock δήλωσε πως η έκδοση της οδηγίας κατέστη δυνατή με μια ελαστική ερμηνεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
"Η έγκριση της οδηγίας πάρθηκε στα πλαίσια συζητήσεων για εμπορικά θέματα και όχι θέματα ασφάλειας", δήλωσεΜε απλά λόγια επιλέχθηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία λήψης απόφασης για εμπορικά θέματα στα οποία αρκεί η πλειοψηφία. Αντιθέτως στα θέματα ασφάλειας απαιτείται ομοφωνία.
Και συμπληρώνει:
"Ο οδηγία υιοθετήθηκε υπό την πίεση της επικαιρότητας των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο, οπόταν η κοινή γνώμη της Ευρώπης ήταν σε κατάσταση σοκ. Οι βομβιστικές επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν για να παρθεί μία απόφαση προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση."Η Σουηδία έχει αποφασίσει να αγνοήσει πλήρως την οδηγία ενώ υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για προσφυγή της Γερμανίας κατά της.
"Παρόλαυτα, βλέπουμε μία είδους πρόκληση στην αντιμετώπιση αυτής της οδηγίας", συμπλήρωσε ο J. Killock.H Isabella Sankey ειδική σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, δήλωσε πως η oδηγία της Ε.Ε. απλώς επισημοποιεί αυτό που συνέβαινε για χρόνια, εθελουσίως:
"Το πρόβλημα είναι πως η νομοθεσία πλέον επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά όχι μόνο στην αστυνομία αλλά και σε ένα πλήθος εκατοντάδων άλλων δημόσιων φορέων."Nα σημειωθεί πως η οδηγία δεν αφορά καταγραφή επισκέψεων σε ιστοτόπους.
Πηγή: BBC
http://news.bbc.co.uk/2/hi/
Ήρθε ο καιρός που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ανώνυμους proxies όπως ο Tor. Έλεος!
Εδω ηθελες να καταληξεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεσα!